Haber 16

Rıdvan’dan sezon öncesi değerlendirme!

Spor yorumcusu Rıdvan Dilmen, yeni sezon öncesi hazırlıklarını sürdüren F.Bahçe, G.Saray, Beşiktaş ve Bursa’yı değerlendirdi…

Rıdvan’dan sezon öncesi değerlendirme!
  • Son Dakika / Spor
  • 01 Ağustos 2010
  • Rıdvan’dan sezon öncesi değerlendirme! için yorumlar kapalı
  • 295 KEZ OKUNDU

Spor yorumcusu Rıdvan Dilmen, yeni sezon öncesi Sabah’taki köşesinde Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Bursaspor’u analiz etti… Birbirinden çarpıcı tespitlerde bulundu…

İşte Dilmen’den müthiş tespitler…

DİLMEN’İN F.BAHÇE ANALİZİ

F.Bahçe’nin tedavisi belli

Geçen sezon, ilk 8 ve son 9 hafta sürekli kazanan bir Fenerbahçe vardı. Aradaki 15 haftada yaşanan düşüşün üzerinde durulup, hamleler yapılması gerekiyor


Fenerbahçe çok uzun yıllardır 4-2-3-1 oynayan ve teknik adamlar, oyuncular değişse de bu şablonda ısrar eden bir takım. Yoldaki herkes Fenerbahçe’nin ne oynadığını biliyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’deki diğer takımlara göre Avrupa’da, hatta derbilerde başarılı olan takım Fenerbahçe. Fakat Anadolu maçlarında kaybettiği puanlar da diğer takımlara göre daha fazla. Bunun sebebi de oyun şablonundan kaynaklanıyor.


AYKUT KOCAMAN BÜYÜK AVANTAJ
Geçen sezon sportif direktörlük yapan, Fenerbahçe’nin çocuğu, tribündeki taraftar kadar takımını seven bir teknik adam geldi bu yıl… Aykut Hoca, oyuncuları, yönetimi, camiayı çok iyi tanıyor. Bu büyük avantaj. Geçmiş yıllardaki problemleri, en rahat yaşayan, gören kişi kendisi. Bazı şeylerin değişmesi gerektiğini mutlaka düşünüyordur. Örneğin sistemin değişmesi gerektiğini düşünse de hemen gerçekleşmeyeceği için bu şablonla devam ettiğini görüyoruz. Bunda en önemli etken Alex’in olması. Alex’le 4-3-3 oynanması zor. Böyle bir silahı da kaybetmek doğru değil. Kaldı ki, yeni gelen bir teknik direktör için, kolay bir şey değil ani değişiklikler.


PROFESYONELLİK GELİŞMELİ
Fenerbahçe’de Aykut Hoca’nın yapması gereken en önemli unsurlar, oyuncuların kalitesi, oyun sistemi değil. Oradaki profesyonellik anlayışını geliştirmek. Bu esnekliği sağlayabilecek kendisine çok güvenen bir başkan, yönetim ve taraftar var. Aslında Fenerbahçe’nin röntgeni çekilmiş, teşhis konmuş, tedavi bekliyor. Teşhis ve belge şu: İlk 8 hafta 24 puan alan bir takım. Ondan sonraki süreç; 15 haftada 21 puan alan bir takım. Daha sonra tekrar müthiş bir çıkış yapıp son 9-10 hafta sürekli kazanan bir takım. İşte o aradaki 15 haftadaki düşüşün üzerinde durulup, ki Aykut Hoca duracaktır, ona göre hamleler yapılması gerekiyor.


HIZI ARTIRMAK İSTİYOR
İlk gördüğümüz hamle, teknik oldu. Oyuncu transferlerini hızlı oyuncu üzerine kurdu. Örneğin Stoch, hem toplu hem topsuz hızlı bir oyuncu. Takımın yavaş oynamasını gerektiren bir hücum formatından, sistemi değiştirmeyerek, oyuncuları değiştirip hız kazandırmaya çalışıyor. Dia transferi de bunu gösteriyor. Aranan santrfor tiplemesi de aynı. Fenerbahçe, bu bölge için de hızlı takım oyuncusu arıyor.


GEREKSİZ KARTLAR SONA ERMELİ
Kocaman’ın halletmesi gereken en önemli şeylerden bir tanesi de çok uzun süredir oyuncularının gereksiz yere kart görmeleriydi. Buna çok örnekler verebiliriz. Oyun içinde mecburen, oyun kuralları içerisinde sertlikten kart görebilirsiniz. Ama maçtan önce çıkan kavgalardaki cezalar (Bilica, Lugano örneği gibi)… Hakeme gereksiz itirazlardan dolayı gelen kart ve disiplin cezaları…

Hem o günkü oyunun içerisinde hem de sezon içerisinde bu cezalar nedeniyle problem yaşıyor Fenerbahçe. Dünyanın sayılı kulüplerinden birinde olduğun u oyuncunun bilmesi gerekiyor artık. Mesela Suarez, Lugano’yla aynı takımda oynuyor. Uruguay Milli Takımı’nda Almanya ile üçüncülük maçında forma giydi.

Ama Suarez, Ajax’ın ön eleme maçında oynayıp gol atarken, Lugano henüz uçakta, İstanbul’a geliyordu. Futbol oyuncuların hobisi değil. Başka bir işle de uğraşmıyorlar. Fenerbahçe’nin ön eleme maçında Lugano’nun gelmemesi, sadece bu yıllık bir problem değil. Uzun yıllardır insani ve duygusal olarak verilen kararlarla, bu tip oyuncuların takıma erken dönmesi sağlanamıyor.


BAŞKAN DA ARKASINDA
Maç maç değişen istikrar ve konsantrasyon sorunu mutlaka çözülmeli, ki Aykut Kocaman ile yaptığımız sohbetlerde en çok üzerine düştüğü konu bu. Aykut Kocaman’ın Fenerbahçe teknik direktörü olması kulüp için bir şanstır. Güvenen bir başkanın da arkasında olması yine bir şanstır. Alınacak kararlar radikal olmalı. Bu illa ki, oyuncuların gitmesi gelmesi anlamında olmayabilir. Profesyonellik anlayışının yerleşmesi lazım.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ