Haber 16

Ülkemizle en son vizeyi kaldıran ülke

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkiler, Başbakan Erdoğan’ın Kiev ziyareti ile birlikte yeni bir döneme girdi. Her iki ülkeye giriş vizelerinin kısa süre içinde kaldırılmasına ilişkin liderler mutabakata vardı.

Ülkemizle en son vizeyi kaldıran ülke
  • Gündem / Son Dakika
  • 25 Ocak 2011
  • Ülkemizle en son vizeyi kaldıran ülke için yorumlar kapalı
  • 285 KEZ OKUNDU

Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve Başbakan Erdoğan arasında yapılan ikili görüşmeden yapılan heyetler arası toplantının ardından, iki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı.


İmzalanan anlaşmalarla birlikte Türkiye ve Ukrayna arasında hedeflenen stratejik ortaklığa doğru ilk somut adımda atılmış oldu. Yanukoviç ve Erdoğan, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına dair mutabakat zaptını imzaladı.

Anadolu Ajansı ve Ukrayna devleti haber ajansı “Ukrinform” arasında işbirliği, dış ticarette standardizasyon, 2011 – 2012 yılları arasında nükleer enerji güvenliği alanda işbirliği, enerji, ulaştırma alanlarında 6 anlaşma imzalandı.


VİZE BU YIL İÇİNDE KALKACAK


Erdoğan’ın ziyaretiyle birlikte bir başka müjde de vize konusunda geldi. Karşılıklı olarak her iki ülkeye giriş vizelerinin kısa süre içinde kaldırılmasına ilişkin liderler mutabakata vardı.
Bunun yanında serbest ticaret anlaşmasının da altyapısı oluşturulacak. Hem vize, hem de serbest ticaret anlaşmasının diğer anlaşmalarla birlikte süratle yürürlüğe konulması planlanıyor.


Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği kurulmasına yönelik imzalanan anlaşmanın önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Yanukoviç; “Bu olay iki devletin halklarının bugünün ihtiyaçlarını karşılamak için gereken bir cevap. Bu konseyin ikili düzeyde sürdürdüğümüz işbirliğinin önünde bir önemli koordinasyon mekanizması olması konusunda anlaştık.”dedi.


Viktor Yanukoviç konuşmasına özellikle Türkiye’deki savunma ihalelerine olan ilgilerinden söz etti, Türk ordusunun ihtiyaçlarının karşılaması için açılan ihalelere katılmaya hazır olduklarını aktardı. Ukrayna yapımı Dinyeper Roketi’nin 2011’de uzaya fırlatılacak olan Türk uydusunun yörüngeye taşıyacağına dikkat çeken Yanukoviç, Ukrayna’nın yeni ürettiği muharebe tankı, savaş uçakları ve füze üretimine  vurgu yaptı.


TİCARET HACMİ 5 YILDA 20 MİLYAR 10 YILDA 40 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK


Yanukoviç, iki ülke arasındaki ticari ilişkinin seyrine ilişkin ilk 5 yılda 10 milyar dolar, 10 yılda 20 milyar dolarlık hedef koyarken, daha sonra söz alan Başbakan Erdoğan, hedefi yeterli bulmadı ve hedefleri tam iki katına çıkardı.


Ortak basın toplantısında Erdoğan konuya ilişkin; “2008’de 8 milyar doları yakaladığımıza göre önümüzdeki 5 yıl için 20 milyar, 10 için 40 milyar dolarlık bir hedef koymalıyız. Bu güç her iki tarafta da var. Avrupa’nın ve Karadeniz’in iki önemli ülkesiyiz. Ve bu gücün büyük düşünen bu ilki ülkede olduğuna inanıyorum. Yeter ki biz kararlı olalım” diye konuştu.


Ukrayna ile ilişkileri çok daha ilerilere taşımakta kararlı olduklarını belirten Başbakan Erdoğan, “TC ile Ukrayna arasındaki mevcut dostluk ve ilişkileri stratejik ortaklık boyutuna çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için mutabakat zaptını imzaladık. Hayırlı olsun. Bu aynı zamanda stratejik ortaklığın adımlarını atarken geleceği planlama adımıdır.” ifadesini kullandı.  


Erdoğan doğrudan demiryolu yük taşımacılığı feribot hizmetinin organizesi konusunda anlaşmayı da bakanların imzaladığını hatırlatırken, 2010’da 750 bin Ukraynalının Türkiye’ye geldiğini söyledi.


2012’daki Avrupa Şampiyonası’nda zamanın daraldığına işaret eden Erdoğan, kısa zamanda büyük işler yapabilme kabiliyetindeki Türk müteahhitlik sektörünün başarılarından söz etti.


Başbakan, Türk müteahhitlerinin Çin’den sonra dünyada ikinci sırada olduğunu kaydederken, “Yapılan yapılmakta olan ihalelerde Türk müteahhitlerin burada görev almasını isteriz.” talebini iletti.


Erdoğan Kırım Tatarları konusunda da, “Soydaşlarımız Kırım Tatarlarının Ukrayna’nın sadık vatandaşları olarak Türkiye ve Ukrayna arasında dostluk köprüsü olmalarından duyduğumuz memnuniyeti kendileriyle paylaştım.”cümlesini kullandı.


Kiev’de dün akşam temaslarına başlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kaldığı otelde yaklaşık bir buçuk saat Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile görüşmüş ve Kırım Tatarları’nın yaşadığı sorunları ilk ağızdan dinlemişti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ