Haber 16

90 Azınlık mezarı tahrip edildi

Yaz başından bu yana sistemli olarak 90 mezarın tahrip edilmesi azınlıklara karşı suikast ve provakasyonu hedefleyen Kafes Operasyonu’nu akıllara getirdi.

90 Azınlık mezarı tahrip edildi
  • İslam / Son Dakika
  • 24 Kasım 2009
  • 90 Azınlık mezarı tahrip edildi için yorumlar kapalı
  • 414 KEZ OKUNDU

Azınlıklara karşı suikast ve provokasyon düzenleyerek suçu muhafazakar kesime atmayı planlayan cuntanın hedefinde azınlık mezarlıkları da bulunuyor.

Türkiye’de azınlıkların en yoğun olarak yaşadığı İstanbul’da azınlıklara ait 65 mezarlık var. Rum, Ermeni ve Musevilere ait bu mezarlıklar, bağlı olduğu kilise ve bu kilisenin vakfı tarafından korunuyor. Hizmette ve güvenlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’ne bağlı değiller.

Kafes Eylem Planı’nda hazırlık, korku oluşturma, kamuoyu oluşturma ve eylem başlıklarından oluşan dört aşamalı bir plan bulunuyor.

Son aşamada “Gayrimüslimlere ait mezarlıklara yönelik olarak sansasyonel eylemler icra edilecek.” şeklinde bir madde yer alıyor. Bu maddenin hayata geçirildiği, İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan Balıklı Rum Ortodoks Mezarlığı’nda yaz aylarında yaşanan saldırılarda ortaya çıktı.

90 MEZAR TAHRİP EDİLDİ!

Zaman’dan Emine Dolmacı’nın haberine göre yaz başından eylül ayı sonuna kadar 90’u aşkın mezar tahrip edildi. İstanbul’da 65 azınlık mezarlığı bulunuyor. Ermeniler, Rumlar ve Musevilere ait bu mezarlıklar Kadıköy, Beşiktaş, Üsküdar, Adalar, Sarıyer, Şişli, Beyoğlu, Zeytinburnu, Fatih ve Bakırköy’de yer alıyor. Bu mezarlıkların cenaze, bakım onarım ve koruma hizmetleri bağlı bulundukları kiliseler tarafından yapılıyor. Varlıklı cemaatlerin bulunduğu mezarlıklar daha iyi korunurken, nisbeten cemaatin az olduğu yerlerde zafiyet söz konusu.

DUVARLAR YÜKSELTİLDİ

Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi’nden Kirkor Ağabaloğlu, mezarlık duvarlarını yükselttiklerini belirtirken, “İnsanların zihniyetini değiştirmedikten sonra koruma koymanın sonu yok.” diyor. Ağabaloğlu, AK Parti’nin azınlıklıklara karşı demokratik yaklaşımından rahatsız olan bazı çevrelerin harekete geçerek iktidarı küçük düşürmeyi hedefleyen faaliyetler içerisine girdiğinin altını çiziyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ