Haber 16

Sanayinin devleri hayvancılığa başlıyor!

Tekstil, enerji ve perakende sektörlerinin dev şirketleri, hayvancılığın cazibesine kapıldı. Koç Holding, Hedef Alliance ve Ramsey’in ardından Yırcalı ailesi, Aydınlı Giyim ve Orka Grup da besiciliğe yatırım kararı aldı.

Sanayinin devleri hayvancılığa başlıyor!
  • Ekonomi / Son Dakika
  • 23 Kasım 2010
  • Sanayinin devleri hayvancılığa başlıyor! için yorumlar kapalı
  • 290 KEZ OKUNDU

Bayram Kaya‘nın haberi

Tarım Bakanlığı, yeni yatırımlarla hayvan varlığının birkaç yıl içinde büyükbaşlarda 370 bin, küçükbaşlarda ise 275 bin artmasını bekliyor.


Et ve süt fiyatlarında yaşanan hızlı artışla birlikte sanayinin devleri besiciliğe merak saldı. Koç Grubu, Hedef Alliance (Ethem Sancak), Ramsey’in patronu Remzi Gür ile Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi’den sonra Yırcalı Şirketler Grubu, Aydınlı Grup ve Orka Grup da hayvancılığa adım attı. Yırcalı ailesi besicilik için 10 milyon Euro’luk kaynak ayırırken, Orka 3 milyon TL, Aydınlı Grup da 800 bin TL’lik bütçe tahsis etti.


Büyük şirketleri hayvancılığa çeken bir diğer husus da Tarım Bakanlığı’nın bu alanda yapılacak yatırımlara ilk iki yılı geri ödemesiz toplam 7 yıl vadeli ve sıfır faizli kredi açması. Bakanlık bu kapsamda yaklaşık 1,6 milyar TL’lik krediyi çiftçilere vererek, bunun karşılığında birkaç yıl içinde 370 bin büyükbaş, 275 bin de küçükbaş hayvan yetiştirmeyi hedefliyor. Bu çerçevede şimdiye kadar 25 bini aşkın yeni işletme kuruldu. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi’nin Malatya’da yapacağı 5 milyon TL’lik hayvancılık yatırımının ardından Balıkesir menşeli Yırcalı Şirketler Grubu da bu alanda büyüme kararı aldı. Yem fabrikalarının bulunduğunu kaydeden Yırcalı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, bunun yanı sıra büyükbaş hayvancılıkla ilgili de bir süreç başlattıklarını kaydetti.


İlk kapsamda 200 büyükbaş hayvanla sektöre adım atacaklarını dile getiren Yırcalı, bu sayıyı kısa sürede 500’e çıkaracaklarını aktardı. Bunun için Balıkesir’de arazi alımlarına başlayacaklarını belirtirken, “Genellikle besi ve süt üretimini birlikte yapacağız. Balıkesir en büyük beyaz et ve yumurta üretim merkezi. Bu alan tarıma dayalı bir sanayi merkezi haline geldi. Burada biz de olmak istiyoruz.” açıklamasını yaptı. Giyim sektöründe Damat, Tween ve ADV markalarıyla adını duyuran Orka Group da hayvancılığa adım atanlar arasında yer alıyor. Orka Hazır Giyim Tarım Gıda ve Hayvancılık adında bir de şirket kuran firma, bu işler için Trakya’da bir arazi satın aldı. Hayvancılığı kısa vade düşünmediklerini ifade eden Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, piyasada gerekli araştırmayı yaptıktan sonra 2012’de sektöre adım atacaklarını kaydetti.


Bugünün et ve süt fiyatlarına bakılarak bu alana girmenin doğru olmayacağını anlatan Orakçıoğlu, kendi içlerindeki bir ekibin bu doğrultuda çalışmalara başladığını, uygun zamanın gelmesiyle birlikte yatırımın gerçekleşeceğini dile getirdi. Bunun yanı sıra Pierre Cardin’in Türkiye lisansörlüğünü yapan Aydınlı Grup da tekstil ve hazır giyimin yanı sıra hayvancılık sektöründe büyüme kararı aldı. Bu iş için 800 bin TL sermayeli ‘Bestar Tarım ve Hayvancılık’ adında bir şirket kuran Kavurmacı ailesi, ilk etapta inek ve diğer süt hayvanlarının alımı, satımı, üretimi ve ticaretiyle uğraşacak. Bunun için büyük ve küçükbaş ithalatı da düşünülüyor. Aydınlı Grup, daha sonra da süt, yoğurt, ayran, peynir ve tereyağı üretimine de başlayarak market ve restoranlara girecek.


BANVİT, HAYVAN SAYISINI 50 BİNE ÇIKARACAK


Bir dönem Koç şirketlerinde grup başkanlığı yapan Cengiz Solakoğlu da emekliliğinin ardından hayvancılığa yöneldi. Yeğeni Sencer Solakoğlu ile birlikte yaklaşık 10 milyon dolara Feyz Hayvancılık’ı kuran Solakoğlu, birkaç yıl içinde binin üzerinde büyükbaşa ulaşmayı hedefliyor. Öte yandan Türkiye’nin önemli besicileri arasında yer alan Banvit, Saray Halı, Koç-Ata ve Ata Sancak gibi şirketlerin elinde ise 10 ile 35 bin arasında büyükbaş hayvan bulunuyor. Balıkesir bölgesinde faaliyet gösteren Banvit, önümüzdeki birkaç yıl içinde hayvan sayısını 50 bine çıkarmayı hedefliyor.


(Zaman)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ