Haber 16

Tunceli ve Hakkari’de karışıklık devam ediyor

Tunceli’de düzenlenen DTP yürüyüşünde, yaklaşık 200 kişilik grup banka şubeleri, polis araçlarına molotofkokteyli attı.

Tunceli ve Hakkari’de karışıklık devam ediyor
  • Kadın Dünyası / Son Dakika
  • 08 Aralık 2009
  • Tunceli ve Hakkari’de karışıklık devam ediyor için yorumlar kapalı
  • 314 KEZ OKUNDU

Hakkari’de de terör örgütü yandaşları barikat kurup slogan attı. Polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

DTP’liler, İmralı’da ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarının düzeltilmesi için yürüyüş düzenledi.

DTP önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, Kışla Caddesi üzerinden AK Parti il binasına yürüdü. Yürüyüş sırasında PKK’nın flamaları taşınırken, Öcalan ve PKK lehine sloganlar atıldı.

Yürüyüşe katılanlar içinde bulunan yüzleri kapalı bir grup genç, bazı banka şubeleri ile önlem alan polis araçlarına molotofkokteylleri attı. Ancak molotoflar zarar vermeden söndürüldü.

DTP İl Başkanı Vemli Haydar Güneş, AK Parti il binası önünde yaptığı basın açıklamasında hükümeti eleştirdi.

Güneş, “Dün Diyarbakır’da polis kurşunuyla Aydın Erdem hayatını kaybetti. Dileriz bu son barış şehidi olur. Aklın en çok gerekli olduğu bir süreçten geçiyoruz, bu süreçte duygulara yer yoktur, duygular herkese kaybettiriyor. Hükümet 3 ay önce bir açılım süreci ortaya attı. Şu an sanki sanal bir süreç yaşanmış gibi oldu. Son bir haftadır sanki o eski söylenen hiçbir söz ifade edilmemiş gibi bir süreçle karşı karşıyayız. Barışa, demokrasiye ve insan haklarına hizmet edecek yeni adımların atılması gerekiyor” dedi.

Başbakan’ın Türkiye’yi iyi yönetemediğini ve yeniden hırçınlaşmaya başladığını söyleyen Güneş, “Yeniden sağa sola saldırmaya başlamıştır. Bu olayların provoke edilmesine sebep olmuştur Başbakan. Başbakan yıllar önce tekrarladığı şeylerin arkasında durmaya başlamıştır. Öcalan, Kürt toplumu için önemli olduğunu devletin, hükümetin anlaması gerekiyor ve bunu önemsemesi gerekiyor. İmralı’daki şartlar bir an önce düzeltilmelidir” ifadesini kullandı.

Basın açıklamasının ardından bir grup, solaganlar eşliğinde yine yürürken Cumhuriyet Caddesi üzerinde lokantaya molotofkokteyli attı. Lokantaya isabet etmeyen molotofkokteyli, bir üstte bulunan DTP merkez ilçe başkanlığının balkonuna düştü. Polis, kentte sıkı güvenlik önlemleri almaya devam etti.

HAKKARİ:

Hakkari’de de bir grup Şemdinli Cumhuriyet Caddesi’nde ateş yakarak barikat kurdu. Polis, barikat kurup slogan atan göstericilere, biber gazıyla müdahale etti. Polisin müdahalesine, göstericiler taşlarla karşılık verdi.

Cumhuriyet Caddesi’nde göstericilerle polis arasında devam gerginlik sırasında Şemdinli Ziraat Odası Başkanlığı’nın balkonuna düşen bir gaz bombası, balkonda bulunan karton ve kumaş parçalarının tutuşmasına neden oldu.

Buradaki yangın, kısa sürede söndürüldü.

Olaylara müdahale etmek üzere şehir merkezine gelen çevik kuvvet ekipleriyle olayların sana erdirilmesi için pazarlık yapan, aralarında DTP İlçe Başkanı Emrullah Öztürk, Umut Kitabevi Sahibi Seferi Yılmaz’ın da bulunduğu 5 DTP’li yönetici, çevik kuvvet ekiplerince gözaltına alındı.

DİYARBAKIR:

Diyarbakır’da, aralarında Diyanet-Sen, EğitimBir-Sen, Memur-Sen, Sağlık-Sen ile Diyarbakır İnsani Yardım Derneği’nin de bulunduğu 19 sivil toplum kuruluşu, izinsiz gösterilere ilişkin ortak basın açıklaması yaparak tüm kişi, grup ve kurumları sağduyuya davet etti.

Açıklamada, “Kürt sorununun barışçıl zeminde çözümünü zora sokacak girişimlerin engellenmemesi için her kesimin çaba göstermesi gerekmektedir. Şiddet ortamı, uzlaşma ve barış çabalarını sabote etmek isteyenlere uygun zemin oluşturacak ve barış girişimlerini sonuçsuz bırakacaktır. Bu bağlamda bu süreçle ilgili hiçbir çıkar ya da amaç şiddeti meşrulaştırmamalıdır. Şiddete karşı çıkılmalı, bu tür çözüm önerileri bir hak arama yöntemi olmaktan çıkarılmalıdır. Çözüm için yöntem, diyalog ve uzlaşma olarak belirlenmelidir. Toplumsal gerginlik ve çatışmaların bir an önce yerini sağduyu ve diyaloğa bırakması temennimizi yineliyor ve tüm kesimleri sağduyu ve duyarlılığa davet ediyoruz” denildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ