Haber 16

Sınırları asker değil polis koruyacak

Sınır güvenliği asker kontrolünden çıkıyor. 390 sınır karakolu kapanacak. Türkiye’nin sınırlarını artık polis koruyacak…

Sınırları asker değil polis koruyacak
  • Gündem / Son Dakika
  • 24 Aralık 2009
  • Sınırları asker değil polis koruyacak için yorumlar kapalı
  • 285 KEZ OKUNDU

Sınır güvenliği asker kontrolünden çıkıyor. AB destekli 4 milyar euroluk proje 2012 yılından itibaren devreye girecek.


Türkiye’nin gündemine ilk olarak 5 yıl önce gelen ‘Entegre Sınır Güvenlik Sistemi Projesi’ hayata geçiriliyor.


ASKER DEĞİL POLİS KORUYACAK


AB reformları kapsamında projenin 2012’de faaliyete geçmesi için düğmeye basıldı. Projeyle Türkiye’nin sınırlarını asker değil, tamamı profesyonel 70 bin sınır polisi koruyacak. Başında vali ya da müsteşarın bulunacağı sınır polisi, son teknolojiye sahip silah ve ekipmanla görev yapacak. Yurt genelindeki tüm hava, kara ve deniz gümrük kapıları sınır polisinin sorumluluğunda toplanacak. 3 milyar 700 bin euroya mal olacak projenin yüzde 60’ı AB, geri kalanı da ise Türkiye tarafından karşılanacak.

ÖNCELİK BATIDA

Proje sayesinde 2 bin 949 kilometrelik kara sınırları boyunca konuşlanan ve yüzde 90’ı zorunlu askerlik hizmetini yapan Mehmetçik’ten oluşan 34 bin asker boşa çıkacak. 390 sınır karakolu da kapanacak veya sınır polisine yönetime devredilecek. Proje aşamalı olarak hayata geçeceğinden başlangıçta oluşacak yetişmiş personel açığının giderilmesi için jandarma, gümrük muhafaza memuru ve sahil güvenlik personelinden yararlanılacak. İhtiyaç duyulması durumunda
TSK’nın bazı unsurları sınır polisinin yetki alanında konuşlanabilecek. Proje ilk olarak Türkiye’nin batı sınırlarında uygulanmaya başlayacak.

GÖZETLEMEYİ TALOS YAPACAK

Türkiye’nin kara sınırının yüzde 65’i dağlık bölgelerden oluşuyor. Böylesine dağlık bir bölgede fiziki engel sisteminin kurulması mümkün olmadığından, bu bölgelerin uydu sistemleri ile izlenmesi ve kontrol edilmesi gerekiyor. AB ile ortak geliştirilen Taşınabilir Otonom Sınır ve Geniş Alanlar İleri Gözetleme Sistemi (TALOS) adıyla bir elektronik gözetleme sistemi kurulacak. TALOS’a bağlı insansız kara ve hava araçlarıyla en ufak hareketler bile merkezden takip edilebilecek.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ