Haber 16

Suriye’de türk bayrağını yaktılar

Arap Birliği’nin Suriye’nin üyeliğini askıya almasına kızan Suriyeliler, başkent Şam, Lazkiye ve Halep’teki…

Suriye’de türk bayrağını yaktılar
  • Dünya / Son Dakika
  • 14 Kasım 2011
  • Suriye’de türk bayrağını yaktılar için yorumlar kapalı
  • 316 KEZ OKUNDU

Arap Birliği’nin Suriye’nin üyeliğini askıya almasına kızan Suriyeliler, başkent Şam, Lazkiye ve Halep’teki diplomatik misyonlara sopa ve kesici aletlerle saldırdı.
Türkiye konsolosluğuna da saldıran göstericiler, Atatürk portresini duvardan indirdi. Bununla da yetinmeyen grup, konsolosluk önünde Türk bayrağını ateşe verdi.


 SURİYE’YE NOTA


İşte bu gelişmeler  Ankara’yı harekete geçirdi. Önce Türk misyonlarında görevli personelin eşleri tahliye edildi ardından da Ankara, Suriye’ye, “Misyonları korumak onur meselesidir” diyen bir nota verdi.


MUHALİFLERE TEMSİLCİLİK İZNİ


Dün akşam saatlerinde ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Ulusal Konseyi’nin 8 üyesine İstanbul’da temsilcilik açılması için işlemlere başlama izni verdi. Şam yönetimine karşı, tek başına hareket etmek istemeyen Ankara için şimdi gözler, 16 Kasım’da Fas’ta yapılacak olan Arap Ligi-Türkiye forumundan çıkacak kararda.


SURİYE’YE GİTMEYİN


Diğer taraftan, Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de güvenliği olumsuz etkileyen son gelişmeler çerçevesinde kamu düzeninin sağlanmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle Türk vatandaşlarının mücbir sebepler dışında Suriye’ye seyahat etmekten kaçınmalarının uygun olacağını duyurdu.


BATI’DAN KARARA DESTEK


İngİltere Dışişleri Bakanı William Hague, Arap Birliği’nin Suriye’ye yönelik yaptırım kararlarını memnuniyetle  karşıladıklarını belirterek, şiddete son verilmesi çağrısında bulundu. Arap Birliği yetkililerinin, salı günü Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a karşı muhalif örgütlerin temsilcileriyle bir araya geleceği bildirildi.


ŞAM BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDE NELER OLMUŞTU?


Şam Büyükelçiliği yetkililerinden alınan bilgilere göre, cumartesi gecesi saat 20.00 sularında büyükelçilik binası önünde toplanmaya başlayan ve sayıları bine ulaşan göstericiler, Türkiye aleyhine slogan atmaya, elçiliğin duvarlarına tırmanmaya ve ana giriş kapısını zorlamaya başladı. Daha sonra büyükelçilik binasına taş ve pet şişe atan göstericilere Suriye polisi müdahale ederek göz yaşartıcı bomba kullandı. Göstericilerin atılan göz yaşartıcı bombaları tutup elçiliğin bahçesine atması sonucu orada bulunanlar bundan etkilendi. Yaklaşık iki saat süren gösteri, Suriye güvenlik güçlerinin tazyikli suyla yaptığı müdahaleyle sona erdi.


HALEP VE LAZKİYE’DE BAYRAK YAKTILAR



Yetkililer, Halep Başkonsolosluğu önünde toplanan göstericilerin, konsolosluk binasının bahçesine kadar girerek Türk bayrağını indirmeye çalıştıklarını, ancak orada bulunan konsolosluk görevlilerinin bunu engellediğini söyledi. Göstericilerin yanlarında getirdikleri bir Türk bayrağını da yaktıkları bildirildi. Lazkiye’de Türkiye Fahri Konsolosluğu önünde toplanan beş bin kişilik grubun, konsolosluk camlarını kırdığı, göstericilerin burada da Türk bayrağını yaktıkları belirtildi. Yaşananlardan sonra Türkiye, Suriye’deki temsilciliklerinde çalışanların ailelerini tahliye kararı aldı. Türkiye’den Şam’a giden özel bir uçak, 60 kişiyi dün akşam saatlerinde Ankara’ya getirdi. Bu aşamada büyükelçinin çağrılmasının gündemde olmadığı ve Şam Büyükelçisi Ömer Önhon’un görevine devam edeceği bildirildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ