Haber 16

Sendikalar denetim altına alınıyor

Hükümet ile sendikalar arasında varılan mutabakata göre, sendika ve konfederasyonların gelir ve giderleri…

Sendikalar denetim altına alınıyor
  • Gündem / Son Dakika
  • 24 Eylül 2011
  • Sendikalar denetim altına alınıyor için yorumlar kapalı
  • 239 KEZ OKUNDU

Hükümet ile sendikalar arasında varılan mutabakata göre, sendika ve konfederasyonların gelir ve giderleri, yıllık dönemler halinde, yeminli malî müşavirler tarafından denetlenecek. Uzlaşılan yasa tasarısı, yeni dönemde hızla Meclis’ten geçirilecek.


Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Sendikalar Yasası’nın değişmesi konusunda sendikalarla mutabakat sağladı. Meclis’in açılmasının ardından uzlaşma sağlanan metin yasalaştırılacak. Yasa ile yıllardır süren suistimallere son verilecek.


Bunların başında sendikaların mali yönden denetiminin yeminli mali müşavirlere verilmesi geliyor. 1997 yılında yapılan bir değişiklikle sendikalar, mali denetim dışında bırakılmıştı. 14 yıl sonra yapılacak düzenleme ile denetim yetkisi yeniden yasaya giriyor. Tasarıya göre sendikaların denetiminde şeffaflık sağlanarak yeminli mali müşavirler yetkili kılınıyor.


Çalışma Bakanı Çelik ile Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ile DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’ün önceki gün bir araya geldiği Üçlü Danışma Kurulu’nda 33 maddede uzlaşma sağlandı.


Uzlaşmanın ardından yeni yasa tasarısının hızla Meclis’ten geçirilerek yasalaşması bekleniyor. Yeni yasanın getireceği en önemli değişikliklerden biri, mali denetimin tekrar mevzuata girmesi olacak. Sendika ve konfederasyonların gelir ve giderleri, yıllık dönemler halinde, ruhsat almış ve denetim yetkisine sahip yeminli mali müşavirler tarafından denetlenecek.


Tasarı ile işçi sendikalarına üyelik ve istifada noter şartı kaldırılıyor. Noter şartının kaldırılması, özellikle yeni sendikaların örgütlenmesini kolaylaştıracak. Tasarıyla halen 16 olan üyelik yaş sınırı ise 15’e iniyor. Sendika kurulabilecek işkolu sayısında da değişikliğe gidilecek. 28 olan iş kolu sayısı 18’e düşecek. Geçici olarak işsiz kalan işçinin sendikaya üyeliği 1 yıl devam edecek.


Sendikal mevzuat, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’ndan oluşuyor. Çalışma Bakanlığı ile sendikaların anlaştığı yasa, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Yasası.


Ancak sendikalar açısından asıl önemli yasa, önümüzdeki hafta masaya gelecek olan 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu. Bu yasada yapılacak değişiklikle sendikaların gerçek üye sayıları ortaya çıkacak.


Sendikalı işçi sayısının SGK kayıtlarına göre tespit edilmesini öngören düzenleme, bu yasada gerekli değişiklikler yapılarak iş kolu barajı düşürülemediği için uygulamaya konulmamıştı. Yüzde 10 olan iş kolu barajı düşürülmeden sendikalı işçi sayısının SGK kayıtlarına göre tespiti durumunda ise 50’ye yakın sendika yetkisini kaybediyor.


Ancak sendikalarla hükümet, yüzde 10 barajının düşürülmesi konusunda anlaşamıyor. Bu nedenle sendika üye istatistiklerinin yayınlanması iki yıldır erteleniyor. Ölü ve emekliler üye gözükmeye devam ediyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ