Haber 16

PKK’ya uyuşturucudan darbe üstüne darbe

Emniyet güçleri son iki ayda yaptığı başarılı operasyonlarla terör örgütü PKK’nın önemli gelir kaynaklarından biri olan uyuşturucu kaçakçılığına ciddi darbe vurdu.

PKK’ya uyuşturucudan darbe üstüne darbe
  • Gündem / Son Dakika
  • 31 Ekim 2011
  • PKK’ya uyuşturucudan darbe üstüne darbe için yorumlar kapalı
  • 205 KEZ OKUNDU

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan son sekiz haftada batı illerine sevk edilmek istenen yaklaşık 100 milyon lira değerinde uyuşturucu madde ele geçirildi.

Emniyet güçleri, bugün Diyarbakır’ın Lice ve Hazro ilçelerinin kırsal kesimlerinde terör örgütü PKK’ya ait olduğu belirtilen 44 ton esrar ele geçirdi.


Daha çok PKK aracılığıyla İran ve Irak sınırlarından Türkiye’ye giren eroin, esrar gibi uyuşturucu maddeler, başta İstanbul olmak üzere Adana, İzmir ve Antalya’ya ulaştırılmak isteniyor. İstanbul’a kadar gitmeyi başaran uyuşturucu maddenin önemli bir kısmı Avrupa’ya intikal ediyor. Terör örgütü PKK’nın ciddi maddi kazanç sağladığı uyuşturucu trafiğine son bir ayda önemli operasyonlar düzenleyen emniyet birimleri onlarca kişiyi de gözaltına aldı. PKK’nın uyuşturucu trafiğini yöneten küçük çaplı birçok çete ise yapılan başarılı operasyonlarla çökertilmiş durumda.


Yüzlerce polisle bölgedeki birçok şehirde sabahın erken saatlerinde aynı anda operasyonlar yapan emniyet güçleri, PKK’nın kullandığı uyuşturucu tacirlerini tek tek etkisiz hale getiriyor. Planlı ve kapsamlı yapılan bu operasyonlar neticesinde doğu illerinden takip altına alınan ve yurdun değişik şehirlerinde son 2 ayda yaklaşık 50 milyon lira değerinde 1 tonun üstünde eroin, 50 milyon lira değerinde 50 ton esrar ve yüz binlerce uyuşturucu hap ve esrar yapımında kullanılan tonlarca Hint keneviri ele geçirildi.


BM raporlarına göre Körfez ve Arap ülkeleri ile Avrupa’ya giden uyuşturucunun üçte biri Ortadoğu üzerinden transfer ediliyor. Daha çok Türkiye dışında imal edilen uyuşturucular yasa dışı yollarla at ve katır sırtında ülkeye getiriliyor. Hint keneviri gibi uyuşturucu yapımında kullanılan bazı bitkiler de Güneydoğu topraklarında yetiştiriliyor. PKK terör örgütü için önemli bir gelir kaynağı olan uyuşturucu Ağrı’nın Doğubayazıt, Hakkâri’nin Yüksekova ile Van’ın Başkale, Saray, Özalp ve Çaldıran ilçelerinden Türkiye’ye giriyor.


Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM)’in raporuna göre ölüm olaylarının en fazla olduğu iller sırasıyla İstanbul, Gaziantep, Van, Elazığ ve Antalya.


Emniyet verileri PKK’nın uyuşturucu naklinde daha çok siyasi amaçlı dernekleri ve deşifre olmamış teröristleri kullandığını gösteriyor. Yetkililer, PKK’nın laboratuvardan sokak satıcılığına kadar her aşamada aktif olduğunu, terör örgütü kadar uyuşturucu çetesi hüviyetinde yer aldığına da dikkat çekiyor. ABD, geçtiğimiz yıl PKK’yı iki kafalı, narkotik/terörist bir örgüt olarak nitelendirmiş ve uyuşturucu ticaretinde kilit oyuncu ilan etmişti.


Eroin*


İstanbul 303 kg


Mersin 162 kg


Hakkâri 276 kg


Gaziantep 163 kg


Van 147 kg


Ankara 50 kg


Esrar*


Diyarbakır 55 tonun üzerinde


İstanbul yaklaşık 1 ton


Adana yaklaşık 1 ton


Gaziantep 1 tonun üzerinde


Kayseri 352 kg


Osmaniye 280 kg


Sivas 218 kg


Aksaray 210 kg


Ankara 204 kg


Elazığ 135 kg


Aydın 109 kg


Van 100 kg


Antalya 100 kg


Diğer uyuşturucular*


Gaziantep 578 bin hap


Adana 51 bin hap


İzmir 5 bin hap


Ankara 4 bin hap


Şanlıurfa 1 milyon Hint keneviri


Adana 70 bin Hint keneviri


Diyarbakır 50 bin Hint keneviri


Hatay 20 bin Hint keneviri


Düzce 27 bin Hint keneviri


*Son iki ayda büyük çapta yakalanan uyuşturucu maddelerin bazı illere göre miktarları.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ