Haber 16

Soykırım’ı tanısınlar!

WikiLeaks’in yayınladığı 7 Temmuz 2007 tarihli belgede, ABD heyetine liderlik eden Türkiye Dostluk…

Soykırım’ı tanısınlar!
  • Gündem / Son Dakika
  • 18 Nisan 2011
  • Soykırım’ı tanısınlar! için yorumlar kapalı
  • 245 KEZ OKUNDU

WikiLeaks’in yayınladığı 7 Temmuz 2007 tarihli belgede, ABD heyetine liderlik eden Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Wexler ile Fransız Dışişleri diplomatları arasındaki tartışma tutanakları var.


Tutanaklara göre: ABD’liler Sarkozy’nin Türkiye düşmanlığının sebebini sorduğunda şu yanıtı alıyor: Sarkozy, seçmenden Türkiye’nin AB’ye üyeliğini engellemek içinyetki aldı. Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmasının arkasında ne Erdoğan, ne de Türkiye korkusu var. Ankara ‘Ermeni soykırımını’ tanırsa Türkiye ile ilgili görüşler olumlu hale gelebilir.


Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın gizli yazışmalarını yayınlayan WikiLeaks, dün de ABD yetkilileriyle Fransız diplomatlar arasında 3Temmuz 2007 tarihinde gerçekleşenTürkiye görüşmelerinin tutanaklarını yayınladı. 7 Temmuz’da Hillary Clinton’a rapor olarak sunulan görüşmeye ABD adına Türkiye Dostluk Grubu başkanı Roberx Wexler ve ekibi katılırken, Fransa Dışişleri ise müsteşarlar Jean-Louis Falconİ, Caroline Ferrari ve Marinede Came İle temsil edildi. ABD’lİ diplomatlar görüşme boyunca Sarkozy’ninTürkiye karşıtlığını sorguladı. İşte iki taraf arasında yaşanan diyaloglar:


ABD: Türkiye Irak ve Afganistan’da çok önemli işler yapıyor. Sarkozy ile Dışişleri Bakanı Kouchner arasında Türkiye konusunda görüş farklılığı var.



FRANSA: Cumhurbaşkanı Sarkozy, seçmenden Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini engellemek için yetki aldı. Türkiye bunu anlıyor ve Sarkozy’nin Türkiye politikasına saygı gösteriyor.


ABD: Fransa’nın bu pozisyonu destek buluyor mu?


FRANSA: Fransız seçmeni AB’nin genişlemesi ve Türkiye konusunda kaygılı. AB Anayasası’nı reddetmelerinin ana sebebi de buydu. Türkiye ile kriz istemiyoruz ama AB-Türkiye ilişkisinin tam üyelikten farklı olması gerek.


ABD: Bu Türkiye için küçük düşürücü bir şey değil mi? Türkiye’ye “yeterli değilsin” demek Türkiye’yi Avrupa’dan uzaklaştırmayacak mı?


FRANSA: Türkiye bizim için özel bir durum. Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğini kabul etmemesinin arkasında ne Erdoğan korkusu var ne de Türkiye korkusu. Bu tamamen Avrupa Birliği kimliğiyle alakalı. AB siyasi bir projedir ve Türkiye’nin üyeliği bu siyasi projenin sorgulanmasına sebep olur. Daha önce sözler verildi ama sorular hiç sorulması. AB’nin karar vermeden ileri gitmek gibi bir geleneği var ama Sarkozy sorulan masaya koymak istiyor.


‘SOYKIRIM’I TANISINLAR’


Türkiye, Fransız halkı içindeki olumsuz imajını geliştirmek için örneğin ‘Ermeni soy kırımı’ndaki rolünü kabul edebilir. Fransa hükümeti Ak Parti’yi destekliyor çünkü Erdoğan hükümetinin daha dindar olsa da daha az dogmatik olduğunu düşünüyoruz.


ABD: Peki Fransa Rumlar’ın Annan Planı’nı reddetmesinin ardından Kıbrıslı Türkler’e söz verilenleri gerçekleştirmek için aktif bir rol üstlendi mi?


FRANSA: Birçok Avrupa Birliği Başkanlık döneminde bu girişimlerde bulunuldu ancak başarısızlıkla sonuçlandı. Bundan dolayı kimin suçlanması gerektiğini bile bilemiyoruz

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ