Haber 16

Türkiye’nin gururu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ”Şunu gururla sizlerle paylaşmak istiyorum, gittikçe artan bir tempoyla…

Türkiye’nin gururu
  • Gündem / Son Dakika
  • 28 Eylül 2011
  • Türkiye’nin gururu için yorumlar kapalı
  • 258 KEZ OKUNDU

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ”Şunu gururla sizlerle paylaşmak istiyorum, gittikçe artan bir tempoyla, Türkiye’nin uluslararası görünülürlüğü her BM Genel Kurulunda bir kez daha tescil ediliyor, etkinliği bütün taraflarca gözleniyor” dedi.


Bakan Davutoğlu, 66. Dönem BM Genel Kurulu genel görüşmeleri kapsamındaki temaslarının sonunda Türkevi’nde basın toplantısı düzenledi ve toplantılar kapsamında Türkiye’nin etkinliğini değerlendirdi.


Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la BM Genel Kurulu toplantılarına katıldığını ve yaklaşık 10 gündür New York’ta olduğunu belirterek bu toplantıların pek çok açıdan fırsat oluşturduğunu söyledi.


Toplantıların başka şartlarda görüşmenin bazen zor olduğu birçok ülkeyle ikili temas imkanı ortaya çıkardığını, aynı zamanda bu dönemde küresel sorunlarla ilgili çok taraflı toplantıların düzenlendiğini, pek çok inisiyatifin yine BM’de başlatıldığını bildiren Davutoğlu, şöyle konuştu:


”Uluslararası toplumda ülkelerin aktiviteleri, varlıkları, görünülürlükleri, biraz da BM Genel Kurulundaki faaliyetleriyle hissediliyor ve değerlendiriliyor. Bu açıdan bakıldığında, şunu gururla sizlerle paylaşmak istiyorum, gittikçe artan bir tempoyla, Türkiye’nin uluslararası görünülürlüğü her BM Genel Kurulunda bir kez daha tescil ediliyor, etkinliği bütün taraflarca gözleniyor.”


”Bu kapsamda yabancı gözlemcilere BM toplantılarında ‘En aktif ülkeler arasında kimleri zikredersiniz’ diye sorulsa, herhalde bunların en önde gelenlerinden birisi ülkemiz olur” diye konuşan Davutoğlu, 9 yıldır BM Genel Kurulu çalışmalarına katıldığını anımsatarak ”Gittikçe artan bir hızla Türkiye’nin uluslararası etkinliği artıyor” dedi.


Davutoğlu, BM Genel Kurulu toplantılarının daha önce Türkiye’nin sadece ulusal çıkarlarını ilgilendiren bazı temel konularda tutumunu anlatmak açısından bir fırsat teşkil ederken Türkiye’nin şimdi ise hem kendi ulusal meselelerini ikili temelde anlatma imkanı bulduğunu, hem de bölgesel ve küresel pek çok olaya müdahil olduğunu, pek çok toplantıya başkanlık ve eşbaşkanlık yaptığını söyledi.


Son genel kurulun da verimli geçtiğini ifade eden Davutoğlu, Başbakan Erdoğan ve kendisinin BM Genel Kurulunda yaptıkları ikili görüşme sayısının 49 olduğunu belirtti. Aralarında Somali zirvesi, Libya Dostlar Grubu toplantısı, nükleer silahsızlanmanın da bulunduğu 22 toplantı ve konferansa katıldıklarını, 7 ayrı konuda da ya başkanlık ya da eşbaşkanlık yaptıklarını bildiren Davutoğlu, bu kapsamda Türkiye’nin eşbaşkanlık yaptığı toplantıların en önemlisinin ”Uluslararası Arabuluculuk Girişimi” olduğunu, Finlandiya ile geçen yıl başlattıkları bu girişimin ”şimdi ete, kemiğe büründüğünü ve uluslararası bir girişim halini aldığını” söyledi.


Bu yıl ise bu konuda Türkevi’nde önemli bir ara buluculuk toplantısı düzenlediklerini anlatan Davutoğlu, ”Geçen seneden bu seneye kadar olan dönemde bir BM Genel Kurul kararı da çıkarttık ve bu inisiyatifi bugün Genel Sekreterle olan görüşmemizde de bir kez daha ele aldık” dedi.


BM inisiyatifi olarak aynen Medeniyetler İttifakı gibi ‘Arabuluculuk Dostları’ adında bir grup oluşturduklarını söyleyen Davutoğlu, ”Bu küresel barışa büyük bir katkı niteliği taşıyacak” ifadesini kullandı.


ABD ile Teröre Karşı Mücadele Küresel Forumu’nu da kurduklarını anımsatan Davutoğlu, ”Bu Forumun ilk oturumunda PKK, diğer terör örgütleriyle birlikte açık bir şekilde mücadele edilmesi gereken bir terör örgütü olarak zikredildi” dedi.


Türkiye ve ABD’nin söz konusu foruma iki yıl başkanlık edeceğini kaydeden Davutoğlu, 30’u aşkın ülkenin girişim içinde yer aldığını belirterek şunları kaydetti:


”Teröre karşı mücadele bizim milli çıkarlarımız açısından, bölgesel, küresel barış açısından da sahiplenmemiz gereken bir alandır. Türkiye bu konuda da öncülük yapıyor. Bir taraftan bölgesel barışı, küresel barışı temin edecek arabuluculuk girişimine öncülük ediyoruz, bir taraftan teröre karşı mücadeleye öncülük ediyoruz, bir yandan Medeniyetler İttifakı -şu anda BM zeminindeki en geniş girişim niteliği kazanmıştır, 130’a yakın ülke ve uluslararası örgütün yer aldığı- onun başkanlığını yaptık. Böylece birçok konuda Türkiye inisiyatif aldı. Nükleer silahsızlanma konusunda oluşan grubun da, inisiyatifin de içindeyiz, yürütücüsüyüz.”


Türkiye’nin 66. dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları sırasında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) bakanlar toplantısına başkanlık yaptığını, EİT-ASEAN toplantısına da eşbaşkanlık yaptığını anımsatan Davutoğlu, ”Bütün Asya’yı kuşatan en geniş ekonomik işbirliği alanı oluşturmaya çalışıyoruz, burada aldığımız kararla ASEAN ve EİT gelecek sene de ya Türkiye’de, ya Azerbaycan’da toplanacak. Böylece ekonomik alanda da büyük bir zemin oluşturuyoruz” dedi.


Davutoğlu, Türkiye’nin dönem başkanlığını yaptığı ve Asya’daki en geniş güvenlik ve işbirliği teşkılatı olan CICA’nın da dün ilk kez bakanlar toplantısını New York’ta yaptığını belirterek, ”Biz bir anlamda BM Genel Kurul zeminini, yıllık bir muhasebe zemini olarak görüyoruz. Küresel toplumun kendisini muhasebe ettiği, tartıştığı, BM sisteminin ne kadar etkin olduğunun ele alındığını bir küresel platform, ayrıca birçok uluslararası bölgesel örgütün toplantı imkanı bulduğu bir zemin, tabii ikili görüşmeler için kapsamlı bir faaliyet alanı” diye konuştu.


Davutoğlu, ”Bu 49 ikili görüşme, 22 çok taraflı konferans, 7 başkanlık ve eşbaşkanlık yaptığımız süreç dışında da 3 tane önemli metne imza koyduk ve BM nezdinde sunduk ve kapsamlı ve yoğun bir görüşme trafiği içinde çok verimli bir hafta, 10 gün yaşadık. Toplam etkinliğimiz 81 oldu” dedi.


İkili görüşmelerin, ABD Başkanı Barack Obama, ya da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile yapılan daha uzun görüşmelerin yanı sıra süregiden bazı sorunlarla ilgili de olabildiğini, örneğin Kıbrıs’ta Rum kesimi tarafından başlatılan sondaj çalışmalarının getirdiği yeni durum çerçevesinde birçok ülke nezdinde Türkiye’ye izahat imkanı sağladığını belirten Davutoğlu, bazen de daha az görüşülen ülkelerle yoğun temasta bulunduklarını, Latin Amerika, ya da Afrika, Pasifik adalarında, Asya’daki ülkelerle bu kapsamda görüşebildiklerini söyledi.


Arap Ligi, İİT, Afrika Birliği, CARICOM (Karayip Ülkeleri) gibi uluslararası örgütlerle de görüşmeler yaptıklarını belirten Davutoğlu, ”Türkiye’nin takip ettiği yoğun ve etkin diplomasinin, bütün uluslararası toplumda büyük bir ilgiyle izlendiğini” belirtti. Davutoğlu bu kapsamda örneğin Somali konusunda BM’de düzenlenen iki zirvede de Türkiye’nin konuşmalarının büyük ilgiyle takip edildiğini bildirdi.


Davutoğlu konuşmasında şunları kaydetti:


”Bu tempomuz gittikçe artacak, bundan sonra her zeminde, gerek ekonomik alanda, gerek siyasal alanda uluslararası barış, adalet, istikrar noktasında her türlü katkıyı yapacağız. Türkiye çok geniş bir alanda BM’nin gündemine ağırlığını koydu, bu gündemin yürütülmesinde, yönetilmesinde çok belirgin şekilde kendi varlığını hissettirdi, bundan sonra da her BM Genel Kurulu Türkiye’nin uluslararası etkinliğinin çıtasını daha da yükselttiği bir zemin olacak.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ