Haber 16

Yaralı sayısı artmaya devam ediyor

Kütahya’nın Simav ilçesinde dün gece saat 23.15’te meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından…

Yaralı sayısı artmaya devam ediyor

Kütahya’nın Simav ilçesinde dün gece saat 23.15’te meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından, bölgede 500’e yakın artçı sarsıntı kaydedildi.  Sarsıntılardan en sonuncusu ise saat 11.30 sıralarında meydana geldi. 3,9 büyüklüğündeki artçı deprem, anı anına canlı yayın apan televizyonlarca  görüntülendi.


Türkiye’nin yarısını sallayan ve yerin 7.6 kilometre derinliğinde meydana gleen 5.9’luk depremde 2 kişi yaşamını yitirirken, yaralanan sayısı 122’e ulaştı.



Depremin büyüklüğüne ilişkin ise çelişkili açıklamalar geldi. En son açıklama Devlet Bakanı Cemil Çiçek’ten geldi. Çiçek’e göre, büyüklük 5.7.



ÜZERİNE DUVAR ÇÖKTÜ


Deprem nedeniyle Hüseyin Oran ve Halil Duman isimli 2 vatandaş Kütahya’da yaşamını yitirdi. Halil Duman’ın kalp krizi nedeniyle, Hüseyin Oran’ın ise üzerine beton kalıbı düşmesi sonucu hayatını kaybettiği belirlendi.


Simav’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde ölen 18 yaşındaki Hüseyin Oran’ın dedesi Hasan Duvarcı, torununun deprem sırasında kaçarken kaldığı evin ana giriş kapısından çıktıktan sonra başına 5’inci kattan duvar parçası düştüğünü söyledi.


YARALI SAYISI ARTIYOR


Artçı sarsıntıların devam ettiği Simav’da, daha önce 85 olarak açıklanan yaralı sayısı 122’ye yükseldi.


Hastanelerden gelen bilgiye göre, yaralı 122 kişi hastanelerce tedavi altına alındı.


YARDIM EKİPLERİ ÇALIŞMALARINA BAŞLADI


İtfaiye ekiplerinin çatılarda tehlikeli olan duvar parçalarını temizlediği Simav’da, yer altında bulunan ve sarsıntılar nedeniyle patlayan jeotermal enerji borularının onarılması içinde çalışmalar başladı. Kızılay ise bölge çadır kent kurulması için çalışma başlattı. İstanbul, İzmir, Bursa, Afyon, Uşak ve Kütahya illerinden bölgeye toplam 343 arama kurtarma, sağlık ve Kızılay personeli, 50’si ambulans olmak üzere 83 araç ve 5 arama köpeği bölgeye ulaştırıldı.


”GEREKEN HER TÜRLÜ TEDBİR ALINMIŞTIR”


Şaphane ilçesini ziyaret eden Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, depremin ardından gereken her türlü tedbirin alındığını söyledi. Tek bir vatandaşın dahi mağdur olmasına izin vermeyeceklerini belirten Çiftçi, ”Gereken her türlü tedbir alınmıştır. Kesin hasar tespiti komisyon çalışmaları sonrası belirlenecek’ dedi.


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ise 2 milyon lira acil yardım ödeneği gönderdi.


SINAVLAR ERTELENDİ



Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, Simav’da meydana gelen depremden sonra bu ilçenin yanı sıra Şaphane ve Pazarlar’da öğrenim gören öğrencilerin büyük bölümünün memleketlerine gitmeleri nedeniyle final sınavlarını erteleyeceklerini açıkladı. 


BÖLGEYİ TERK EDİYORLAR


Çoğunluğu üniversite öğrencisi olan gençler ise memleketlerine gitmek üzere Simav Otogarı’nda bekleyişlerini sürdürüyor. Öğrenciler, otobüs firmalarının yetersiz kaldığını öne sürerek, yetkililerin ulaşım sorununa çözüm bulmasını istedi. Ailelerinin merakla kendilerini beklediğini belirten öğrenciler, gece yarısından bu yana otogarda bulunduklarını söyledi.



BEŞİK GİBİ SALLANIYOR


Bu arada Kandilli Rasathanesi Müdürü Mustafa Erdik, bölgede dün geceden bu yana 500’den fazla artçı sarsıntının kaydedildiğini açıkladı.


“500’e yakın artçı şok kaydedildi. Daha artçı şokların olması da muhtemel. İnsanların tedbirli olmaları ve evlerine girmemeleri daha iyi olur. Bu bölgede yapılan çalışmada daha büyük bir fay parçası olduğu görüldü. Türkiye deprem tehlikesi haritasına göre Kütahya birinci ve ikinci deprem bölgesinde yer almaktadır. Simav’daki ilk şiddet 7 civarında. Diğer illere düşerek yayılıyor.”


YIKILAN BİNALAR


Deprem’de, Emet, Pazarlar ve Şaphane ilçelerinde bazı binalarda hasara neden oldu. Emet’te vatandaşlar deprem sonrası geceyi araçlarında ve tek katlı bağ evlerinde geçirdi.
Sabaha kadar süren artçı sarsıntılar nedeniyle bazı evlerin bacaları yıkılırken, bazı evlerin çatılarından yollara kiremitler düştü. Bunun yanında birçok evde hafif şekilde duvar ve sıva çatlakları meydana geldi. Kapaklıca Mahallesi’ndeki Yukarı Cami’nin duvarlarında da hafif çatlaklar oluştu.


Pazarlar’da bazı yapılarda hasarlar oluşurken, Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi’nde bulunun mescide ait minarenin kubbesi devrildi. Geceyi dışarıda geçiren vatandaşlar, parklarda ateş yakıp battaniyelere sarınarak ısınmaya çalıştı.


Bu arada, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Pazarlar ve Şaphane ilçelerinde gelerek yetkililerden bilgi aldı.


VATANDAŞ SAKİN


AKUT Eskişehir ekip lideri Bilgin Türkmentepe, bugüne kadar pek çok depreme müdahale ettiklerini belirterek, bu depremin en ilginç özelliğinin insanların sakinliği olduğunu söyledi.


Türkmentepe, Kütahya’nın Simav ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremi Eskişehir’de de hissettiklerini belirterek, AKUT Genel Merkezinin en yakın ekip olan Eskişehir ekibini olay yerine sevk ettiğini kaydetti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ