Haber 16

Sigara tiryakilerini üzen haber

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sigara hem paramızı hem de canımızı yakıyor dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigaraya bağlı hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için her bir sigara paketinden 60 kuruş katkı alınmasını önerdi.

Sigara tiryakilerini üzen haber
  • Gündem / Son Dakika
  • 31 Ağustos 2012
  • Sigara tiryakilerini üzen haber için yorumlar kapalı
  • 315 KEZ OKUNDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, tütüne bağlı sağlık harcamalarının 3 milyar liraya dayandığı belirtildi. Bu rakam sağlık giderlerinin yüzde 9’una tekabül ettiği vurgulandı.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 32 milyar 556 milyon liralık sağlık harcaması olduğunu belirten Bakan Faruk Çelik, bunun 2 milyar 805 milyon liralık kısmının tütüne bağlı hastalıklarla mücadelede kullanıldığını söyledi.
Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinden ortak bir ekip oluşturarak tütün kullanımına yönelik geniş çaplı bir araştırma yapıldığını bildirdi. 2010 yılında başlayan ve yaklaşık bir yıl süren araştırmada, ilginç sonuçlara ulaşıldı. Bakan Çelik, yapılan araştırmada ilk kez doğrudan hastalık verileri kullanıldığını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilgili konuya yönelik tüm dünya ülkelerine referans araştırma olarak örnek gösterilen çalışmaya göre, Türkiye, sigara kullanımında riskli ülkeler içinde yer aldı. Araştırmada, günlük içilen sigara miktarlarına göre Türkiye, erkeklerde birinci, kadınlarda ise ikinci oldu.
Yapılan araştırmada, sigara kullanımına bağlı hastalıkların Sosyal Güvenlik Kurumu’na ek maliyet getirdiği de ortaya çıktı. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 32 milyar 556 milyon liralık sağlık harcamasının yüzde 22’sine karşılık gelen 7 milyar 322 milyon liralık kısmının kanserler, kalp ve damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları ve üreme ile ilgili hastalıklar için kullanıldığı belirlendi.
Toplam sağlık giderlerinin yüzde 9’una karşılık gelen 2 milyar 805 milyon TL’nin ise tütüne bağlı olduğunu belirtilen araştırmada, erkeklerin tütüne bağlı sağlık giderleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2 milyar 37 milyon lira harcama yaptığı, kadınlarda ise bu rakamın, 768 milyon 323 bin lirayı bulduğu belirlendi.
Bakan Çelik, bu maliyetlere üretkenlik kaybı ve özürlülük ve ölümlerin katılmadığını belirterek, “Eğer bu kayıpları da hesaba koyarsak manevi kaybımız yanında yaklaşık 7 milyarlık bir maddi kaybımız ortaya çıkmaktadır” değerlendirmesini yaptı.
HER PAKATE 60 KURUŞ ZAM
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigaraya bağlı hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için her bir sigara paketinden 60 kuruş katkı alınmasını önerdi. Uygulama hayata geçtiğinde yıllık 5 milyon kutu sigaradan 3 milyar TL gelir elde edilerek, sigaraya bağlı hastalıkların önlenmesinde kullanılacak.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ