Haber 16

Tüm Yurtta sel alarmı!

İzmir Valiliği, bölgede bugün kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışın beklendiğini bildirdi. Çanakkale, Tekirdağ, Samsun, Mersin ve Adana’da da sel baskını uyarısı yapıldı.

  • Son Dakika
  • 12 Eylül 2009
  • Tüm Yurtta sel alarmı! için yorumlar kapalı
  • 306 KEZ OKUNDU

İzmir
İzmir’de gün içinde metre kareye 14 kilogram yağış düştüğü bildirildi.

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, akşam saatlerinde başlayan yağmur sonucunda Güzelyalı semtinde yapılan ölçümde, metre kareye 14 kilogram yağış düştüğü belirlendi.

İzmir’in Ödemiş ilçesinde de metre kareye 16 kilogram yağış düştüğü, yağışın şiddetinde azalma olduğu ancak ilerleyen saatlerde etkisini artırabileceği bildirildi.

Öte yandan, kent içinde herhangi su baskını ihbarı yapılmadığı ancak tıkanan su kanalları nedeniyle başvuruların olduğu öğrenildi.

İzmir Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, 3 gün sürmesi beklenen yağış nedeniyle meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının önlenmesi amacıyla bazı tedbirlerin alındığı bildirildi.

Bu doğrultuda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı birimlerle, ilçe belediyelerin gerekli hazırlıkları yapacakları, Devlet Su İşleri, Karayolları ve İl Özel İdaresine ait iş makinelerinin, personeli ile hazır tutulacağı belirtildi.

Bu kurumlarda oluşturulacak ekiplerden 4’ünün merkezde, 3’ünün Aliağa ve Dikili’de konuşlandırılacağı, bu ekiplerin bugün kaymakamlıklarda göreve başladıkları duyuruldu.

Ayrıca, Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı 112 Ambulanslarıyla hastanelerin acil birimlerinin hazırlıklı olacağı, Gediz EDAŞ İl Müdürlüğü, Telekom İl Müdürlüğü’nün de alanlarında alması gereken tedbirleri planlayacakları bildirildi.

Bu doğrultuda kaymakamlıkların su baskınına maruz kalabilecek bölgelerde bilgilendirme yapacağı, Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü’ne bağlı donanımlı birer ekibin Aliağa ve Dikili’ye sevk edileceği kaydedildi.

Çanakkale
Çanakkale’de, sağanak yağış yaşamı olumsuz etkiledi.

Kent merkezinde başlayan ve aralıklarla süren sağanak yağış nedeniyle, kentin bazı cadde ve sokaklarında su birikintileri oluştu.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan meteorolojik uyarıya göre, Çanakkale İl Merkezi ve çevre ilçeleri ile Balıkesir’in Erdek, Bandırma, Manyas ve Gönen çevrelerinde beklenen kuvvetli yağış, 06.00’dan 23.59’a kadar etkili olacak. Uyarıda, vatandaşların ve yetkililerin ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı dikkatli olmaları istendi.


Tekirdağ

Tekirdağ Valiliği, meteorolojinin etkili sağanak, sel ve su taşkını uyarısı nedeniyle, olası taşkın riskine karşı alınacak tedbirleri açıkladı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Tekirdağ’ın bugün akşam saatlerinde Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın etkisi altına girmesinin beklendiği anımsatılarak, buna karşı kriz masası oluşturulduğu belirtildi.

İl genelinde meydana gelebilecek sel felaketine karşı başta Emniyet ve Jandarma ekipleri olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hazırlıklı olacağı ifade edilen açıklamada, kaymakamlıklar ve belediye başkanlıkları aracılığıyla da vatandaşlara gerekli uyarıların yapılması, dere yatağı gibi su baskını oluşabilecek yerlerin tahliye edilmesi, ilçelerde kriz merkezleri oluşturularak 24 saat çalışma esasına geçilmesi gibi önlemlerin alındığı bildirildi.

Samsun
Samsun’da beklenen kuvvetli sağanak yağışlara karşı tedbirli olunması konusunda vatandaşlar ve ilgililer uyarıldı.

Samsun Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden alınan meteorolojik uyarıda, yurdun Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceği ve yağışların Karadeniz Bölgesi genelinde kuvvetli olacağının tahmin edildiği belirtildi.

Kuvvetli yağışların oluşturabileceği su baskını, taşkın, heyelan, trafikte meydana gelebilecek aksaklıklar, çatı uçması ve ağaç devrilmesi gibi olumsuzlulara karşı tedbirli olunması gerektiği ifade edilen açıklamada, “Özellikle dere kenarlarındaki yerleşim yerlerinde ikamet eden vatandaşlarımızın dere taşkınları konusunda uyarılmaları ve ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir” denildi.

Mersin
Mersin Vali Yardımcısı ve İl Kriz Merkezi Başkanı Kaya Çıtak, “Doğu Akdeniz’de etkili olacağı” belirtilen yağış nedeniyle ilgili birimleri, muhtemel sel ve su baskınlarına karşı uyararak önlem almalarını istedi.

Çıtak, yaptığı yazılı açıklamada, Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün yarın ve pazar günü etkili yağış beklendiği şekildeki uyarısını hatırlatarak, olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.

Bu kapsamda kaymakamlıklardan vatandaşları uyarmalarını isteyen Çıtak, dere yataklarında ikamet edenlerin, tehlike anında evlerinden tahliye edilecek şekilde hazır olunması gerektiğini ifade etti.

Adana
Adana’da hafta sonu beklenen sağanak ve şiddetli rüzgar nedeniyle gerekli tüm önlemlerin alındığı bildirildi.

Adana Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, hafta sonu Akdeniz Bölgesi’nde havanın, sağanak ve gök gürültülü, sağanak yağışlı olacağını ve rüzgarın yağış anında değişik yönlerden kuvvetli ve fırtına şeklinde eseceğinin bildirilmesi üzerine, Vali Yardımcısı Fikret Deniz başkanlığında kaymakam ve birim amirlerinin katılımıyla toplantı düzenlendi.

Toplantıda, cumartesi ve pazar günleri Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ASKİ Genel Müdürlüğü, Can-Kur ve İtfaiye Müdürlüğünün, ilçelerde kaymakamlıkların, ilçe belediyelerinde Belediye Başkan Yardımcısı ve en az 1 personelle, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü, Özel İdare Genel Sekreterliği, Orman Bölge Müdürlüğü’nün 24 saat kriz merkezi esasına göre açık tutulması ve kilit eleman bulundurulması kararı alındı.

Toplantıda, İl Sağlık Müdürlüğü’nce hastanelerin ve 112 acil servisinin teyakkuz durumunda bulundurulması, 24 saat kriz esasına göre çalıştırılması, ASKİ tarafından rögar kapaklarının ilçe belediyeleriyle irtibat kurularak temizletilmesi, vatandaşların pikniğe, geziye, balığa çıkmamaları konusunda uyarılması, özellikle Karataş, Yumurtalık ilçelerinde fırtına olacağı belirtildiğinden balıkçı teknelerinin denize açılmaması, deniz kenarında, dere kenarında, sulama kanalları çevresinde bulunan çadırlardaki işçi ailelerin uyarılması kararlaştırıldı.

Ankara
Başkentte sağanak yağış beklentisi ve su baskını ihtimaline karşılık önlemler alındı. İtfaiye personeli fazla mesai yaparken, Ankaray’ın Kolej durağında su baskını ihtimaline karşılık girişlere kum torbaları ile set çekildi.

Başkentte beklenen sağanak ile sel ve su baskını olması ihtimaline karşılık, itfaiye ekipleri fazla mesai yapıyor. Olası su baskınlarında kullanılacak motopomplar da belirlenen bölgelerde hazır bekletiliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ