Haber 16

Türkiye B planını devreye sokmaya hazırlanıyor

Türkiye, Suriye’deki olayların büyümesi üzerine Esad’ın yönetimde kalmasını içeren A planı yerine, “Gizli Kodlu B Planı”nı…

Türkiye B planını devreye sokmaya hazırlanıyor
  • Gündem / Son Dakika
  • 27 Nisan 2011
  • Türkiye B planını devreye sokmaya hazırlanıyor için yorumlar kapalı
  • 240 KEZ OKUNDU


Türkiye, Suriye’deki olayların büyümesi üzerine Esad’ın yönetimde kalmasını içeren A planı yerine, “Gizli Kodlu B Planı”nı devreye sokuyor. B planında Suriye’de kargaşa, iç savaş ve göç ihtimalleri ele alınıyor.


1- SINIR YAKIN İZLEMEDE: Ankara, Suriye sınır hattını yakın takibe aldı. Uydu ile takip edilen sınır bölgesindeki karakollar da takviye edildi. İnsansız hava Araçları ile taranan sınır kapılarındaki güvenlik önlemleri de artırıldı.


2- MAYIN RİSKİ:Olası göç dalgasında mayınlarla döşeli uzun sınırdan kontrol dışı giriş olmaması için Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak’ta “acil durum” hazırlığı başladı. Sınır karakollarına mayın tarama cihazı takviyesi yapıldı.


3- KARŞILAMA KAMPLARI: Göç dalgası “yoğun” olarak tanımlanmıyor. Suriye ile akrabalıkları bulunan Türk vatandaşlarının listesi hazırlandı. Hatay’da 2, Şanlıurfa, Kilis ve Mardin’de 1’er karşılama kampı ve pilot hastaneler belirlendi.


4- PKK İLE TEMAS: MGK için hazırlanan istihbaratta, bazı Suriyeli muhalif Kürt grupların PKK’nın üst düzey yöneticileri ile görüştüğü belirtiliyor. Avrupa’daki 4 Kürt muhalif temsilci, Kandil’de Murat Karayılan’la görüşmüş.


5- PKK SIZMALARI: Olası bir göç dalgasında PKK militanlarının da sınırı geçmeye çalışacağı düşünülüyor. PKK’yla mücadelede Suriye destek verse de sınırdaki PKK’lıların Suriye vatandaşı olmaması nedeniyle Şam yaptırım uygulayamıyor.


6- 57 GÜNDE 57 KAÇAK:Ankara’nın Suriye’deki olaylara ilişkin en çekinceli olduğu konunun kitlesel bir göç hareketi olasılığı olduğu belirtiliyor. Suriye’deki isyan ateşinin alevlendiği 1 Mart 2011 tarihinden bugüne kadar Türkiye’ye kaçak yollardan girmeye çalışan toplam 57 kişi yakalandı.


Suriye’deki olayların şiddet boyutuna varması Türkiye’yi harekete geçirdi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı halkına karşı silah kullanmaması konusunda uyaran Türkiye, ülkedeki olayların daha geniş bir alana yayılması ve ölü sayısının artması üzerine “Gizli Kodlu B Planı”nı masaya yatırıyor. A Planı, Esad yönetiminin gitmemesi ve ülkede demokrasiye geçilmesi üzerine oluşturulurken, “Suriye’de kargaşa, iç savaş ve göç” ihtimalini içeren B planı, yarınki Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) gündeme gelecek. Arap isyanlarına karşı oluşturulan senaryolar Dışişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde Başbakanlık, Genelkurmay, İçişleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından hazırlandı. MGK yarınki toplantısında ayrıca Tunus, Mısır ve Libya’daki gelişmelerin yanı sıra Katar ve Yemen’deki hareketliliği de değerlendirecek. MGK gündeminde ayrıca İran ve Kıbrıs konuları da masaya yatırılacak.


MGK’DA GÜNDEM ARAP İSYANLARI


MGK toplantısında ele alınacak konular arasında Suriye “kritik” konu olarak öne çıkıyor. Suriye senaryosunda öne çıkan ayrıntılar arasında ise Suriye sınırının insansız hava araçları ile yakın takibe alınması dikkat çekti. Olası bir göç dalgası halinde sınır bölgesinde 5 ayrı kamp bölgesi kurulması gündemde. Genelkurmay, Suriyeli bazı Kürt muhaliflerin PKK ile temas kurduğu bilgisi üzerine sınır geçişlerinde PKK’nın Türkiye’ye sızma çabalarına karşı önlem alıyor. İsyanların başladığı 1 Mart’tan bu yana yasadışı giriş yapan 57 kişi yakalandı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ