Haber 16

Aref’in hikayesi

Sanal alemde ‘Yetenek Sizsiniz’in yıldızı İranlı Aref’in gösterilerinin sırrıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Anadili gibi Türkçe konuşmayı 7 ay gibi kısa sürede öğrenen Aref’in Türkiye tercihi de ilginç. Aref’in kısa hikayesi:

Aref’in hikayesi

 

İranlı Aref Ghafouri, ‘Yetenek Sizsiniz’de yaptığı gösterileriyle son günlerin en kafa karıştıran insanı. Sihirbazdan öte Ghafouri beyin okuyabiliyor, kaşık çatal bükmede üstüne yok… Aref Ghafouri David Copperfield i sadece seviyor. Amacı bu alemde kendi tarzını yaratmak.


Sanal alem kendisini ‘Yetenek Sizsiniz’in yıldızı İranlı Aref Ghafouri’nin gösterilerini çözmeye adadı. ODTÜ’de okuyan ve dört senedir Türkiye’de yaşayan Aref’in David Copperfield mertebesine ermesine az kaldı. Yarışmada sözünü ettiği bir alışveriş merkezini yok etme gösterisini yerine getirirse, Copperfield’ı da aşar. Hülya Avşar’ın “David Copperfield hakkında ne düşünüyorsun?” sorusuna verdiği “Seviyorum ama kendi tarzımla anılmak isterim” cevabı, fazla söze hacet bırakmıyor sanırız.


ODTÜ’de okuyan Ghafouri, son olarak üç yıldır üzerinde çalıştığı gösterisiyle ‘Yetenek Sizsiniz’ jürisini ve bütün ekran başındakileri şok etti. Jürinin el ele tutuşarak düşündükleri ve dile getirdikleri, Ghafouri’nin stüdyonun tavanına astığı kutucuğun içinden çıkıverdi.


Yarışmacılar arasından sahneye aldığı insanların da tuttuğu kartları, sayıları bir çırpıda biliyor kendisi. Mesela elindeki kartlardan seçilen kartın Brad Pitt olduğunu, jürinin tuttuğu kartın Maça kızı olduğunu bilmesi büyük Ghafouri zihinbazlıklarından…


Aref Ghafouri kendisine sihirbaz değil “zihinbaz” demeyi tercih ediyor. Daha bir afili adıyla mesleğine mentalist diyor. Yetenek Sizsiniz jüri üyelerinden Ali Taran’ın tabiriyle “cool”, Hülya Avşar’ın tabiriyle “cool ukala”, Acun Ilıcalı’nın görüşüyle “kendisine güvenli” birisi. Böyle olmasının da başarısında payı büyük elbet.


Aynı zamanda zeki de. Türkçeyi yedi ayda öğrenmiş. Ailesinin karşı çıkmasına rağmen Türkiye’de okumaya karar vermesi de enteresan. Bir gün yolda yürürken “YÖS” (Yabancı öğrenci sınavı) yazısını görüyor ve sınava girip kazanıyor. En sevdiği kelime “Kader”. En sık sorduğu soru “Sizce kaderi değiştirebilir miyiz?”.


Başkalarınınkini değiştirebilir mi bilmiyoruz ama kendi kaderini değiştireceği aşikar. Tek bacağı üzerinde durmak gibi yetenekleri de olan Aref’i pek yakında çeşit çeşit firmanın reklamlarında görebiliriz. Mesela son günlerde haberlerde sıkça gördüğümüz Hollandalı yogi Ramana. Pek çok firmanın reklam filminde oynuyor. Alışveriş merkezlerinde, binaların duvarlarında, araba üzerinde tek bacağı üzerinde durarak para kazanıyor.


AREF ‘KADER’ KELİMESİNİ NASIL BİLDİ?


İllüzyonist Aref’in, “Yetenek Sizsiniz” yarışmasında sırrı çözülemeyen “KADER” kelimesini nasıl bildiği ortaya çıktı.


Aref’in jürinin aklından geçenleri nasıl bildiği daha önceden ortaya çıkarılmış ve medyada geniş yer bulmuştu. Aşağıda bunun detaylarını okuyacaksınız. Ancak bugüne kadar Aref’in, gazete kağıdından sahneye çıkan seyircinin seçtiği “KADER” kelimesini nasıl bildiğini ortaya koyan bir açıklama yapılmamıştı. Bunu da dikkatli bir okuyucu yorumu ortaya çıkardı.


Aref, sahneye seyircinin belirlediği kelime üzerine de bir tahminde bulunmuştu. Aref, jürinin tahminlerini bildiği uzun kağıtta, seyircinin belirlediği bu kelime için önce KONUT tahmininde bulundu. Ancak izleyici doğru yanıt değil dedi. Bunun üzerine Aref, Acun’a yayının başında verdiği zarfı açtırdı. Acun’un açtığı zarftan bir CD çıktı. Yanlış yaptığı taktirde bu CD’nin yayınlanacağını söylemişti. CD yayına verildiğinde stüdyodakiler ayağa fırlayıp alkışlamaya başladılar. Çünkü o CD’de Aref diyordu ki: Bu CD’yi izlediğinize göre yanlış yapmışım demektir. Ne yapabilirim KADERİ değiştirebilir miyim? Önünde de yerde KADER yazıyordu. Bu kelime gazetede yazan kelimeydi.

Acun “Ben dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey izlemedim” derken, Ali Taran Aref’in yeteneğinden ürkmüştü. Hülya Avşar ise hala şaşkın şaşkın genç öğrenciyi izliyordu.

Ntvmsnbc sitesindeki haberin altına yorum yazan Ahmet Alcan isimli dikkatli bir okuyucu Aref’in sırrını ortaya döktü. İşte Alcan’ın yorumu:

“Gazete kırpıntılarının koyulduğu plastik poşet çift cepli… Şeffaf olduğundan belli olmuyor… Basit bir el çabukluğu ile 2. cebe ‘kader’ yazan kırpıntı(lar)yı bırakıyor bilekten… Hanım kızımız da gözü bağlı olduğundan elini daldırıp sadece ‘kader’ kırpıntı(lar)ının olduğu cepten çekiyor.”

AREF’İN “MASTER” SIRRI

Yetenek Sizsiniz programında yaptığı gösteriyle jüriyi ve seyircileri şaşkına uğratan İranlı illüzyonist Aref Ghafouri’nin jürinin aklından geçenleri nasıl bildiğinin sırrı da ortaya çıktı.

Ünlü sihirbaz Dick Zimmerman’a ödül kazandıran bu aletin ismi Master Prediction.

Bu cihaz sayesinde sihirbazlar, oyunculuk yeteneklerini de ekleyerek müthiş gösterilere imza atıyor. Cihaz aslında birçok profesyonel sihirbaz için ucuz bile sayılabilir. Fiyatı 3 bin 795 dolar olan bu cihaz sayesinde fiziksel bir temas olmaksızın istenen kelimeler kayıt edilip rulo kağıda dökülüyor.

YAPTIĞI GÖSTERİ NEYDİ?

Yetenek Sizsiniz’in jüri üyelerinden el ele tutuşmalarını istedi. Önce Acun’dan gözlerini kapatıp kendini bir tatil beldesinde hayal etmesini rica etti. Acun’a kendini nerede hayal ettiğini sordu; Acun BARBADOS dedi.

Sonra Hülya Avşar’a gözlerini kapatıp kendini bir uçakta hayal etmesini istedi. Uçaktaki koltuk numarasının ne olduğunu sordu; Hülya Avşar 11 E yanıtını verdi.

Ali Taran’dan ise elinde uçak bileti olduğunu hayal edip, biletteki uçuş saatini söylemesini istedi. Ali Taran 14.42 dedi.

Ardından bir izleyiciye bir gazete verdi. Gazetenin bir sayfasını seçip parçalamasını istedi. Gazete küçük parçalara ayrılınca bir parça seçtirdi. O parçadan da bir kelime tutmasını istedi.

AKILLARI BAŞLARINDAN GİTTİ

Ardından gösterinin başından itibaren tavanda asılı olan kilitli kutuyu indirdi. Kutudan bir rulo kağıt çıkardı. Kağıdı açtıkça stüdyodan şaşkınlık nidaları yükseldi. Kağıtta BARBADOS… 11 E…… 14.52…. yazıyordu. Ali Taran benimkini yanlış bildi dedi, o anda kağıdın devamını açtı. Şöyle yazıyordu: UÇAĞINIZ 10 DAKİKA RÖTARLI KALKTI…. Yani 14.42’yi de bilmişti.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ