Haber 16

Su Çiçeği Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Virüs kökenli ve genelde çocuklarda görülen bir hastalıktır. Suçiçeği hastalığına neden olan virüs, Varicella-zoster virüsüdür. Aynı zamanda bu virüs zona hastalığına da neden olmaktadır. Çocukken suçiçeği olan hastalar, yetişkinliklerinde zona hastalığına yakalanabilirler.

Su Çiçeği Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 07 Haziran 2016
  • Su Çiçeği Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? için yorumlar kapalı
  • 479 KEZ OKUNDU

Virüsün kuluçka evresi yaklaşık 10-20 gün arasındadır. Vücutta içi su dolu döküntüler ile kendini belli eder. Halsizlik, ateş beraberinde görülür. Önce hafif bir pembe lekelenme olur daha sonra içi su dolu kırmızı kabarcıklar oluşmaya başlar. Bu kabarcıklar içinde ki su 12-24 saatte kabuk bağlayarak dökülür ve yerine yenileri gelmeye başlar. Yüzde, saçların arasında, kol ve bacaklarda daha az olan döküntüler, gövdede fazla miktarda çıkar. Aşırı kaşıntı yapar fakat kesecikler patlatılırsa iz kalabilir. Kaşımamaya dikkat etmek gerekir. Hatta bakteri ile enfeksiyon bile kapılabilir.Suçiçeğini küçük yaşlarda geçirmediyseniz büyüklerde çok daha ağır seyredebilir. Hatta hamilelerde bebek ölümlerine bile neden olur.

Suçiçeği tedavisi nasıl yapılır?

Genelde antibiyotik kullanılmaz. Suçiçeği hastalığı geçiren çocuklar sıcak yerlerde tutulmaz. Terleme oldukça kaşıntı hızla artar. Çocuğa yaptırabilirseniz hafif ılık su ile banyo yaptırılabilir. Yaklaşık 7 gün süren hastalık, 3 gün kadar ateş yapmaktadır. Daha ağır olan vakalarda hastaneye başvurulmalıdır. Bağışıklık sistemi kuvvetli ise yalnızca kaşıntı ve bakteri ile enfeksiyon olmasın diye losyon ve kremler kullanılır. Fakat suçiçeği yanında ağır ateş, halsizlik varsa hap kullanımına gidilir. Ateş düşürücü haplar kullanılır. Bu tedavi esnasında asla aspirin kullanılmaz. Aspirin,suçiçeği virüsü ile birleşince koma durumu yaşanabilir hatta ölümcül sonuçlar oluşabilir. Bu durumlarda hemen bir hekime başvurmak gereklidir. Çocukların tırnaklarını kesmek ve sabunlu su ile yıkamak enfeksiyonların önüne geçer. Çok bulaşıcı bir hastalıktır. Virüsü kapan kişi, hastalanmadan önce hastalığı yaymaya başlar. Genelde oluşan kabuklar ile temas bulaşmaya yeterlidir. Özellikle ilkbaharda ve yaz başında suçiçeğine sıklıkla rastlanır. Genelde aşı yaptırılması doktorlar tarafından tavsiye edilir. Suçiçeği aşısı bu hastalıkta çok etkili bir yöntemdir. Çocuğunuz suçiçeği geçiren bir çocuk ile temasta kaldıysa ilk 72 saat içinde aşı onu bu hastalıktan koruyacaktır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ