Haber 16

Öğrenim kredisi borçlularına af geliyor

KHK’nin 1,497 liralık kredisi, 3 yıl sonunda 3.799 liraya çıkıyor. Devlet bankayı boşaltanları bile affetti ama onları asla!

  • Son Dakika
  • 17 Haziran 2009
  • Öğrenim kredisi borçlularına af geliyor için yorumlar kapalı
  • 368 KEZ OKUNDU



Öğrenim ve harç kredi faizleri bel büküyor. 2002 yılında Kredi Yurtlar Kurumu’nun verdiği 1,497 liralık kredisi, 3 yıl sonunda tam 3.799 liraya çıkıyor. Hükümet ise bugüne kadar SSK dahil birçok konuda af çıkarırken, kredileri yine unuttu. 


”Torba kanun” olarak nitelendirilen Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve KHK’lere Eklenmesi ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısının görüşmelerine







ÖRNEK BORÇ HESAPLAMA


1998-2001 Yılları arasında 15 ayda öğrenciye ödenen toplam kredi tutarı:


699 TL

Ödeme yapılmasının ardından çıkarılan toplam borç;

1,497


İş bulamayan ve ödeyemeyen öğrenciyi 5 yıl sonra bekleyen toplam borç:

3,799.01


devam edildi.

Tasarının son maddesinde değişiklik ve yeni madde ihdasına ilişkin, 16 önerge kabul edildi. Komisyonda ortak hazırlanan bir önergeyle öğrencilerin ödeyemediği öğrenim kredileriyle ilgili düzenleme yapıldı.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan aldıkları krediyi ödeyemeyenlerin 3 ay içerisinde başvurarak taahhütte bulunması halinde; borcunun tamamını 3 ay içinde ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 75’i, 12 ay içinde aylık taksitler halinde ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 50’si, 24 ay içinde aylık taksitler halinde ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 25’i, 48 ayda ödeyenlerin gecikme zammının yüzde 10’u affedilecek.

Aylık taksitlerin aksatılmadan ödenmesi halinde başvuru ve taahhüt edilen







İşte Kredi Yurtlar Kurumu’nun verdiği krediler


Öğrenim Kredisi geri ödeme sorgulamak için TIKLAYIN 


Kredi numaranızı bilmiyorsanız
TIKLAYIN


ödeme süreleri için gecikme zammı uygulanmayacak. Aylık taksitlerin aksatılması halinde ise başvuru tarihinden itibaren gecikme zammı uygulanarak borcun tahsili yapılacak.

İNTERNETTEN ALKOL VE SİGARA SATIŞI

AK Parti’li milletvekilleri, internet üzerinden tütün mamulleri veya alkollü içki satanlara uygulanan 20 bin ile 100 bin TL para cezasının, 1’yıldan 3 yıla kadar hapis cezası şeklinde değiştirilmesi için önerge verdi.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, internet üzerinden tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satışında olağanüstü artış olduğunu kaydederek, internet üzerinden yapılan alışverişlerde yaş sınırlamasının mümkün olmadığını söyledi. Ünüvar, para cezası yerine hapis cezası öngörülerek, internet üzerinden yapılan söz konusu satışların caydırıcı olmasının amaçlandığını bildirdi.

Necdet Ünüvar, vahim boyutlara ulaşan internet üzerinden satışları yapanlara ”en caydırıcı olmakla birlikte en düşük” cezanın verilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, basına yansıyan haberlerde alkol üreten bir kişinin 1 litrelik şişeyi 25 cc’lik bandrolle sattığını anımsatarak, bu suçu işleyenlere herhangi bir ceza öngörülmediğini kaydetti. Hamzaçebi, anayasa gereği cezalarda ölçülülük ilkesinin gözetilmesi gerektiğini belirtti.

Kabul edilen önergeye göre, tütün mamulleri veya alkollü içkilerin tüketicilere satışını; internet, televizyon, faks ve telefon gibi elektronik ticaret araçları ya da posta ile sipariş yöntemi kullanarak yapmak üzere satış sistemi kuran veya faaliyette bulunanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Satışın internet ortamında yapılması halinde söz konusu site engellenecek.



BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ