Haber 16

11 Milyar Dolarımız Boşa Gidebilir

Türkiye’nin 11 milyar dolar ayırdığı F-35 projesinde ABD içindeki çatlak seslere Avrupa da katıldı.

11 Milyar Dolarımız Boşa Gidebilir
  • Ekonomi / Son Dakika
  • 13 Ağustos 2010
  • 11 Milyar Dolarımız Boşa Gidebilir için yorumlar kapalı
  • 317 KEZ OKUNDU

Türkiye’nin 11 milyar doları gözden çıkardığı F-35 projesinde, dünya çapında çatırdamalar yaşanıyor. ABD içindeki çatlak seslerin yanı sıra Hollanda, Danimarka, İsrail ve Japonya gibi ülkelerin çekimser tavırları projenin geleceği adına soru işaretleri yaratıyor.
ABD’li Lockheed Martin firması tarafından yürütülen müşterek taarruz uçağı F-35 projesinde ardı ardına yaşanan olumsuzluklar birçok ülkeyi diğer alternatifleri değerlendirmeye itiyor. F-35’lerin maliyetinin sürekli artması ve teslim tarihlerinin gecikmesi birçok ülkede tartışmalara neden oluyor. Bu ülkeler projenin çökme ihtimaline karşı diğer alternatifleri göz önüne almaya başlarken, böyle bir durumda Türkiye’nin ne yapacağı ise belirsiz. Öte yandan, F-35’e yönelik eleştiriler yalnızca maliyet ve gecikmelerle sınırlı değil. Orta/uzun vadeli lojistik destek, yedek parça ve bakım maliyetlerini çok yükseltecek olan tek motorlu yapısı; uçağın motor ve performans testlerinden sınıfta kalması F-35 muhaliflerinin kozunu arttırıyor.
Mayıs sonunda Hollanda parlamentosunun F-35 alımından vazgeçme kararı almasıyla, zirveye ulaşan F-35 krizi; proje sahibi ülke ABD içinde de derin rahatsızlıklara neden oldu. ABD Savunma Bakanı Robert Gates programdan sorumlu Tümgeneral David R. Heinz’ı projedeki gecikme ve başarısızlıkları neden göstererek görevden almış, Lockheed Martin firmasına transfer edilmesi gereken 614 milyon dolarlık finansman taksidini dondurmuştu. Bu arada Danimarka’nın F-35 yerine başka alternatifleri değerlendirmeye başladığı, Japonya’nın ise F-22’lere yöneldiği belirtiliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ