Haber 16

Türk bilim adamlarından ‘uzuv’ mucizesi

Tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen tampon ve sprey sayesinde, uzuv kopmalarında oluşan kanama 3 dakika içinde tamamen durduruluyor. Hiçbir yan etkisi olmadığı için mide kanamasında bile içilerek kullanılabiliyor

Türk bilim adamlarından ‘uzuv’ mucizesi
  • Gündem / Son Dakika
  • 15 Ekim 2012
  • Türk bilim adamlarından ‘uzuv’ mucizesi için yorumlar kapalı
  • 268 KEZ OKUNDU

Merkezi Ankara’da bulunan bir firmanın Hacettepe Üniversitesi’nden bilim insanlarıyla ortaklaşa geliştirdiği tampon ve sprey, uzuv kopmalarından ateşli silah yaralanmalarına kadar çeşitli sebeplerle oluşacak kanamayı 30 saniye ile 3 dakika arasında değişen sürelerde durdurmayı başarıyor.

 
TERÖRDEN TRAFİK KAZALARINA…
 
“Mecsina” adı verilen ürünün Türkiye’deki ilk tanıtımı, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde düzenlenen 7. Avrupa Acil Tıp Kongresi’nde yapıldı. Ürünü geliştiren İMHB Biyomedikal Genel Müdürü Metin Azıtepe, Türkiye’de terörden trafik kazalarına kadar çeşitli alanlarda yaralanmalar yaşandığına dikkati çekti.
 
 
 
TAMAMEN ORGANİK BİR SIVIDAN…
 
Son 2,5 yıldır çeşitli sebeplerle oluşan kanamayı durduracak tamamen yerli bir ürün geliştirmek için çalıştıklarını anlatan Azıtepe, Hacettepe Üniversitesi’nden bilim insanlarıyla ortaklaşa geliştirilen, tamamen organik bir sıvıyı sprey ve tampon formatına getirdiklerini kaydetti.
 
KURŞUN VE BIÇAK YARALANMALARI 
 
Günlük yaşamda meydana gelebilecek kesikler için 7×12 santimetrelik tamponun yeterli olduğunu belirten Azıtepe, 5 mililitre sıvı emdirilmiş tamponun 30 saniyeye kadar kanamayı durdurduğuna değindi. 10×10 santimetrelik tampona 50 mililitre sıvı emdirildiğini, kurşun veya bıçak yaralarında kullanılabildiğini ifade eden Azıtepe, 20×20 santimetre boyutlarında ve 100 mililitre sıvı emdirilmiş tamponun ise uzuv kopmaları ve arter kanamalarında kullanılabildiğini söyledi.
 
30 SANİYE İLE 3 DAKİKA ARASINDA
 
Ürünün acil aşamada hastanın hayatını kurtarmak için destekleyici olduğunu vurgulayan Metin Azıtepe, tampon ve sprey formatı sayesinde 30 saniye ile 3 dakika arasında değişen sürelerle kanamanın tamamen durduğunu açıkladı. Azıtepe, özellikle uzuv kopmalarında 3 dakika içinde durdurulmasının ardından 3 saate kadar bölgede yeniden kanama meydana gelmediğini, bu sayede de sağlık kuruluşuna gidene kadar yaralının zaman kazandığını dile getirdi.
 
SİLAHLI KUVVETLERE, OKULLARA… 
 
Metin Azıtepe, ürün için Sağlık Bakanlığı’ndan izin alındığını, patenti de bulunan ürünün her türlü resmi altyapısının tam olduğunu kaydetti. Ürünü 1.5 ay önce resmi olarak pazarlamaya başladıklarını anlatan Azıtepe, “Bu, herkesin cebinde taşıması gereken bir ürün. Asıl amacımız okullarda, araçlarda, ilk yardım çantalarında ve Silahlı Kuvvetler’de bu ürünün kullanılması” dedi.
 
8 BİTKİ KULLANILARAK YAPILDI 
 
Azıtepe, tampona emdirilen sıvının yaranın çevresinde “tül” şeklinde bir tabaka oluşturduğunu, bu tabakanın kalınlaşarak kanamayı durdurduğunu kaydetti. Ürünün içindeki bitkilerin de günlük hayatta kullanıldığına işaret eden Azıtepe, “Bunların arasında en önemlisi kantaron. Ürün, 8 bitki kullanılarak yapıldı” diye konuştu.
 
DIŞARIDA ÖRNEĞİ YOK 
 
Metin Azıtepe, yurt dışında bu ürünün toz formunda olanlarının kullanıldığını, tampon ve sprey formunda ise yurt dışında bir örneğinin bulunmadığını bildirdi. Toz formundaki kanama durdurucuların, yaranın sağlık kuruluşundaki müdahalesi sırasında temizlenmesinde sorun yarattığına dikkati çeken Azıtepe, bazı toz ürünlerin ise yara çevresinde yakıcı etki oluşturarak kanamayı durdurduğunu anlattı.
 
Özellikle uzuv kopmalarında kullanılan tozun yara çevresindeki ısıyı 80 dereceye kadar yükseltebildiğine değinen Azıtepe, bu tozların ağır yanığa da yol açabildiğini öne sürdü.
 
MİDE KANAMASINDA BİLE İÇİLEBİLİR
 
Geliştirdikleri tampon ve spreyde ise hiçbir yan etki olmadığını savunan Azıtepe, “Hatta ürettiğimiz sıvı, mide kanaması olduğunda bile içilebilir” diye konuştu.
 
‘DÜNYADA BİR TEK BİZ ÜRETİYORUZ’ 
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ