Haber 16

Ölüme terkedilmiş komutan

20. Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay’ın Ankara GATA’da tedavi görürken hastane virüsü olarak…

Ölüme terkedilmiş komutan
  • Gündem / Son Dakika
  • 28 Aralık 2011
  • Ölüme terkedilmiş komutan için yorumlar kapalı
  • 240 KEZ OKUNDU

20. Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay’ın Ankara GATA’da tedavi görürken hastane virüsü olarak da adlandırılan “Acinetobacter, Pseudomonas ve Pseudomonas Aeruginusa” bakterilerine maruz kalarak hayatını kaybetmesiyle ilgili skandallara bir yenisi eklendi.


 Torumtay’ın Ağustos ayında ölümüne sebep olan hastane virüsünün yaklaşık 6 ay önce GATA yönetimi tarafından bilindiği ortaya çıktı. Öte yandan Torumtay ile aynı dönemde GATA’da yoğun bakımda tedavi gören başka hastalara da hastane virüsü bulaştığı ortaya çıktı.


İlk virüs izine Şubat’ta ulaşıldı


Eski Genelkurmay Başkanı Torumtay’ın hastane virisü olarak bilinen virüs kaparak hayatını kaybettiğinin belgelerini kamuoyuna duyuran Star Gazetesi, skandalla ilgili yeni belgelere ulaştı.


Torumtay’ın da yattığı GATA İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi’nde hastane virüsü ilk olarak 2011 yılı Şubat ayında tespit edildi. Bunun üzerine GATA Eğitim Hastanesi Baştabibi Prof. Tümgeneral M. Zeki Bayraktar imzasıyla İç Hastalıkları Yoğun Bakım ünitesine hasta kabul edilmesi yasaklandı.


7 hastada virüs tespit edildi


GATA Baştabibi Prof. Tümgeneral Bayraktar’ın “DEK.BŞTBP.SEK:8050-14719-11/SAĞ.(1500)” sayı ve “Acil Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesine Hasta Alınmaması” konulu yazısında hastane virüsünün 7 kişide saptandığı açık bir şekilde ifade edildi. 3 Mart 2011 tarihli yazının ilgi kısmında “GATF Dekanlığı ve Eğt.Hst.Bştbp.liğinin 28 Şubat 2011 tarihli ve ‘Acil dahiliye yoğun bakım ünitesi acinetobacter baumanni vakaları’ konulu yazısı” gösterildi.


İkinci bir emre kadar kapatın


Tümgeneral Bayraktar imzalı yazıda şöyle denildi: “GATF Eğitim Hastanesi Acil Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesinde Şubat 2011 tarihinde 7 hastada alınan kültürlerde ‘Acinetobakter Baumanni’ tespit edildiği ve bu nedenle bu yoğun bakım ünitesinde Acinetobacter Baumanni Enfeksiyonu gelişmesi riski bulunduğu, enfeksiyon kontrol önlemlerinin gözden geçirildiği ve çözüm için gerekli planlamaların yapıldığı ilgi yazı ile bildirilerek ikinci bir değerlendirmeye kadar bu üniteye hasta alınmamasının uygun olacağı bildirilmiştir. Bu kapsamda GATF Eğitim Hastanesi Acil Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesine ikinci bir emre kadar hasta kabulü yapılmayacaktır.”


1.5 ay sonra 24 hasta yatmış


Başhekimin yazılı emrine rağmen 28 Nisan 2011 gününe ait Yoğun Bakım Kliniği Yatak Durum Raporu’na da ulaşıldı. Hastane virüsü olarak da bilinen bakterilere karşı karantina tedbirlerinin alınması istenen emrin üzerinden bir buçuk ay sonraya ait belgede, virüs tespit edilen yoğun bakım ünitesine 24 hasta yatırıldığı görülüyor. Başhakim’in emrinden 6 ay sonra ise bir Genelkurmay Başkanı hastane virüsü kaparak hayatını kaybetti.


Kamuoyu, GATA’da Şubat ayında virüs tespit edilmesinden sonra hastanede karantina uygulamasının ne zaman başlayıp ne zaman sona erdiğini, karantina uygulanması gereken dönemde o bölüme hasta kabul edilip edilmediğini, karantinaya virüs tamamen ortadan kaldırılmadan mı sor verildiğini, Torumtay ve diğer hastalarda Ağustos ayında aynı hastane virüsüne rastlandıktan sonra ne tür tedbirler alındığı merak ediyor.


Torumtay’la birlikte virüs kaptı


Necip Torumtay’ın hastane virisü kaptığı dönemde, GATA’da yatan başka hastalara da hastane virisü buluştağı ortaya çıktı. Torumtay ile aynı dönemde GATA İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi gören Sevgi Ergin isimli kadın hastanın da ölümcül “Acinetobacter” virüsüne muhatap kaldığı öğrenildi. Torumtay’ın hastane virüsü bulaştığını gösteren 1 Ağustos 2001 tarihinden hemen sonra 6 Ağustos 2011 günü Sevgi Ergin’e yapılan idrar testinde de “1000Acinetobacter spp” bakterisine raslanmış. Ergin’e bulaşan bakteri de birçok antibiyotik ilaca karşı duyarlı çıkmış. GATA’da başka kaç hastaya hastane virisü olarak bilinen bakterilerden bulaştığı ve kaç hastanın bu sebeple hayatını kaybettiği merak konusu oldu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ