Haber 16

Yargıtay’da kritik gün

Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya’nın yerine gelecek isim için bugün Yargıtay’da “aday seçimi” yapılacak…

Yargıtay’da kritik gün
  • Gündem / Son Dakika
  • 28 Nisan 2011
  • Yargıtay’da kritik gün için yorumlar kapalı
  • 252 KEZ OKUNDU

Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya’nın yerine gelecek isim için bugün Yargıtay’da “aday seçimi” yapılacak.


Vatan Gazetesi’nden Kemal göktaş’ın haberine göre: AKP’ye yönelik kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya emekli olacak.


İktidar partisi hakkında kapatma davası açan ve türban konusunda AKP’ye yönelik sert açıklamalar yapan Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya’nın yerine gelecek isim için bugün Yargıtay’da “aday seçimi” yapılacak


YENİ ÜYELER SEÇİMİ BELİRLEYECEK


Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın görev süresi doluyor. Yargıtay’da bugün yapılacak seçim sonunda belirlenecek 3 adaydan biri Cumhurbaşkanı Gül tarafından Yargıtay Başsavcısı olarak atanacak. Seçimde, Yargıtay’a yeni seçilen 160 üyenin oylarının belirleyici olması bekleniyor.


Yalçınkaya ‘nın yerine Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda aday belirleme seçimi bugün yapılacak. Yargıtay Kanunu, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun başsavcı adaylarını belirlemek için, başsavcının 4 yıllık görev süresinin dolacağı tarihten “en az 20 gün önce” seçim yapılmasını öngörüyor. Seçimde en çok oyu alan beş üye, başsavcı adayı gösterilmiş olacak. Oylama sonucu, liste halinde Yargıtay Birinci Başkanlığı’nca Cumhurbaşkanı Gül’e 5 üyenin ismi sunulacak. Gül, 15 gün içinde adaylardan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçecek. Yeni seçilecek Başsavcı, yaş haddinden emekliye ayrılmazsa, 4 yıl görev yapacak. Başsavcılık için şu ana kadar Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri Erdal Gökçen, Hakkı Manav, Yargıtay 6. Ceza Dairesi Başkanı Celal Altunkaynak ve Yargıtay 6. Ceza Dairesi Üyesi Hasan Erbil aday olduklarını bildirdi. Ancak Yargıtay üyeleri, adaylığını açıklamayan üyelere de oy verebilecekler.


ÇİÇEK’İN MÜSTEŞAR ADAYIYDI


Başsavcılık için yargıda etkili konumlarda bulunmuş isimlerin yarışacak olması dikkat çekiyor. Adaylardan Hakkı Manav, Adalet Bakanlığı’nın Müsteşar yardımcılığı ve başmüfettişlik başta olmak üzere çeşitli kademelerinde uzun süre görev yapmıştı. Manav’ın ismi, Cemil Çiçek’in Adalet Bakanı olduğu dönemde bakanlık müsteşarlığı için geçmiş ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in kararnameyi imzalamadığı iddia edilmişti.


SUSURLUK’TA GÖREV YAPMIŞTI


Erdal Gökçen İstanbul DGM Başsavcısı olarak görev yapmıştı. 2000’de Yargıtay üyeliğine seçilen Gökçen, İstanbul’da görev yaptığı dönemde Susurluk soruşturmasının çeşitli aşamalarında da görev yapmıştı.


ESKİ HSYK BAŞKANVEKİLİ


Bir süre önce istifa eden Kadir Özbek’ten önce, HSYK’nın başkanvekilliğini yapan Altunkaynak, hükümet ile yargı arasında yaşanan krizlerde kilit rol oynamıştı. Çiçek’in Adalet Bakanı olduğu dönemde yaşanan atama krizinin taraflarından olan Altunkaynak, Van Savcısı Sarıkaya’nın Şemdinli iddianamesi nedeniyle meslekten ihraç edildiği dönemde HSYK Başkanvekili idi.


ESKİ YSK ÜYESİ


Yargıtay 6. Ceza Dairesi üyesi Hasan Erbil ise Erzurum Başsavcılığı görevini yürütürken Yargıtay’a seçilmişti. Erbil, önceki seçim döneminde, Yargıtay kontenjanından Yüksek Seçim Kurulu üyeliği yapmıştı.


YALÇINKAYA BAŞKAN ADAYI OLUR MU?


21 Mayıs 2007’de başsavcılığa seçilen Yalçınkaya’nın yaş haddinden emekliye ayrılması için 4 yılı bulunuyor. Bu yüzden Haziran ayında yapılacak Yargıtay Başkanlığı seçiminde aday olabileceği, seçilememesi halinde emekliliğini isteyebileceği belirtiliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ