Haber 16

Papa’ya taciz davası!

Katoliklerin dini lideri Papa 16. Benedikt ve kilisenin en kıdemli yöneticilerinden üç kardinal hakkında su duyurusunda bulunuldu.

Papa’ya taciz davası!
  • Dünya / Son Dakika
  • 14 Eylül 2011
  • Papa’ya taciz davası! için yorumlar kapalı
  • 316 KEZ OKUNDU

Katoliklerin dini lideri Papa 16. Benedikt ve kilisenin en kıdemli yöneticilerinden üç kardinalin çocukların cinsel tacize uğramasını engellemedikleri ve sorumluları cezalandırmadıkları gerekçesiyle yargılanması talebiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapıldı.


New York merkezli bir hukuki yardım kuruluşu olan Anayasal Haklar Merkezi, kilise yetkililerinin tacizine uğradığını söyleyen bir grup kişiye hukuki temsil desteği veriyor. Kuruluş, taciz mağdurlarını temsil eden bir şemsiye örgütle birlikte Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda tecavüz ve cinsel şiddetin insanlığa karşı suç kapsamında olduğunu vurguladı.


Bu nedenle devlet statüsündeki Vatikan’ın lideri Papa’nın yanında, eski dışişleri bakanı Kardinal Angelo Sodano, şimdiki Dışişleri Bakanı Tarcisio Bertone ve doktrin sorumlusu Kardinal William Levada hakkında suç duyurusu yapıldı. Lahey’deki mahkeme yetkilileri başvuru konusunda yorum yapmadı. Ancak bir kuruluşun başvurusu üzerine soruşturma açılması pek olası görülmüyor. Katolik Kilisesi son yıllarda bazı din adamlarının çocukları taciz ettiği, ya da bu vakaları örtbas ettiği suçlamaları ile temellerinden sarsılmıştı.


Almanya, Belçika ve Hollanda’daki mağdur ve mağdur yakınları ile temas halindeki kuruluş, mahkemeye 20 bin sayfalık kanıt ve belge sundu. İnsanlığa karşı suçlar için hesap sorulması amacıyla dokuz yıl önce kurulan mahkemenin faaliyet öerçevesini çizen Roma Anlaşması, mahkemenin ancak iç hukuk yolları tüketildiyse ya da açılmıyorsa kullanılmasını öngörüyor.Roma Anlaşması’nı imzalayan 120 ülkeden şimdiye dek sadece 60’ı anlaşmayı onaylayarak mahkemeyi tanıdı.


Ancak ne ABD, ne de Vatikan bu anlaşmaya imza koyan ülkeler arasında. Bu nedenle savcılığın önce, böyle bir dava için UCM’nin yetkili olup olmadığına karar vermesi gerekiyor.Hukukçular, başarı şansı az olsa da Vatikan’ın sistematik tacizden sorumlu tutulması için bu yolun denemeye değer olduğunu söylüyor.


Son yıllarda birey olarak rahiplerin yanı sıra, çeşitli ülkelerde kilise yöneticileri aleyhinde de davalar açıldı. Ancak ilk kez suçlamalar bu şekilde uluslararası bir platforma taşınıyor. 


BBC TÜRKÇE 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ