Haber 16

Size de ceza gelirse şaşırmayın

İstanbul’da yaşayan Mustafa H. kısa bir süre önce adresine gelen zarfı açtığında aracının birkaç farklı açıdan çekilmiş fotoğrafıyla karşılaştı.

Size de ceza gelirse şaşırmayın
  • Ekonomi / Son Dakika
  • 20 Aralık 2009
  • Size de ceza gelirse şaşırmayın için yorumlar kapalı
  • 307 KEZ OKUNDU

Ne zaman geçtiğini bile hatırlamadığı bir kavşakta çekilen fotoğrafın hatıra amaçlı olmadığını anlaması uzun sürmedi. Zira aynı zarfta adına kesilmiş bir de trafik cezası bulunuyordu. Ceza kırmızı ışık ihlaliyle ilgiliydi ama fotoğraflarda aracın kırmızı ışığı hiçe sayıp geçip gitmediği de belliydi. Biraz daha dikkatli bakıldığında aracın belli belirsiz durumdaki yaya geçidi üzerinde durduğu ve cezayı da bu nedenle aldığı ortaya çıktı. Çünkü Trafik Kanunu’na göre yaya geçidi üzerinde durmak kırmızı ışıkta geçme ile aynı suç sayılıyor.

Bugünlerde birçok adrese benzer tebligatlar yapılıyor. Türkiye’de birkaç yıldır uygulanan EDS yani elektronik denetleme sistemi şu sıralar biraz daha etkin hale getiriliyor. Sistem sayesinde kesilen ceza sayısı bir hayli artmış durumda. Şehir içinde yüzlerce kavşak, güvenlik şeridi ve trafik ışığı kameralarla 24 saat kontrol edilerek kural ihlallerini trafik cezasına dönüştüren sistem için her ihlalin kayıtlara alınmadığı yönünde eleştiriler de getiriliyor. Ama bir şekilde yaygınlaşıyor ve trafikteki kör noktaların azalması sağlanıyor. Yapılan ihlalleri cezaya dönüştürmek nihayetinde Emniyet’in kontrolündeki bir konu. Yani Emniyet’in bu işi sıkı tutmasıyla kural ihlalini alışkanlık haline getirenlerin posta kutusuna bir anda onlarca ceza makbuzu gelebilir.

Gün içinde binlerce sürücü bilerek ya da farkında olmadan birçok trafik suçu işliyor. Bir kaza ya da ceza ile karşı karşıya kaldığında durumun ciddiyetini ancak kestirebiliyor. EDS bu alışkanlıkların bırakılması açısından büyük önem taşıyor. Her sabah işe emniyet şeridinden gitmek, kırmızıda duran araca korna basmak gibi iyi sürücüyü çileden çıkaran davranışlardan vazgeçilmesi ancak böyle mümkün. Kuralsız araç kullanmalarıyla tanınan İtalyanların Avrupa Birliği sonrası trafikte biraz daha makul sürücü haline gelmeleri gibi Türkiye’de EDS sonrası pek çok sürücü davranışı değişim içerisinde. Olmak da zorunda! Bu daha da gelişecek ama yeter ki, sistem iyi işletilebilsin, kural koyanlar kuralın gerekliliğine inansın…

Bu trafik ihlalleri kameraya takılıyor

Yol boş olsa bile kırmızıda geçmek; üstelik alışkanlık yapar.

Sarı ışığı gördüğü halde frene basmamak, zira siz geçene kadar kırmızı yanacaktır.

Yeşil yandığında bir adım önce çıkmak için yaya geçidi üzerinde durmak.

Yol tıkalı diyerek emniyet şeridini kullanmak.

Pek çok emniyet şeridi artık EDS kapsamında kamera ile takipte…

İşlek cadde üzerine park etmek, hatta ikinci sıra yapmak.

Döner kavşakta en sağdan gelip en sola; en soldan gelip en sağa dönmek.

Tek yön bir yola tersten girmek; kaza halinde yüzde 100 suç demektir.

Radar uyarısı bulunan yolda hız sınırını aşmak.

U dönüşü yasak caddede U dönüşü yapmak.

ZAMAN PAZAR

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ