Haber 16

Puanı 133’ken 427’ye çıktı!

ÖSYM, YGS’yle giren engellilerin puanı, kitapçık ile cevap anahtarı karıştırıldığı için yanlış hesaplandı…

Puanı 133’ken 427’ye çıktı!
  • Eğitim / Son Dakika
  • 30 Nisan 2011
  • Puanı 133’ken 427’ye çıktı! için yorumlar kapalı
  • 427 KEZ OKUNDU

ÖSYM, YGS’yle giren engellilerin puanı, kitapçık ile cevap anahtarı karıştırıldığı için yanlış hesaplandı. Bir öğrenci 133 puan aldığını görünce itiraz etti. Puanı 427’ye sıçradı. Bütün sıralama değişebilir.


ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir ve METEKSAN AŞ Genel Müdür Bilal Altun, YGS’ye ilişkin ilk skandal olan basına dağıtılan kitapçıklarda bulunan şifrelemenin nedenini açıklarken 1000 civarındaki görme özürlü aday için büyük puntolu kitapçıkların hazırlanması zaruriyeti doğduğunu bunun için bu adaylara master kitapçık dağıtıldığını açıklamışlardı.


Dün gündeme getirilen yeni ÖSYM skandalı iddiasına göre, görme özürlüler dışındaki özürlü adaylara yedek kitapçık dağıtıldı. Ancak bu adayların puanları hesaplanırken, yedek kitapçıkların cevap anahtarları yerine, master kitapçıkların cevap anahtarı kullanıldı. Hata üzerine adayların işaretlediği doğru şıklarla, cevap anahtarlarındaki şıklar eşleşmedi. ÖSYM, görme özürlüler için master kitapçık üzerinden değerlendirme yaparken, tüm özürlüleri yanlışlıkla aynı kategoriye aldı. Bunun sonucunda, özürlü adayların puanları beklediklerinden çok daha düşük geldi.


Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanvekili Levent Akça, “YGS’de 126 puanı olan öğrencinin, hata fark edilince puanı 485 olmuş. Bütün sıralamanın değişmesi söz konusu” dedi.


ÖNCE HÜZÜN SONRA SEVİNÇ


ÖSYM’nin son kurbanlarından ikisi ise Bursa’dan Ece Akyüz ile Manisa’dan Ebru Pınar. 28 Nisan’da açıklanan YGS sonuçlarında Ece Akyüz’ün puanı 133 olarak gözüküyordu. Sonucu duyunca sinir krizi lösemi hastası Akyüz için bir gün sonra ÖSYM ile görüşüldü ve gerçek puanının 427 olduğu anlaşıldı. Manisa’dan Pınar da, YGS sonucunun ilk gün ÖSYM’nin internet sitesinde kazanamadığı şeklinde açıklandığını ancak, ertesi gün “LYS’ye girebilir’ diye düzeltildiğini söyledi.
Adana’nın Ceyhan ilçesinde de aynı salonda sınava giren ve tamamı LYS barajının altında kalan bir grup öğrenci ile velisi, hem cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundular hem de sonuçların yeniden incelenmesini talep ettiler.


KAZANAMADI YAZISINI GÖRDÜ AMA


Bir YGS krizi de Manisa’dan geldi. Lise son sınıf öğrencisinin YGS sonucu, ÖSYM’nin internet sitesinde ilk gün “kazanamadığı” şeklinde açıklandı ancak ertesi gün durum değişti. Manisa Hasan Türek Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Ebru Pınar, ÖSYM internet sitesine TC vatandaşlık numarasını ve şifresini kullanarak girdiğinde, son derece düşük puanlar (135) ve “LYS’ye giremez” sonucuyla karşılaştığını iddia etti. Pınar, “Sayfa ilk açıldığında gerçekten şok oldum, çünkü karşımdaki sonuç hiç beklediğim gibi değildi. Bu sonuç öğretmenlerimi de şok etti” dedi. Pınar, sınav sonucuna inanamayarak hem tek başına hem kuzeniyle hem de babasıyla defalarca baktığını ve inanamadığını, bütün gece uyuyamadığını ve psikolojisinin bozulduğunu savundu.


Okula ertesi gün gittiğinde müdür yardımcılarının kendilerini sınav sonucu belgelerinin çıktısını almak için odasına çağırdığını ve bu kez girildiğinde tüm türlerdeki puanlarının yükselerek sonucun da “LYS’ye girebilir” olarak değişmiş olduğunu gördüklerini ileri süren Pınar, şunları söyledi: “İlk sonuç gerçekten şaşırtıcı bir durumdu. Benden de beklenen bir durum değildi. Bugün baktığımda 360 puandayım ve gerçekten sıralamam da iyi. Sınava girebileceğim. Bu beni çok sevindirdi. Ama gerçekten çok üzülmüştüm. Bütün gece ailem olsun, arkadaşlarım olsun herkes çok kötü şeyler yaşadı. Bütün gece uyuyamadım, çok zor zamanlar geçirdim, psikolojim bozuldu. Önce aşırı derecede üzüldüm ama şu an çok mutluyum. Bütün öğretmenlerim de bu durumumu gördü. Yeni puanımdan ve sıralamamdan memnunum. Ama hala tedirginliğim sürüyor, ya eski puanım değerlendirmeye alınır, bir şey olursa diye gerçekten korkuyorum.”


Bu arada Ebru Pınar’ın sınıf arkadaşı İbrahim Önal da sınıflarındaki bilgisayarda Ebru ile birlikte dün açıklanan sınav sonuçlarına baktıklarını ve sayfa ilk açıldığında yaşanan üzüntü ve şoka şahit olduklarını söyledi. Astım hastası olan Ebru’nun barajı geçemediğini görünce krize girdiğini, morararak öksürmeye başladığını ve revire kaldırıldığını anlatan Önal, arkadaşlarına destek olmaya çalıştıklarını kaydetti. Aynı sınıftan Selen Araççı da, Ebru Pınar’ın sınav sonucuna herkesin çok şaşırdığını, ancak sonrasında yaşananların herkesi şaka yollu da olsa beklentiye soktuğunu ifade ederek, “Bugün yeni sonucu alınca bütün sınıf şaşırdı. Hatta bu durum sınıfımızda dalga konusu bile oldu. Herkes ‘puanım artar’ beklentisiyle tekrar tekrar aldığı sonuçlara baktı” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ