Haber 16

91 yıl aradan sonra ilk teravih namazı

Vakıflar Genel Müdürlüğünün kararıyla geçen yıl Kurban Bayramında ibadete açılan İznikteki Ayasofya Camiinde (Orhan Camii) yaklaşık 91 yıl aradan sonra ilk teravih namazı kılındı

  • Gündem / Son Dakika
  • 20 Temmuz 2012
  • 91 yıl aradan sonra ilk teravih namazı için yorumlar kapalı
  • 293 KEZ OKUNDU

Orhan Gazi’nin, İznik’i 1331 yılında fethetmesinden sonra camiye çevrilen Ayasofya’daki teravih namazına yöre sakinleri büyük ilgi gösterdi.
 
Tadilat çalışmaları 2007 yılında başlayan ve 6 Kasım 2011’de Kurban Bayramı namazında ibadete açılan tarihi ibadethane, 91 yıl aradan sonra kılınan ilk teravih namazında tamamen doldu. 100’ü kadın olmak üzere 300’ü aşkın vatandaş, tarihi ibadethaneyi doldurdu. Bazı vatandaşlar, cami içinde yer kalmadığı için teravih namazını avluda kıldı.
 
Cami imamı Mahmut Şahin, teravih namazı öncesi Kur’an-ı Kerim okudu.
 
AK Parti Bursa milletvekilleri İsmet Su ve İsmail Aydın da teravih namazını Ayasofya Camii’nde kıldı.
 
İsmail Aydın, çıkışta yaptığı açıklamada, ramazan ayının ilk teravih namazını vatandaşlarla birlikte eda ettiklerini kaydetti.
 
’İlk namazımızı Ayasofya-Orhan Camii’nde kılmak güzel bir duygu’ diyen Aydın, ramazan ayının kardeş savaşlarına sahne olan ülkelere de barış getirmesini temenni ettiklerini belirtti.
 
İsmet Su da ramazanın bereket ayı olduğuna işaret ederek, ’Tüm Müslümanlar için güzel bir fırsat. İnşallah bu ay toplumda barış ve huzur tesis olur’ dedi.
 
İznik Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı, tarihi ibadethanenin bu akşam dolduğunu vurgulayarak, ’İnşallah bu, ramazan ayı boyunca devam eder. Kurban Bayramı’nda Ayasofya Camii’nde ilk namazı kılmak büyük bir zevkti. Bu akşam da aynı zevki duyduk. İnşallah tadilat tamamen sona erdiğinde camimiz daha iyi hizmet verecek’ diye konuştu.
 
Caminin imamı Mahmut Şahin ise caminin bu akşam hem erkek hem kadın cemaat tarafından doldurulduğunu vurgulayarak, bunun heyecan ve mutluluk verici olduğunu kaydetti.
 
Vatandaşlardan Hasan Serin, ’Burada teravih namazı kılmak birçok atamıza nasip olmadı, bize nasip oldu. Çok mutluyuz’ derken, Feryal Siyaher ise, ’Ayasofya’nın cami olarak açılması bambaşka bir duygu. Bu sebeple başbakanımız ve caminin açılmasında vesile olan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz’ görüşünü iletti.
 
İskender Aydın da Orhangazi ilçesinden geldiğini belirterek, ’91 yıl sonra kılınan ilk teravih için geldim. Bu tür tarihi camilerin ibadete açılması bizleri mutlu ediyor’ dedi.
 
İBADETE GEÇEN YIL AÇILMIŞTI…
        
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kararıyla geçen yıl Kurban Bayramı namazının kılınmasıyla ibadete açılan, mülkiyeti Orhan Gazi Vakfına ait olan yapının inşa tarihi, kesin olarak bilinmiyor.
 
Bizans kaynaklarında adına ilk kez 787’de rastlanan eserin, 1330-1331 yılında şehrin Orhan Gazi tarafından fethedilmesinin ardından vakfedilerek camiye dönüştürüldüğü biliniyor.
 
681 yıl önce camiye çevrilen ve 1920’li yıllardan beri ibadete kapalı olan Ayasofya Camii’nde Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İznik Kaymakamlığı’nca 2007 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı.
 
Çatısı kapatılıp minaresi yeniden yapılan, ibadete hazır hale getirilen camide, geçen yıl Kurban Bayramı’ndan bu yana ibadet yapılıyor.
 

 

BURSA’DA CAMİLER DOLDU TAŞTI…

Büyük bir heyecanla camiyi dolduran vatandaşlar Ramazan ayının ilk teravih namazını eda etti. Osmanlı ordularının savaşa gitmeden önce birlikte namaz kıldığı 600 yıllık tarihi Namazgah’ta yıldızların ve söğüt ağaçlarının altında doğal serinlikte namaz kılmak isteyen Bursalılar, tarihi mescide akın etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl çevre düzenlemesi ile etrafını genişlettiği Yıldırım’daki tarihi Namazgah mescidi, ilk günden dolup taştı. Mihrap ve minberi mermerden olan ve üstü açık tarihi mekanı dolduran kalabalık, huşu içinde namaz kaldı.

Tarihi camide ilk teravih namazına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Namazgah’ın Bursa tarihinde önemli bir yeri olduğunu dile getirdi. Orduların sefere gitmeden önce namaz kılıp dua ettikleri açık hava mescidi olduğunu ifade eden Altepe, “Burasının restorasyonunu hızlı bir şekilde Ramazan ayına yetiştirdik. Namazın kılındığı bölümler tamamlandı. Şu anda yenilenmiş haliyle hizmet veriyor. Diğer kentlerde olmayan Bursa’ya has bir eser. Bizim kültürümüzün renklerinden biri. Bizler de kentimizin tüm bu özelliklerinin ortaya çıkartılması için gayret gösteriyoruz” dedi.
 

Namazgah Mahallesi Muhtarı Nedim Serbestol ise, namazgalık denilen yerin 700 sene önce dedelerimiz tarafından sefer öncesi namaz kılınan bir yer olduğunu belirterek, “Yıllardır mezbelelik bir haldeydi. Ramazan’ın da yaz aylarına gelmesiyle birlikte bunu faaliyete geçirmek istedik. Sağ olsun Recep Altepe başkanımız bu işe el attı. Gerçekten çok güzel oldu. Cemaatimizin de çok hoşuna gitti.” diye konuştu

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ