Haber 16

Asgari ücrette yaş sınırı artık 18

Çalışma Bakanlığı, asgari ücrete ilişkin yaş kriterini 16’dan 18’e çıkarıyor.

Asgari ücrette yaş sınırı artık 18
  • Ekonomi / Son Dakika
  • 02 Aralık 2010
  • Asgari ücrette yaş sınırı artık 18 için yorumlar kapalı
  • 313 KEZ OKUNDU

İşçi ve işveren sendikalarına gönderilen tasarıda ayrıca asgari ücretin işyerlerinde ilan zorunluluğunu kaldırıyor. Türk-İş ve DİSK düzenlemeye karşı çıkarken, TİSK ve Hak-İş öneriye sıcak bakıyor.


– Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücretin tespiti ve işverenin bu konudaki yükümlülüklerinde değişiklik öngören çalışma hazırladı. İşçi ve işveren konfederasyonlarına gönderilen Asgari Ücret Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Tasarısı Taslağı iki maddeden oluşuyor. Taslağın ilk maddesi asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınan yaş sınırını düzenliyor. Buna göre, halen asgari ücret 16 yaşından büyükler ve küçükler için ayrı ayrı belirlenirken bu yaş sınırının 18’e çekilmesi öngörülüyor. Bu düzenlemeyle ‘gençlerin istihdamının artırılmasının amaçlandığı’ belirtiliyor. Taslağın gerekçesinde, 18 yaş kriterinin Ulusal İstihdam Stratejisi ile belirlendiği ve Ekonomik Koordinasyon Kurulu tarafından kararlaştırıldığı ifade ediliyor.


Taslağın ikinci maddesi ise işverenlerin asgari ücrete ilişkin sorumluluklarında değişiklik ihtiva ediyor. İlgili madde ile ‘İşverenler yayımlanan asgari ücretleri işyerlerinde işçilerin kolayca görebilecekleri bir yerde ilan etmek zorundadır’ hükmünün kaldırılması planlanıyor. Bu düzenlemenin gerekçesi, “Asgari ücretin ilan zorunluluğuna ilişkin hüküm, gerek cezai yaptırımının olmaması, gerekse iletişim araçlarının gelişimi sonucu pratik bir sonucunun bulunmaması nedeniyle yürürlükten kaldırılmıştır.” şeklinde açıklanıyor.


Taslakla ilgili görüşlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildiren Türk-İş, düzenlemeye karşı çıkıyor. Yaş kriterinin 18’e çıkarılmasının gençlerin istihdamını artıracağı yönünde herhangi bir bilimsel verinin bulunmadığı kaydedilen yazıda, yapılması gerekenin asgari ücretin felsefesine uygun olarak yaş ayrımı yapılmadan tüm çalışanlara asgari ücret uygulanmasının sağlanması olduğu ifade edildi. Sendika, asgari ücretle ilgili ilanın işyerine asılması uygulamasının da devamını istedi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, yaş sınırıyla ilgili düzenlemenin genç ya da çocuk işçilerin sömürülmesini yaygınlaştıracağını savundu. Asgari ücretin işyerlerinde ilan edilmesinin bir caydırıcılık meydana getirdiğini, aynı zamanda işçi için, uygulanabilecek en düşük ücreti ortaya koyduğunu dile getiren Çelebi, bu uygulamanın kaldırılmasının kayıt dışı uygulamaları yaygınlaştıracağını öne sürdü.


Hak-İş ise düzenlemeye ilişkin değerlendirmesinde, taslak ile hukuken çalışması yasaklanmış olan 16 yaş altına asgari ücret düzenlemesinin ortadan kaldırılacağını kaydetti. Sendikadan yapılan açıklamada, “Bu durumda 16-18 yaş arası için yeni bir asgari ücret belirlenmesi söz konusu olacak, dolayısıyla bu gençlerin istihdamının da özendirildiği bir noktaya gelinecektir. Bunun sosyal açıdan yararlı olacağı da düşünülmüştür.” denildi. Asgari ücretin işyerlerinde ilan edilmesinin de olumlu bir adım olacağı ifade edilerek, pratikte bu uygulamanın herhangi bir yararı olmadığı kaydedildi. İşveren cephesi de taslağa sıcak bakıyor. TİSK, bakanlığa, asgari ücrette yaş kriterinin yükseltilmesi ve işyerlerinde ilan zorunluluğunun kaldırılmasının ‘olumlu’ olacağını bildirdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ