Haber 16

Nefes Darlığı Neden Olur?

Herkesin karşılaşabileceği bir rahatsızlık olan nefes darlığı başlı başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Eğer gece uykundan uyandırıyorsa kalp yetmezliği, sabaha karşı da uyandırıyorsa astımın habercisi olabilir.

Nefes Darlığı Neden Olur?

Nefes darlığı

Herkesin karşılaşabileceği bir rahatsızlık olan nefes darlığı başlı başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Eğer gece uykundan uyandırıyorsa kalp yetmezliği, sabaha karşı da uyandırıyorsa astımın habercisi olabilir. Herhangi bir neden olmadan hızlı nefes alıp vermeye başlamak ise bu hastalığın ilk belirtisi olabilir. Eğer kişi bu durumu fark ederse hemen en yakın bir sağlık kuruluşuna gidip gerekli kontrolleri yaptırması gerekmektedir. Bu durumda hastaların belirttiği şikayetler;

Nefesin yetmemesi
Ciğerlerin tam olarak doldurulmaması
Nefes alıp verememe
Göğüste meydana gelen sıkışma ya da bir ağırlığın olması
Çeşitli şekillerden dolayı nefes darlığı meydana gelebilir. Mesela herhangi bir işle uğraşırken yada istirahat edildiği zaman ve hatta uykudan uyandıracak seviyede meydana gelebilir.
Hangi Durumlarda Tıbbi Soruna İşaret Eder?

Bir türlü geçmeyen ve uzun süren nefes darlığı şikayeti büyük olasılıkla tıbbi bir problemle ilgilidir. Hiç beklenmedik ve yoğun bir şekilde meydana gelen nefes darlığı da kısa sürse bile bir sağlık sorunun belirtisi olabilir. Bazı durumlar vardır. Bunlar;
Dinleme halinde meydana gelen nefes darlığı
Egzersiz ve aktivite sonrası nefes kesilmesi
Uzanırken görülen nefes darlığı
Göğüs ağrısının nefes darlığına eşlik etmesi
Kol, çene veya boyun ağrısıyla beraber nefes alamamak
Alerjen gibi çeşitli tetikleyiciler ile meydana gelen nefes kesilmesi
Ayak ve el bileklerinde şişme ile beraber nefes darlığı
İstem dışı kilo kaybı ya da kilo alma, iştah kaybıyla beraber nefes darlığı
Terlemeyle beraber nefes darlığı
Ateşle beraber nefes darlığı
Nefes alırken ıslık yada hırıltı benzeri seslerin olması ve nefes darlığı
İnatçı öksürük
Sersemlik, bayılma hissiyle beraber nefes darlığı
Nedenleri Nelerdir?

Ani bir şekilde görülen nefes darlığıyla ilgili olabilecek rahatsızlıklar vardır. Bunlar;

Kalp Rahatsızlıkları

Kalp krizi
Kalp yetmezliği
Kalp ritmi
Akciğer ya da solunum yolları rahatsızlıkları

Zatürre
Koah
Astım

Kaygı veya Panik Atak

Hızlı ve derin nefes almak kaybı veya panik atak sebebi olabilir. Nefesi yavaşlatmaya yoğunlaşmak veya bir kese kağıdının içine nefes alıp vermek normale döndürebilir.

Bu rahatsızlığa neden olan hastalıklar vardır. Bunlar;

Anemi, amfizem, akciğer embolisi, akciğer ödemi, akciğer kanseri, akciğer sönmesi, kalp ritim düzensizlikleri, astım, boğulma, düşük kan basıncı yani hipo tansiyon, epiglotit, sinir sisteminin bağışıklık kökenli bozulması, interstisyel akciğer hastalığı, kalp krizi, kalp tamponadı, kalp zarı iltihabı, kalp yetmezliği, karbonmonoksit zehirlenmesi, kalp kası bozukluğu, koah, kronik bronşit, kırık kaburga, krup, kas hastalığı, obezite, panik atak, akciğer zarında sıvı birikmesi, akciğerlerin yara dokusuna dönüşmesi, akciğer yüksek tansiyonu, sarkoidoz hastalığı, verem, üst solunum yolu tıkanıklığı, kalpte pompalama problemi, yaygın anksiyete bozukluğu, zatürre.

Tedavisi

Bu rahatsızlığın tedavisi mümkündür ancak her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis ve tedavi önemlidir. Hastanın şikayetleri arasında nefes alıp vermede zorluk çekme, göğüs sıkışması gibi benzer sorunlar yaşıyorsa eğer hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi ve yaşadığı bu problemi doktora dile getirip erken teşhis sayesinde ciddi bir hastalığa dönüşmemesi için tedavi yapılması gerekir. Bu rahatsızlığı yaşayan hastaların doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanması ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Nefes darlığı sorunu ciddi bir sorunda olabilir. Bunun için sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ