Haber 16

Sahil güvenlik dizisi

Sahil güvenlik dizisi 1859’da “Taşra Gümrük İdareleri”, İstanbul Emtia Gümrük Eminliği’ne bağlanmış ve 1861’de kurumun adı “Rüsumat Emaneti ” olarak değiştirilmiştir. “Rüsumat Emaneti” teşkilatı ile emrindeki “Gümrük Muhafaza Teşkilatı”, sahillerin korunması, kaçakçılığın önlenmesi ve izlenmesi için kurulmuştur.

  • Gündem / Son Dakika
  • 04 Ocak 2013
  • Sahil güvenlik dizisi için yorumlar kapalı
  • 301 KEZ OKUNDU

Sahil güvenlik dizisi 1859’da “Taşra Gümrük İdareleri”, İstanbul Emtia Gümrük Eminliği’ne bağlanmış ve 1861’de kurumun adı “Rüsumat Emaneti ” olarak değiştirilmiştir. “Rüsumat Emaneti” teşkilatı ile emrindeki “Gümrük Muhafaza Teşkilatı”, sahillerin korunması, kaçakçılığın önlenmesi ve izlenmesi için kurulmuştur. 1886’da Jandarmaya bağlı “Kordon Bölükleri” oluşturulmuştur.
Cumhuriyetin kurulmasından sonra 1932 yılında da 1917 sayılı kanunla Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı “Gümrük Muhafaza Umum Komutanlığı” kurulmuştur.
Denizden yapılacak kaçakçılığın önlenmesi ve karasularının güvenliği bu kuruluşa verilmiştir. Gümrük Muhafaza Umum Kumandanlığı görev yönünden Gümrük ve Tekel Bakanlığı, deniz sınırlarının güvenliği ve personelin eğitimi bakımından Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde 1956 yılına kadar bu faaliyetlerini sürdürmüştür. 1956 yılında lağv edilen bu kuruluşun görevleri Jandarma Genel Komutanlığı’na devredilmiştir.
1967 yılından itibaren Sahil Güvenlik Komutanlığı kurulması için başlatılan çalışmalar sonucunda, 13 Temmuz 1982 tarihinde 2692 sayılı kanun kabul edilerek Sahil Güvenlik Komutanlığı kurulmuştur. 1 Eylül 1982 tarihinden itibaren fiilen göreve başlayan Sahil Güvenlik Komutanlığı, 1985 yılına kadar Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı olarak görev yapmıştır.
1 Ocak 1985 tarihinden itibaren İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapmaktadır. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı müstakil yapıya kavuşturan kanun, 18 Haziran 2003 tarihinde yasalaşmış, 24 Haziran 2003 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Aynı zamanda TSK’da en düşük seviyeli silahlı kuvvetidir ( -Tümen seviyesi -) .

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ