Haber 16

Omurga Kırığı Neden Olur?

Omurga kırıkları genelde yüksek enerjili travmalardan meydana gelir.

Omurga Kırığı Neden Olur?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 03 Mayıs 2016
  • Omurga Kırığı Neden Olur? için yorumlar kapalı
  • 360 KEZ OKUNDU

OMURGA KEMİĞİ NEDEN KIRILIR?

Omurga kırıkları genelde yüksek enerjili travmalardan meydana gelir. Trafik kazaları, yüksekten düşmeler, ateşli silah yaralanmaları ve spor kazaları başlıca nedenlerdir. Bunların dışında, osteoporoz sorunu olan ileri ki yaşlardaki hastalarda ve omurga tümörü olan hastalarda oluşan omurga kırıkları hafif düşmelerde olduğu gibi daha hafif omurga kırıkları oluşabilir. Omurga kırıklarının % 80-85’i 18 -25 yaş arası gençlerde meydana gelir. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla omurga kırılması görülür. Geri kalan kısmı da ilerleyen yaşlarda kemik zayıflamasına ve tümörlere bağlı gelişir.

OMURGA KIRIKLARI TÜRLERİ

Omurga kırıkları : Kemiklerin üzerine dayanabileceğinin fazlası yük biner ise kemik kırılır. En sık rastlanan kırık tipi, omurun ön kısmının çöktüğü çökme kırıklarıdır. Bu kırıklar genellikle toraksik diye adlandırılan sırt omurlarında, özellikle de alt kısımda olur. Eğer omurganın üzerine binen yük daha şiddetli ise omurun orta ve arka kısmınında kırılma ihtimali vardır ve kırık kemiğin parçalarının yerinden oynayıp, omurilikte hasar oluşmasına neden olma ihtimali yüksektir.

Bu tip kırıklara patlama kırığı adı verilir. Patlama kırıklarında nörolojik kararsızlık yani, omurilik yaralanması ve felce kadar gidebilen bir tablo ortaya çıkabilir iken, her patlama kırığı da felce veya omurilik zedelenmesine neden olmayabilir. Kırıklar çoğunlukla tek bir omurda olabileceği gibi, % 20 -30 oranında ardışık ya da ardışık olmayan birden fazla omurda meydana gelebilir.

Çıkıklar ve kırıklı çıkıklar : Omurga hasarı daha büyük olur ve kemiklerin üzerine daha fazla yük biner ise kemiklerde kırıkla beraber omurları birbirine bağlayan ve bir arada tutan yumuşak dokular, disk, bağlarda ve eklemlerde yaralanmalar meydana gelebilir. Böyle bir durumda iki omurun birbiri ile bağlantısı kopar ve omurgada çıkık oluşabilir.

Omurga çıkığı çok fazla rastlanmayan yumuşak dokuların zedelenmesi ile oluşan, sadece çıkık olarak meydana gelebileceği gibi genellikle omur kırığı ile beraber kırıklı çıkık şeklinde de olabilir. Bu iki tip yaralanma ile birlikte genelde omurilik zedelenmesi de gelişebilir ve en riskli yaralanma tipleridir. Ayrıca, çıkık ve kırıklı çıkıkların iyileşme süreci daha zordur. Bu yüzden çıkık ve kırıklı çıkıklarda genellikle cerrahi tedavi gerekir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ