Haber 16

O anı ilk kez anlattı

Gazeteci Ömer Şahin’in KanalA’daki “Görüş Farkı” programına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

O anı ilk kez anlattı
  • Gündem / Son Dakika
  • 26 Ağustos 2010
  • O anı ilk kez anlattı için yorumlar kapalı
  • 255 KEZ OKUNDU

İstihbarat örgütlerinin ise gerektiğinde “şeytan”la bile görüşeceğini anlatan Davutoğlu, PKK ile pazarlık iddiasının “hayır” cephesini güçlendirmek için yapıldığını savundu. AK Parti‘den önce APO ile İmralı’da görüşmeler yapıldığını söyleyen asıl pazarlığın o dönemde yapıldığını ima ederken şunları söyledi: “O zaman 2002’ye kadar sormak lazım acaba hiç görüşmeler yapılmadı mı? Mesela terör örgütü militanlarının Kuzey Irak’a çıkış süreci yaşanmıştır. Kimden aldığı talimatla oldu? Bunun bir altyapısı vardır. Devlet ahlakımız gereği her şeyi paylaşmıyoruz. Terör örgütünün Kuzey Irak’a geçiş süreci incelendiğinde arka plana rastlanabilir”

PKK terör örgütü ve Abdullah Öcalan ile hükümetin hiçbir temsilcisinin görüşmediğini ve pazarlık yapmalarının mümkün olmadığını vurgulayan Dışişleri Bakanı
Ahmet Davutoğlu, APO’nun yakalındığı 1998 yılından bugüne İmralı’da kimlerle görüşme yapıldığının ortaya çıkarılabileceğini açıkladı. Davutoğlu, “İmralı askeri denetim altında olan bir mahal. Öcalan’ın yakalandığı dönemden itibaren kimlerle, ne görüşmeler yapıldığı ortaya çıkarılabilir” dedi. Ülkelerin istihbarat örgütlerinin herkesle görüşebileceğini, bunun normal olduğunu da ifade eden Davutoğlu, “İstihbarat örgütleri gerektiğinde şeytanla bile görüşür. Görevleri zaten budur. Güvenlik kaygılarına karşı her türlü teması,herkesle yapar. Bunlar genel kaidedir” diye konuştu.

“PKK İLE PAZARLIK” İDDİASI “HAYIR” OYLARINI ARTIRMAK İÇİN ÇIKARILDI

Terör örgütüyle pazarlık iddiasını ilk kez PKK’nın iki numaralı ismi Murat Karayılan ortaya atmıştı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, iddiayı ortaya atan kişi ve zamanlamaya dikkat çekerken, “Sormak lazım. Bunu söyleyenler kime hizmet ediyor? Bu söylentiden kesinlikle hükümet ve ‘evet’ tarafı fayda sağlamadı. Eğer, evet için pazarlık yürütülse bunu engelleyecek açıklama olur muydu? Bu gereksiz tartışma ‘hayır’ tarafını kemikleştirmek için ortaya atılan söylemdir”

12 EYLÜL’DE GÖSTERE GÖSTERE “HAYIR” OYU VERDİM

Ahmet Davutoğlu,
12 Eylül ihtilali olduğunda üniversite öğrenimini tamamlamamıştı. Aynı anda iki bölüm okuyan Davutoğlu, ekonomiyi bitirmiş ama siyaset bölümünün son sınıfındaydı. Davutoğlu, 1982 yılında yapılan 12 Eylül Anayasasına “göstere göstere hayır oyu” verdiğini açıkladı.

KÜNEFECİDE KRİZİ YÖNETTİM

Referandum çalışmaları için Kilis’e giden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, unutamadığı tarihi bir olayı da ilk kez anlattı. Davutoğlu Kilis’te iken Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliğinde baskın olayı yaşanmıştı. Gece yarısına doğru sokakta yürürken haberi alan Davutoğlu, Başbakan R.Tayyip Erdoğan‘la ve diğer yetkililerle yapacağı görüşme için mekan arar. Hemen yanıbaşındaki künefeciye sokulan Davutoğlu, sonrasını şöyle anlattı: “Beni künefeciye soktular. Beş dakika kalıp, görüşmeleri yapacaktım. Fakat o kadar uzadı ki bir saate yakın orada kaldım. Bu sırada önümden beş tane künefe tabağı geçti. Bir çatal alıyorum, peşinden telefon geliyor. Tabii künefecide misafirperver. ‘bu soğudu ‘diyerek, yenisini getiriyor. Böylece 5 künefe soğudu”

SİNİRLENİNCE TEFEKKÜR EDERİM, SONRA ÇOCUKLARIMA SARILIRIM

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sakin görüntüsü nedeniyle “yumuşak güç” olarak da adlandırılan bir isim. Ömer Şahin’in, “Siz hiç sinirlenmez misiniz?” sorusuna cevap veren Davutoğlu, kızgınlık ve kriz anlarında yaptığı terapi yöntemini ilk kez açıkladı: “Kriz durumlarında kendime yaptığım terapi yöntemlerim vardır. Mümkünse yalnız kalıp tefekkür ederim. Üç Dakka, beş Dakka… Çocuklarım yanımda ise onlara sarılırım. Ya da talebelerimle sohbet ederim. Öfkenin insan aklını aldığı aşikar. Öfkeyle yanlış karar alırsınız. Mavi Marmara olunca da uçağı kenara çektik, kuleye de
haber verdik. Yarım saat temasları sağladık. O anda da panik ve öfke olsa yanlış karar verilebilirdi. Bütün bunları yaptıktan sonra ise Tevekkeltü Alellah derim.

10 BİN KİTABIM VAR, NEY DİNLERİM

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, günlerinin çoğunu yurt dışında geçirmek zorunda kalıyor. Davutoğlu’nun yurt dışı programlarında değişmeyen ritüeli kitapçı gezmek. Büyükelçiler de Bakan’ın programını buna göre yapıyor. Davutoğlu, evdeki kütüphanesinde 10 bin kitabı olduğunu,bunların yerlerini de tek tek bildiğini anlattı. Davutoğlu, 4 bin kitabını da özel bir Vakfa bağışlamış. Birkaç kitabı paralel okuyan Davutoğlu, şu anda Beyrut Şehremininin Osmanlı’nın yıkılış dönemini anlattığı eseri ile “Tarih ve Hafıza “üzerine yazılmış kitabı okuyor. Müziğe duyduğu ilgiyi de anlatan Davutoğlu’nun tercihi Klasik Türk Müziği. Davutoğlu, Ney sesini çok sevdiğini, kendisini dinlendirdiğini de aktardı.

Referandumda “evet” oyu kullanacağını söyleyen isimler arasına Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’da katıldı. Davutoğlu, Pamuk’un tercihinden mutlu olduğunu söylerken, “Orhan Pamuk’a da evet oyu yakışır” ifadelerini kullandı. Aydın ve yazarlara “reaktif olmayın” mesajı gönderen Ahmet Davutoğlu, “Türkiye’de yaşayan aydınların objektif değerlendirdiğinde, tepkisel davranmadığında ‘evet’demelerinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Reaktif olmamak, tepkisel oy kullanmamak lazım” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ