Haber 16

Türkiye karmaşanın parçası olmalı

ABD’li uluslararası ilişkiler uzmanı George Friedman’a göre Türkiye artık eskisi kadar ABD’nin yakın müttefiki…

Türkiye karmaşanın parçası olmalı
  • Gündem / Son Dakika
  • 18 Nisan 2011
  • Türkiye karmaşanın parçası olmalı için yorumlar kapalı
  • 242 KEZ OKUNDU

ABD’li uluslararası ilişkiler uzmanı George Friedman’a göre Türkiye artık eskisi kadar ABD’nin  yakın müttefiki olmayacak ve ABD ile yanı safta yer almayacak.


ABD’li uluslararası ilişkiler uzmanı George Friedman, Türkiye’de de bu ay içinde raflarda yerine alan “Gelecek On Yıl – Nereden Nereye” adlı kitabının yayınlanmasının ardından Amerikanın sesi radyosu’na vermiş olduğu röportajda Türkiye’nin geleceğine dair çarpıcı açıklamalarda bulunuyor.


ÇALKANTI TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLER


İlk soru Friedman’ın ilk kitabında Türkiye’ye yönelik yaptığı değerlendirme üzerinden geliyor. Türkiye’yi karışık bir coğrafyanın içinde istikrar adası olarak tanımlıyordunuz.. Şu an uzun vadede Türkiye’nin çevresindeki çalkantılar ülkeyi nasıl etkiler?


‘Sıfır sorun kurtarmaz, eninde sonunda birilerini üzmek zorunda kalırsınız’


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tüm komşularla sıfır sorun dış politika stratejisini açıkladı. Türkiye’nin Irak’ta, Kafkaslar’da, İran’da, Suriye’de ve Balkanlar’da çıkarları var. Düşman edinmeden bu çıkarları gütmek imkansız, eninde sonunda birilerini üzmek zorunda kalırsınız.


SEÇİMLER SONRASI DAHA İDDİALI TÜRKİYE


Friedman’ın Haziran ayında gerçekleşecek genel seçimlere yönelik öngörüsü son derece net;


Seçimler sona erdiğinde daha iddialı bir Türkiye göreceğiz. Çünkü Türkiye bölgede ne görmek istiyorsa o yönde karar almak zorunda ve açıkçası bunu da yapabilecek tek güç.


‘TÜRKİYE KARMAŞANIN PARÇASI OLMALI’


Peki Türkiye çevresindeki karmaşadan kendisini uzak tutmak için ne yapmalı?


Türkiye’nin karmaşadan uzak kalması değil onun bir parçası olması gerektiğini söylüyor Friedman. Şu an öyle olmasa da Türkiye’nin Rusya ile rakip konumda olduklarını Rusya’nın Ermenistan’ı kollayıp Azerbaycan ve Gürcistan’a baskı yaptığını söyleyen analist, Türkiye’nin sadece buralardan sağlanacak enerji ile kendini kotaramayacağını düşünüyor.


‘VE ELLERİNİ KİRLETMEK ZORUNDA’


Bu yüzden de Türkiye’nin dünyanın en büyük petrol üreten ülkelerinden bir olan Irak’la ilgili politikasının ne olduğu sorusunun öne çıktığını söylüyor…


“Elbette bu sorunun cevabı Kürt Özerk Bölgesi ve Türkiye’nin bu konudaki politikasıyla, Türk-iran , Türk-Amerikan ilişkileriyle de kesişiyor. Mesele burada daha karmaşık hal alıyor. Çünkü Irak’ın sunduğu fırsat bir karmaşa içeriyor. Bu da Türkiye’ye sorunu çözmesi için bir fırsat sunuyor. Ama Türkiye’nin bu denklemi çözmesi için ellerini kirletmesi gerekiyor.”


TÜRKİYE İLE ABD KARŞI KARŞIYA GELEBİLİR


Türkiye’nin ellerini kirletmesi gerekiyor dediniz, bunu biraz açar mısınız? sorusuna verdiği cevabı ise;


Türkiye halen Kürt Özerk Bölgesinde pertrol arama çıkarma faaliyetleri sürdürüyor, başkalarıyla ortaklıklara giriyor. Türkiye Kuzey Irak’ta önemli bir güç noktası. ABD kuvvetleri bu yıl Irak’tan ayrılıyor. Bu nedenle Irak’ın geleceği,İran’ın Irak’ta egemen güç olma iddiaları Türkiye’nin ulusal çıkarlarını doğrudan ilgilendiriyor…. Türkiye’nin Irak’ın geleceği konusunda İranla asgari ölçüde uzlaşmaya gitmesi gerekecek. Bu da Türkiye’yi ABD ile karşı karşıya getirebilir, işte bu karmaşık sorun yüzünden Türkiye’nin eli kirlenebilir.


‘TÜRKİYE ORTA YOLU İZLEMELİ’


Peki bu dış politika Türkiye’yi doğu ile batı arasında bir yol ayrımına getirirse, örneğin Türkiye İranlaABD arasında bir tercih yapmak zorunda kalırsa ne olabilir?


Türkiye’nin yapması gereken orta yolu bulmak, hem İran hem ABD’ye yarar sağlayacak bir süreç sunmak. Türkiye’nin izleyeceği strateji her iki taraftan birini tercih etmek olmamalı.


TÜRKİYE ORTADOĞU’NUN EN BÜYÜK ARABULCUSU OLACAK


Yeni kitabınızda gelecek 10 yılla ilgili tahminler yapıyorsunuz, sizce gelecek 10 yılda Türkiye ABD’ye, ABD başkanına ne tür fırsat ve zorluklar sunuyor? sorusuna da;


Türkiye bundan sonra artık eskisi gibi ABD ile aynı safta olmayacak. Oysa ABD bunu yıllarca görmeye alışıktı. Türkiye’nin gelecek on yılda sunacağı yarar ABD’nin konuşamadığı taraflarla diyalog kurabilme yeteneği. Türkiye Ortadoğu’nun en büyük arabulucusu olacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ