Haber 16

Yeni ev alacaklara %17 müjdesi

Konutlarda metrekareye değil evin değerine göre KDV uygulaması değişecek. Uygulama satışı devam eden projelerdeki % 17’lik fiyat artışı riskini ortadan kaldıracak.

Yeni ev alacaklara %17 müjdesi
  • Ekonomi / Son Dakika
  • 19 Mayıs 2012
  • Yeni ev alacaklara %17 müjdesi için yorumlar kapalı
  • 282 KEZ OKUNDU

İnşaat sektöründe KDV’nin metrekareye göre değil konut değerine göre alınmasını öngören kararda değişiklik yapıldı. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Meclis komisyonlarında görüşülmeye başlandı.


Alt komisyona gönderilen tasarıda İstanbul’un merkezi bölgelerinde 150 metrekarenin altındaki bir konutun değerine göre yüzde 1 değil yüzde 18 KDV alınması öngörülüyordu. İnşaatçıların tepkisini çeken düzenlemenin değiştirildiği öğrenildi.


Uygulama sadece yeni ruhsat alan projeler için geçerli olacak.


Ruhsatı alınan ve satışları devam eden projelerde ise metrekaresine göre KDV uygulaması geçerli olacak. İnşaat sektörü temsilcilerinin itirazları sonrasında değişen kararla birlikte projelerde KDV artışından kaynaklanan yüzde 17’lik fiyat artışının da önüne geçilmiş olacak.


İNŞAATÇI MEMNUN


İnşaat sektörü temsilcileri sektördeki satışları tetikleyecek bu uygulamanın değiştirilmesi teklifiyle birlikte rahat bir nefes aldı. İnşaatçılar, “Karar satışları durdururdu. Özellikle de devam eden projeleri sekteye uğratırdı. Ancak şu anda alınan istenen değişiklik teklifi bunun önüne geçecek” görüşünce birleşti. İnşaatçılar metrekaresine göre KDV uygulamasının devam etmesini istiyor.


BELİRSİZLİK ORTADAN KALKTI


“Yeni konut alımında ortaya çıkan 17 puanlık vergi artışıyla ilgili yasa tasarısında değişiklik yapılması sektörümüz adına olumlu bir gelişme. Bu karar, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte sektöre daha da ivme kazandıracaktır. Konut alıcılarının üzerine binecek KDV yükü, kentsel dönüşüm çalışmalarının da baltalanmasına sebep olacaktı.”


MAĞDURİYETLERİ ÖNLEYECEK


“Ruhsat alan projelerin yeni mevzuattan muaf tutulması çok doğru bir karar. Konut alacakların ciddi mağduriyeti olacaktı. Bu anlamda karar alıcıları tebrik ediyorum. Kaosu önleyecek bir yaklaşım. Eldeki konut stokunun da satışını hızlandırır.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ