Haber 16

Üniversite yolunda katsayı kaosu

Danıştay YÖK’e bir kez daha ‘dur’ dedi. Olan öğrencilere oldu. Mevcut durum arapçasına döndü.

Üniversite yolunda katsayı kaosu
  • Eğitim / Son Dakika
  • 09 Şubat 2010
  • Üniversite yolunda katsayı kaosu için yorumlar kapalı
  • 314 KEZ OKUNDU


Danıştay 8. Dairesi YÖK’ün 17 Aralık 2009 tarihli farklı katsayı uygulamasını durdurdu.

Davalı YÖK’ün bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

İSTANBUL BAROSU DAVA AÇMIŞTI

İstanbul Barosu Başkanlığı, YÖK’ün bu yeni kararının da iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı. Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün yeni kararının, iki, üç ve dördüncü maddelerinin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.







 YGS BAŞVURU SÜRESİ UZATILABİLİR

Danıştay’ın bu kararının ardından ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan “YGS’ye girecek adayların aksatmadan, süresi içinde sınava başvuruda bulunmalarını istedi. Yarımağan, 18 Ocakta başlayan başvuru süresinin 12 Şubat Cuma günü sona ereceğini anımsatarak, gerekirse süre uzatımına gidilebileceğini de bildirdi.


Arıboğan ”Sınav yapılacak. Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin birşey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de… Gerekmeden de çözüm olabilir, duruma bağlı” dedi.


Kararın ikinci maddesi, “AOBP’nin 0.15 ve 0.13 katsayıları ile çarpılmasını” öngörüyordu.

Kararın üçüncü maddesi, “öğretmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ilgili ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0,05 ile çarpımı sonucunda bulunan puanın toplam puana ayrıca ekleneceğini“, dördüncü maddesi ise “Meslek Yüksek Okullarının sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlarına açık öğretim programlarına ve meslek liselerinin devamı niteliğindeki lisans programlarına YGS puanları esas alınarak yerleştirme yapılacağını” düzenliyordu.


YÖK’ÜN İKİNCİ DÜZENLEMESİYDİ
YÖK, 17 Aralık 2009’da üniversiteye giriş sınavında adaylara “farklı katsayı” uygulanması kararı almış ve puanlar hesaplanırken adayların kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarının (AOBP) 0.15, alan dışı tercihte 0.13 ile çarpılmasını kararlaştırmıştı.

NEDEN İPTAL EDİLDİ?
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın ilk katsayı iptalinden sonra “hukuku arkadan dolanacağız” sözü Danıştay’ı çileden çıkardığı iddia ediliyor. Aradaki katsayı farkının az bir farkla değiştirilmesinin bir takım mercilerle dalga geçme düşüncesi olduğu ileri sürüldü.


ŞİMDİ NE OLACAK?
Danıştay’ın kararı sınava hazırlanan yüzbinlerce öğrencinin moral ve motivasyonunu bozdu. Ancak henüz endişelenmeleri için bir gerekçe yok. Alınan karar başvuru süresini ve sınav tarihini etkilemiyor.

YÖK Genel Kurulu şimdi önümüzdeki toplantıların birinde katsayıyla ilgili yeni bir karar alacak. Nisan ayında yapılacak YGS’ye kadar YÖK bu kararı alabilir. 

D, E’YE KADAR PLAN VAR
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan Danıştay’ın YÖK’ün kararını iptal etmesi veya yürürlüğünün dururdurması durumunda “B, C, D ve E’ye kadar planları” olduğunu söylemişti. Danıştay’ın son kararından sonra bu planlardan biri yürürlüğe konulacak.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ