Haber 16

Şehir şehir Ramazan etkinlikleri

Ramazan ayı geldi belediyeler ve örgütlerin de ihtiyaç sahiplerine sunacakları yardımlarda belli olmaya başladı.

  • Son Dakika
  • 18 Ağustos 2009
  • Şehir şehir Ramazan etkinlikleri için yorumlar kapalı
  • 359 KEZ OKUNDU



 

Kimi adet ve gelenekler zamanın akışıyla değişse de ramazanda ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar değişikliğe uğramadan sürüyor.

Ramazan gelenekleri yörelere göre farklılık gösterirken, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverler özel olarak hazırlattıkları gıda paketlerini ya da marketlerden aldıkları gıda paket fişlerini yoksul ailelere dağıtıyor.


AA muhabirlerinin derlediği bilgilere göre, ramazanın ruhuna uygun olarak Türkiye’nin her yerinde yoksullara öncelikle gıda yardımı yapılıyor.



İZMİR



İzmir’de yaklaşan ramazan ayı öncesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, belediyeler, çeşitli sivil toplum kuruluşları, dernek ve vakıflar yoğun bir çalışmaya girdi.


Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünden destek alan İzmir’deki 30 ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, ramazan ayında gıda ve para yardımı yapacak. Muhtaçlık durumlarına göre değişecek yardımlar, ramazan ayının ilk haftasında dağıtılacak.


Kızılay Konak Şubesi de yardım yapmak veya fitre ve zekatlarını vermek isteyen kişilere daha yakın olabilmek amacıyla Kipa Alışveriş Merkezleri’nde stant kuracak. Şube Başkanı Nihat Baç, yardım yapmak isteyenlere kolaylık sağlamak amacıyla alışveriş merkezlerindeki stantlarda ramazan yardımı, fitre ve zekatların kabul edileceğini söyledi. Baç, yardım yapanlara barkod verileceğini, yardım yapanların bu barkodlardan yardımının kimlere ulaştığını takip edebileceğini belirtti.


Deniz Feneri Derneği yetkilileri de 100 binden fazla bağışçının yardım etmesini beklediklerini söyledi. Ramazan süresince 386 bin 150 kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirten yetkililer, yoksul aileler için ”bir kumanya da sen bağışla” adı altında bir kampanya başlattıklarını kaydetti.



ÇANAKKALE RAMAZAN ETKİNLİKLERİ



Çanakkale’de yaklaşan ramazan ayı öncesinde, Kızılay Çanakkale Şubesince, 800 aileye, geçen yıl Kurban Bayramı’nda bağışlanan kurbanlardan yapılan 800 gramlık kavurma dağıtılacak, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere hazırlanan bağış paketleri de satışa sunulacak.


Beş ayrı şekilde hazırlanan paketlerin Kipa Alışveriş Merkezi’nde açılacak stantta satışa sunulacağı, bağışta bulunacakların bu paketleri almaları gerektiği bildirildi.


Bayramiç ilçesinde daha önce Meslek Yüksekokulu’nda okuyan öğrencilere verilen yemeğin bu yıl Bayramiç Cezaevinde kalan mahkumlara götürüleceği öğrenildi.


İlçeye bağlı, aralarında Kutluoba ve Ağaçköy’ün de yer aldığı köylerde ise gelenekler sürdürülüyor. İftar yemekleri sıraya konuluyor ve sırası gelen köylüler, tüm köy halkına iftar veriyor. Ramazan ayı içerisinde sırası gelmeyen ailelerin, bir sonraki yıl iftar yemeği verdikleri ifade edildi.



KOCAELİ RAMAZAN ETKİNLİKLERİ



Kocaeli Büyükşehir Belediyesince 20 bin kişiye kuru gıda dağıtımının yapılacağı, 2 iftar çadırında 5 bin 500 kişiye iftar verileceği, ayrıca evinde yemek yapamayacak, ihtiyaç sahibi 700 aileye sıcak yemek dağıtılacağı bildirildi.


Büyükşehir Belediyesi ayrıca, iftar sonrasında Kocaeli Fuar alanında kuracağı sahnede şiir dinletileri, Türk Halk ve Sanat Müziği konserleri ile çocuklara yönelik çeşitli animasyon gösterileri düzenleyecek.



HATAY RAMAZAN ETKİNLİKLERİ



Antakya’da yemeklerin çoğunun çöpe dökülmesi geçekçesiyle daha önceki ramazanlarda olduğu gibi bu yıl da iftar çadırı kurulmayacak. İftar çadırı yerine ihtiyaç sahibi 3 bin aileye kuru gıda yardımı yapılacak.


Vakıflar Bölge Müdürlüğünün, gıda ve yemek yardımlarını ramazanda da devam ettireceği belirtildi. Yetkililer, ihtiyaç sahibi 700 aileye her gün üç çeşit sıcak yemek verileceğini, ilçelerde de 750 aileye kuru gıda yardımı yapılacağını kaydettiler.


Antakya Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu ise üç semavi dine mensup insanların bir arada yaşadığı hoşgörü kentinde ramazanı idrak etmenin bir ayrıcalık olduğunu söyledi. İslam alemi açısından öneminin bilincinde olarak ramazanı saygıyla karşıladıklarını belirten Cenudioğlu, bu dönemi oruç tutanlarla birlikte yaşamanın mutluluğu içerisinde olduklarını kaydetti.


Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil ise uzun yıllardır medeniyetlere ev sahipliği yapan Hatay’da ramazanın huzur içinde hissedildiğini ifade ederek, ”Bu çok çeşitlilikli kentin kültürel farkını, güzelliğini ortaya çıkarıyor. İftar saatlerinde bizi evlerine davet eden Müslüman kardeşlerimizle aynı sofrayı paylaşıyoruz. Sevgi ve saygının doruğa ulaştığı bu kutsal ayda dayanışmanın en güzel örneği sergileniyor” dedi.



MALATYA RAMAZAN ETKİNLİKLERİ



Malatya Belediyesine bağlı Fuarcılık A.Ş Genel Müdürlüğü, her yıl eski belediye hizmet binasının yanında açtığı iftar çadırını bu yıl Yeni Cami’nin önündeki meydanda açacak.


İftar çadırında her gün bin 500 kişiye iftar verileceğini aktaran yetkililer, şu bilgiyi verdi:


”Her gün 4 çeşit yemek vereceğiz. İftar menüsü çorba, etli yemek, pilavdan oluşacak. Tatlı, turşu veya ayran da bulunacak. İftardan sonra çay ikramı yapılacak. Her akşam vereceğimiz iftarları bir hayırsever iş adamı karşılayacak. İş adamlarımızdan bu konuda katkı sunmalarını bekliyoruz.”


Her akşam Teravih Namazı’nın ardından Sümerpark’ta kurulacak sahnede Karagöz Hacivat, orta oyunu gibi gösteriler sunulacağını belirten yetkililer, tasavvuf müziği ve şiir dinletileri yapılacağını, yerel radyolardan programcıların şiir dinletisi sunacağını aktardı.


Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise 750 aileye yemek yardımı yapacaklarını, her akşam yemeklerin ailelerin evlerine götürüleceğini ifade etti. Kızılay Malatya Şubesi yetkilileri, 300 aileye gıda, giyim ve nakdi yardım yapılacağını, yardım yapılacak ailelerin yardımlarını Kızılay Malatya Şubesinden alabileceğini belirtti.



GÜMÜŞHANE RAMAZAN ETKİNLİKLERİ



Gümüşhane Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından sorumlu Vali Yardımcısı Hasan Erkal, ramazan ayı dolayısıyla vakıf tarafından proje hazırlandığını ifade ederek, hazırlanan proje ile il genelinde tespiti yapılan yardıma muhtaç 650 aileye para yardımında bulunulacağını bildirdi.


Erkal, muhtaç durumda olan aileler için bankada hesap açılacağını kaydederek, ”Bu ailelerimizin hesabına 120 lira yatırılacak. Aileler, ramazan ayında alacakları gıda maddelerini yapılacak olan bu yardımla kendileri belirleyecekler” dedi.


Gümüşhane Belediyesi Sosyal İşler Müdürü Battal Bayer ise hayırsever vatandaşların da katkıları ile 300 kişilik iftar çadırı kurulacağını bildirerek, iftar çadırının yanı sıra belediyece 12 mahallede belirlenen yaklaşık 500 yardıma muhtaç aileye 40 liralık gıda yardımında bulunulacağını söyledi.



YOZGAT RAMAZAN ETKİNLİKLERİ



Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, bu ramazanda iftar çadırı kurmayacaklarını, bunun yerine Cumhuriyet Parkı içerisinde bulanan binada her gün 400 kişiye iftar yemeği verileceğini bildirdi.


Başer, geçen yıl ilk kez uyguladıkları tarihi Hayri İnal Konağı’ndaki iftar sonrası ”Sohbet” toplantılarına bu yıl da devam edileceğini belirterek,”Sohbet toplantıları geçen yıl oldukça ilgi gördü. Bu yıl iftar sonrasındaki bu sohbetlere devam edilecek. Her gün farklı bir konu ele alınıp, uzmanlarca önce bilgi verilip, sonra da konular sohbet havasında değerlendirilecek” diye konuştu.



EDİRNE RAMAZAN ETKİNLİKLERİ



Edirne’de 6 yıl aradan sonra Sanayi ve Ticaret Odasınca (ETSO) iftara çadırı kurulacak. ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Alamut, kentte en son iftar çadırının 2003’de yine ETSO tarafından kurulduğunu anımsattı.


İftar çadırının Selimiye Cami’nin silueti düşünülerek, Selimiye Camisi bahçesi dışında bir yere kurulduğunu ifade eden Alamut ”İftar çadırını, Selimiye Camisi’nin siluetini bozmayalım, hem de görüntü kirliliği olmasın diye Selimiye Camisi’ne en yakın yer olan Kurtuluş İlköğretim Okulu bahçesine kurduk” dedi.


Kızılay Edirne Şube Sekreteri Fuat Ozan ise bu yıl da Kızılay’ın ramazanda ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşacağını söyledi. Kızılay Edirne şubesi olarak her gün yaklaşık 750 kişiye sıcak yemek vereceklerini bildiren Ozan, bu rakamın ramazanda artacağını bildirdi.



ÇORUM RAMAZAN ETKİNLİKLERİ



Çorum Belediyesince ramazan ayında ihtiyaç sahibi vatandaşların iftar yapabilmeleri amacıyla iftar çadırı kurulacağı bildirildi.


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, yaptığı yazılı açıklamada, geleneksel olarak kurdukları iftar çadırının, bu yıl da Kültür Sitesi’nin bitişiğindeki boş alana kurulacağını belirtti.


İftar çadırında, maddi durumu iyi olmayan vatandaşların yanı sıra öğrencilerin de iftar yapabileceklerini belirten Külcü, şunları kaydetti:


”Bilmediğimiz, görmediğimiz yerlerde çok zor şartlar altında yaşayan insanlarımız elbette vardır. Bu insanlarımıza ulaşabilmek için iftar çadırı uygulamasını bu yıl da sürdüreceğiz. Hayırsever insanlarımızın katkılarıyla insanlarımıza sıcak yemek vereceğiz”



BARTIN RAMAZAN ETKİNLİKLERİ



Bartın’da geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da iftar çadırı kurulmayacak. Belediye bu yıl vatandaşların evlerine yemekle birlikte kavun, karpuz, üzüm gibi mevsim meyveleri de götürülecek.


Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı da yaklaşık bin 500 aileye gıda kuponu verecek. Vakıflar Bölge Müdürlüğünün sıcak yemek hizmetinden de il merkezinde ikamet eden 700 aile yararlanacak.


Bartın Belediyesi, bu ramazan ayının farklı geçirilmesini ve geleneksel etkinliklerin vatandaşlara sunulması amacıyla etkinlikler düzenledi. Cumhuriyet Meydanı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu konser verecek. Bartın yerel şivesi ile hazırlanan tiyatro gösterilerinin yanı sıra Karagöz-Hacivat etkinlikleri de yer alacak.



ISPARTA RAMAZAN ETKİNLİKLERİ



Isparta’da 5 yıldır kurulan ramazan iftar çadırı, bu yıl kurulmayacak. Bunun yerine ihtiyaç sahiplerinin evlerine yemek servisi yapılacak.


Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ”Bir sofra da sen kur” projesiyle, hayırseverlerin yardımlarını gösteri yapmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırmada köprü olacaklarını belirtti.


İhtiyaç sahiplerinin belirlenmesi amacıyla mahalle muhtarlarıyla irtibata geçtiklerini söyleyen Günaydın, bin 600 kişiye ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.


Yardım yapılırken insanların gururlarının incinmesine izin verilmemesini amaçladıklarını belirten Günaydın, ”Yapılan yardımların şova dönüşmesini istemiyoruz, bu sistemle ne yardımı yapan

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ