Haber 16

Önce ceza sonra beraat !

Askeri Yargıtay Daireler Kurulu’nun 10 yıl önce verdiği kararda ağır ihmallerin tek tek anlatıldığı ortaya çıktı.

Önce ceza sonra beraat !
  • Gündem / Son Dakika
  • 20 Aralık 2009
  • Önce ceza sonra beraat ! için yorumlar kapalı
  • 322 KEZ OKUNDU

Bingöl’de 33 erin şehit edilmesiyle ilgili yapılan soruşturma sonunda 8. Kolordu Komutanlığı Askerî Mahkemesi’nde dava açıldı. Askeri Mahkeme, Elazığ İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hüseyin Yılmaz ve Bingöl İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Özcan Yarat’ı “büyük zararlar veren emre itaatsizlik suçunu” işledikleri gerekçesiyle 1,5 yıl hapis cezasına mahkum etti. Askeri Mahkeme, diğer sanıkların ise beraatine karar verdi.

Bu kararın temyiz incelemesini Askerî Yargıtay 4. Dairesi yaptı. Askeri Mahkeme’nin beraat eden sanıklar hakkındaki kararını onayan Daire, iki albayı hapse mahkum etmesine ilişkin kararı ise bozdu. Daire, iki albayın suçsuz olduğu gerekçesiyle beraat etmeleri gerektiğine hükmetti. Bu karara Askerî Başsavcılık itiraz etti. Başsavcılığın itirazını Askerî Yargıtay Daireler Kurulu görüştü. Kurul, iki albay hakkındaki hapis cezasını bozdu. Kurul, iki sanığa “büyük zararlar veren emre itaatsizlik suçu” yerine daha hafif cezalar öngören “görevi ihmal” suçundan ceza verilmesini istedi. Bunun üzerine dosya tekrar Askeri Mahkemeye gönderildi. Ancak Askeri Mahkeme 1999’da, iki sanığın da beraatine karar verdi. Böylece 33 askerin öldürülmesi olayı ile ilgili ceza alan hiçbir asker olmadı.

 Askeri Yargıtay kararında 33 asker olayı

Askeri Yargıtay’ın 9 sayfalık karar metninde ise olayın meydana geliş şekli detaylarıyla yer aldı. Kararda, PKK’lıların Bingöl ve çevresindeki yollarda eylem yapacaklarının jandarma tarafından 4 gün önceden bilindiği anlatıldı:

“İl Jandarma Komutanlığı’na gelen istihbarat raporlarında 1993 yılı yaz döneminden itibaren terör örgütü tarafından stratejik bir konumda olan Bingöl ili ve çevre illere bağlantıları bulunan karayollarında yoğun eylemler planlandığı, amaçlarının bu yolların üzerinde kontrolü ele geçirmek olduğu…”

“Tedbir alınmadı”

Kararda birliklerine sevki yapılan silahsız askerlerin korunması için gereken tedbirlerin alınmadığına ilişkin şu çarpıcı satırlar yer aldı: “İmkanlarına göre eskort vererek ya da araçların içine silahlı personel de yerleştirmek suretiyle bunları gidecekleri yere sevk ettirmesi gerekirken ilave hiç bir tedbir almadığı, bu hususta kendisine bağlı ast birliklerine de herhangi bir emir vermediği, dolayısıyla da yolun teröristlerce kesilip büyük bir katliama sebebiyet verilmesine yol açıldığı kanaatine varılmıştır.”

“Zırhlı araç talebi reddedildi”

Kararda askerlerin korunması için zırhlı araç talep edilmesine rağmen bu talebin de kabul edilmediği de şöyle belirtildi: “Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı’nın 17.3.1993 tarihli mesaj emri ile yol emniyeti için ‘açık ve zırhlı koruması olmayan araç gönderilmemesi’emri üzerine, İl Jandarma Komutanı Albay Özcan Yarat tarafından Bingöl İl Güvenlik Komutanlığı’ndan zırhlı araç isteğinde ve yol emniyeti için önerilerde bulunulduğu, bu isteğe, İl Güvenlik Komutanlığı tarafından olumsuz yanıt verildiği…”

VATAN

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ