Haber 16

Türkiye Kerbela’yı yaşadı!

Iğdır ve Kars’ta Caferi mezhebine mensup vatandaşlar, Hz. Hüseyin’in şehit edilişinin 1372. yıl dönümü dolayısıyla düzenlen matem günü aşure törenlerinde, ağıt yakıp, gözyaşı döktü.

Türkiye Kerbela’yı yaşadı!


Iğdır’da Caferilere ait camileri dolduran binlerce kişinin ağıtları hoparlörlerden duyuruldu. Siyah kıyafetler giyen gençler, desteler oluşturarak, zincirle sırtlarını dövdü. Kadınlar da kasım otağı denilen beşiğin altından geçip, adak olarak beşiğe başörtü bağladı, para attı.


İhsan yemeğinin dağıtılmasının ardından, vatandaşlar Asri mezarlığa giderek, burada da Hz. Hüseyin için ağıt yakıp, yas tuttu. Mezarlıkta Kur’an-ı Kerim okunarak, dua edildi.


Ehlibeyt Alimleri Derneği Başkanı Akil Yıldız, burada yaptığı konuşmada, yıllardır yas geleneğini sürdürdüklerini belirterek, binlerce insanın toplanma nedeninin Hz. Hüseyin’e olan sevgilerinden olduğunu ifade etti.


Hiç kimsenin bu kadar insanı gönüllü olarak, mezarlıkta toplayamayacağını dile getiren Yıldız, ”İsteyerek buraya geldiniz. Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilirken çektiği acıları yüreğimizde hissediyoruz. Ehlibeyt’in yaşadıklarını unutmuyoruz. Hz. Hüseyin’e layık olmaya çalışıyoruz” dedi.


Türkiye’de bulunan Caferiler’in Muharrem ayını matem olarak bildiğini ve 60 gün içinde neşeli, eğlenceli işler yapmadığını anlatan Yıldız, şunları kaydetti:


”60 gün içinde Hz. Hüseyin’in yaşadığı eziyeti camilerde anlatırız. Halk Hz. Hüseyin ne yapmıştır bilir, niçin, ne uğruna şehit olmuştur öğrenir. Muharrem ayı nedeniyle nevruz şenlikleri yapılmayacaktır. Çünkü Ehlibeyt ağlarken, acı çekerken, susuzken, eziyet çekerken biz bayram yapmayız. Hz. Hüseyin aşkını içinde duyanlar, destelerde zincirle dövünüyorlar, ağlıyorlar. Peygamber Efendimizin biricik torunu Hz. Hüseyin’i Caferiler olarak yüreğimizde hissediyoruz.”


Bu arada, mezarlıktaki Aşure merasimiyle birlikte, 10 gündür devam eden zincirle dövünme de sona erdi.


Öte yandan, kentte düzenlenen Aşure merasimi nedeniyle birçok iş yerinin açılmadığı gözlendi.


-KARS’TAKİ TÖREN


Kars’ta ise Hz. Ali Camisi önünde toplanan Caferi mezhebine mensup vatandaşlar, Hz. Ali ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün resimlerini taşıyarak, Ehlibeyt Işıklı Camisi güzergahından Garnizon Şehitliği’ne kadar yürüdü.


Kars Valisi Ahmet Kara, Garnizon Şehitliği’nde düzenlenen törende, Muharrem ayı ve Aşure Günü’nün İslam tarihinde önemli bir yerinin bulunduğunu söyledi.


Kara, konuşmasında 1372 yıl önce Kerbela’da 72 kişinin şehit edildiğini, bu olayın Müslümanları derinden yaraladığını ifade etti.


Kars Merkez Ehlibeyt Işıklı Cami İmamı Seyyid Ahmet Erdem de Kerbela olayının bütün İslam coğrafyasında bir matem günü olarak anıldığını kaydetti.


Konuşmanın ardından kalabalık grup, mersiyeler eşliğinde sine vurup, zincirle dövündü.


Anma törenlerine, Kars Valisi Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İl Jandarma Komutanı Albay Muhittin Yoran ve diğer yetkililer katıldı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ