Haber 16

Ortadoğu’ya islami düzen

Barrack Obama Ortadoğu’ya İslami düzen getirme hazırlığına başladı

Ortadoğu’ya islami düzen
  • Dünya / Son Dakika
  • 05 Mart 2011
  • Ortadoğu’ya islami düzen için yorumlar kapalı
  • 347 KEZ OKUNDU


Halk isyanlarının yaşandığı Ortadoğu ve Mağrip ülkelerindeki İslamcı grupları sınıflandırma çalışmaları başlatan Obama yönetimi, bölge ülkelerinde İslamcı hükümetlere hazırlık yapıyor. Washington Post’a göre çıtanın en üstünde AK Parti tutuluyor.


ABD yönetimi, Tunus’ta başlayan ve Mısır’la devam edip tüm Ortadoğu ülkelerini etkisi altına alan halk ayaklanmalarının ardından Ortadoğu ve Mağrip ülkelerinde İslamcı hükümetlere hazırlık çalışmalarına başladı. Başkan Obama’nın emriyle bölgedeki İslamcı örgütleri, tek tek inceleyen Amerikalı uzmanlar, İslamcı hareketlerin iktidara gelmeleri halinde yönetimde nasıl hareket edeceklerini, örgüt bazında değerlendiriyor.


BİR UÇTA AK PARTİ DİĞER UÇTA TALİBAN


Amerikalıların ‘İslamcı’ yelpazesinin bir ucunda Ak Parti bulunurken, öteki uçta ise, Taliban ve El Kaide bulunuyor.


Washington Post Gazetesi’nin analizine göre, Tunus ve Mısır’da iktidarları değiştiren halk isyanları başta olmak üzere, bölge ülkelerindeki ayaklanmaların itici gücünü İslamcılar oluşturmuyor. Ancak halk devrimleri, demokratik seçimlerin ardından İslami kökene sahip parti ve grupların iktidara gelmelerine olanak sağlayacak. Buna örnek olarak Mısır’da askeri yönetimin kurduğu anayasa hazırlama komisyonuna Müslüman Kardeşler’in üyesi Suphi Salih’in dahil edilmesi ve Yemen’in önde gelen din adamı Şeyh El Zindani’nin, İslamcı bir hükümet kurulması talebinde bulunması gösteriliyor.


“SİYASİ İSLAM’DAN KORKMAYALIM”


Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı’nda özel panellerde yapılan tartışmalarda uzmanlar önce Mısır merkezli ancak Ortadoğu ülkelerinde örgütlü Müslüman Kardeşler’i yakından inceledi.


Taliban ve El Kaide ile Müslüman Kardeşler’in, ‘cihat’, ‘Halifelik’, ‘ulusal sınırlar’ ve ABD’ye bakış açıları ile İslami yönetim anlayışlarını analiz eden uzmanlar, gruplar arasında çok büyük farklılıklar tespit etti. ABD Yönetimi’nden üst düzey bir yetkili, “Bu ülkelerde İslam’ın siyasette yer almasından endişe duymamalıyız. İslam ile olan ilişkileri konusunda değil, siyasi partiler ve hükümetlerin tutumu konusunda onları değerlendirmeliyiz” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ