Haber 16

Asıl kar akşama yağacak!

Tipiyle yağan kar İstanbul’u esir aldı. Ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Ürküten uyarı Topbaş’tan geldi.

Asıl kar akşama yağacak!
  • İslam / Son Dakika
  • 23 Ocak 2010
  • Asıl kar akşama yağacak! için yorumlar kapalı
  • 314 KEZ OKUNDU

Avrupa’dan gelen soğuk ve kar yağışı başladı. İstanbul’da yağışların bir hafta sürmesi bekleniyor.


Marmara’da bugün sıcaklık, ortalama -8 derece hissedilecek. Kar, Pazar günü Trakya hariç bölgede devam edecek.


Pazartesi de aralıklı olarak kar var. Sıcaklık ortalama -7 derece olacak. Pazartesi ve Salı en soğuk günler olacak.


KAR 18.00’DEN SONRA ETKİSİNİ ARTIRACAK
İstanbul’da sabah saatlerinden itibaren etkili olan kar ve fırtına hayatı olumsuz etkiliyor. Kadir Topbaş kar yağışı ile ilgili yaptığı açıklamada “Bize gelen bilgilere göre, saat 18:00’den sonra kar yağışı artacak ve kent merkezini daha da etkisi altına alacak. Gece saatlerinde sıcaklık daha da düşecek, biz bütün tedbirleri aldık“. dedi


İSTANBUL EKSİYE İNİYOR
Kar yağışı bugün gün boyunca etkili olacak. Kar yağışı, yarın Anadolu Yakası’nda yoğun olarak sürecek. Pazartesi günü de kar var. Sıcaklık önümüzdeki günlerde hep 0 derece ve altında olacak,

DENİZ ULAŞIMI İPTAL

Fırtına ve yoğun kar yağışı deniz ulaşımını da aksatıyor. İDO feribot ve dış hat deniz otobüsü seferleri ile Haliç ve Bostancı şehir hatları vapur seferleri iptal edildi.







Önemli telefonlar 
Elektrik kesintisi ve arızaları için: 186
Su kesintileri ve arızaları için: 185
Doğalgaz arızaları için: 187
İlkyardım ve sağlık hizmetleri için: 112
İtfaiye hizmetleri için: 110
Trafik, Emniyet ve Asayiş hizmetleri ile ilgili olarak polis: 155
Jandarma: 156
Karayolları hizmetleri için: 159
İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü için: 0212 297 65 58
İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü: 0212 455 56 00
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi: 0212 444 25 66.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAŞANIYOR

Tipi ve kar yağışı nedeniyle boğaz geçişi enerji hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle istanbul’un bazı bölgelerinde  50 dakika süreyle elektrik verilemedi. Şehrin büyük bölümüne hala elektrik verilemiyor.

Elektrik kesintisi nedeniyle İstanbul metrosu Taksim-Atatürk Oto Sanayi istasyonları arasında ulaşım aksadı.

Kesinti nedeniyle bazı bölgelerde doğalgaz  kesintileri de meydana geliyor.  Vatandaşlara elektrik kesildiğinde kombilerini mutlaka kapatmaları uyarısı yapıldı.


Akom: 3 bin 474 personel çalışıyor


İstanbul’da olumsuz hava koşullarıyla mücadele çalışmalarında 3 bin 475 personelin görev yaptığı, sabaha kadar tuzlama ve solüsyon çalışmaları yapan ekiplerin 1320 ton tuz kullandığı kaydedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinden (AKOM) yapılan açıklamada, kentin, dün gece yarısından sonra kar yağışının etkisi altına girdiği, kar yağışının Pazartesi akşamına kadar süreceğinin tahmin edildiği hatırlatıldı.


YÜKSEK KESİMLERDE 35 SANTİM BEKLENİYOR


Şehir merkezinde kar kalınlığının 5-10 santimetre, yüksek kesimlerde ise 15-35 santimetre aralığında olmasının beklendiği ifade edilen açıklamada, meteorolojik ihbarın alınmasıyla birlikte alarma geçen AKOM’un sabaha kadar tuzlama ve solüsyon çalışmaları yaptığı vurgulandı.

Olumsuz hava koşullarıyla mücadele çalışmalarında, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğünden 1632, itfaiyeden 1350, Park ve Bahçeler Müdürlüğünden 359, Katı Atık Müdürlüğünden 134 olmak üzere toplam 3 bin 475 personelin görev yaptığı bildirilen açıklamada, 288 kar küreme ve tuz serpme, 6 kar kaplanı, 149 küreme traktörü, 90 itfaiye kar küreme, 30 solüsyon tankeri, 76 küreme-greyder, 59 küreme-loder, 5 kombine, 20 vinç-kurtarıcı ve 47 kamyon-nakliye aracıyla hizmet verildiği dile getirildi.

Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü tarafından sabaha kadar yapılan çalışmalarda 1320 ton tuz kullanıldığı belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi:


İKİ KAZA MEYDANA GELDİ

”Trakya kesiminde başlayan kar yağışı nedeniyle öncelikle E-5 ve çevre yolları kontrol altına alındı. Bu bölgelerde kar yağışıyla birlikte tuz serpme ve solüsyon çalışması yapıldı. İlerleyen saatlerde küreme araçları devreye girerek trafiğin aksamasını önledi. Sabaha karşı kar yağışı şehir merkezinde de etkili olmaya başladı. Kritik bölgelerde konuşlandırılmış olan ekipler, ring yaparak tuzlama ve solüsyon çalışmaları yaptı. İstanbul Silivri E-5 Karayolu girişinde, tipi nedeniyle park halindeki bir otomobile çarpan yolcu otobüsü devrildi.


Kaza bölgesinde çalışma yapan karayolları ekiplerine Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri yardıma gitti. Hafif yaralı 10 kişi hastanelere sevk edildi. Yol kısa sürede trafiğe açıldı. İkinci kaza ise Kağıthane Nurtepe TEM bağlantı yolu üzerinden Okmeydanı istikametinde meydana geldi. Bir minibüs, dikkatsizlik ve aşırı hız nedeniyle bir kamyonete arkadan çarptı. Kaza sonucu itfaiye ekipleri yaralı 10 kişiyi kurtarıp sağlık ekiplerine teslim etti.”


EVSİZLER TOPLANIYOR

Açıklamada, Sağlık Daire Başkanlığı ekiplerinin sokaklarda yaşayan 253 vatandaşı otel ve spor salonunda misafir ettiği, sağlık kontrolünden geçirilen vatandaşların bütün ihtiyaçlarının karşılandığı dile getirildi.


İKİ KİŞİ DONARAK ÖLDÜ


Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Uçmakdere köyünde yaşayan 75 yaşındaki bir kişi donarak öldü.


Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde 81 yaşındaki Kore gazisi Nuri Turhan, bahçesine giderken dağda kayboldu. Geç saatlere kadar eve dönmeyen Turhan’ın yakınları, dağlık bölgede arama başlattı. Nuri Turhan, dağlık arazide çamura saplanmış ve donmuş halde bulundu. Alzheimer hastası olduğu bildirilen Kore gazisi, sağlık ocağında yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.


İstanbul’da sabah saatlerinden itibaren etkili olan kar ve fırtına hayatı olumsuz etkiliyor. Kadir Topbaş kar yağışı ile ilgili yaptığı açıklamada “Bize gelen bilgilere göre, saat 18:00’den sonra kar yağışı artacak ve kent merkezini daha da etkisi altına alacak. Gece saatlerinde sıcaklık daha da düşecek, biz bütün tedbirleri aldık“. dedi

Avrupa’dan gelen soğuk ve kar yağışı başladı. İstanbul’da yağışların bir hafta sürmesi bekleniyor. Marmara’da bugün sıcaklık, ortalama -8 derece hissedilecek.


Topbaş AKOM’dan açıklama yaptı


İstanbul’da sabah saatlerinden itibaren giderek şiddetini artıran kar, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)’nde bir basın açıklaması yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şu an için trafikte bir sorunun almadığının altını çizerek, “Köy yolları dahi tüm yollar açık. Trafikte bir rahatlık var. İstanbullular, Evden çıkmamayı veya toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih ettiler” dedi. 770 araç 3475 personelle hizmet verdiklerini kaydeden Topbaş, ” 25 önemli noktaya yerleştirdiğimiz sensörlerle bu noktaların buzlanmalarını ölçerek solüsyon ve tuz atma işlemi yapıyoruz. Hava sıcaklığı -2 ve -6 olmasına rağmen herhangi bir buzlanma yok. Bu mücadele doğru yapılmamış olsaydı. Viyadük ve köprülerde buzlanma olurdu. Ama herhangi bir problem olmadı bu nedenle ekibime teşekkür ediyorum” diye konuştu.


ARAÇLAR UYDU SİSTEMİ İLE KONTROL ALTINDA


Şu anda karla mücadele eden 770 aracın 500’ünü uydu sistemi ile takip edildiğini belirten, Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bütün araç bilgilerini sürücüleri bu sayede kontrol edebiliyoruz. Özellikle Çatalca ve Silivri’de kar yağışı biraz daha etkili. Takriben 258 sokakta yaşan insanımızı barındırmaktayız. 1350 ton tuz ve 100 ton solüsyon kullandık. Bu sensörlerin bize bir faydası da çok fazla tuz atmıyoruz. Geçmiş yıllarda akşamdan başlayan bir tuzlama çalışması olurdu. İsraf yapılırdı”


DENİZ ULAŞIMINDA SORUN DEVAM EDİYOR


Sabah Boğaz’da bulunan elektirik hatlarında meydana gelen kesintiyede de dikkat çeken Topbaş, “45- 50 dakika metroda bir duraksama oldu. İGDAŞ ve İSKİ’de bazı problemler oldu. Ancak bu sorun şimdi yok. İETT gerekli tedbirleri aldı. Metromuz çalışıyor. Anonslara uyanlara teşekürler. Kar lastiği kullanımı ve toplu taşım araçları bu noktada önemli” diye konuştu. Okulların tatil olması ve hafta sonu olması nedeniyle sorunların çok fazla büyümediğine dikkat çeken Topbaş,konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bugün 18.00 itibariyle kar yağışı biraz daha artacak. Uyarılar dikkate alınmalı. biz buzlanma ve donmaya karşı gerekli tedbirleri aldık”


“METROYA GÜÇ KAYNAĞI OLUŞTURULAMAZ”


“Metrodaki durma? ile ilgili bir soruya Topbaş, “45-50 dakika metroda bir duraksama oldu. Sefer yapamadık. Orada güç kaynaklarımız var. Ancak dünyanın bir çok kentinde böyle. Metroyo bir jeneratör veya güç kaynağı oluşturamassınız. Şu anda hiç bir problem yok. Tabi yüksek gerilim hatları var. Etkili rüzgardan dolayı etkiliniyor. Bu hatların yer altına alınmasını sayın başbakan da söylemişti. Bu kapsamda çalışmalar devam ediyor” şeklinde yanıt verdi.


DOĞALGAZ SORUNLARI


İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan da, İGDAŞ ekiplerinin kentteki doğalgaz şebekesini 24 saat kontrol altında tuttuğunu bildirdi.

Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, doğalgazı kesintisiz ve güvenli bir şekilde kullanıcılara ulaştırmak için çalıştıklarını dile getirerek, vatandaşların doğalgazla ilgili sorunlarda “444 36 36” numaralı çağrı merkezini ya da “187 Doğalgaz Acil Servisi”ni arayabileceklerini belirtti.


ÖNLEM VE UYARILAR!


** Yaşlı, çocuk, hamile ile kalp ve akciğer hastalığı olanlar mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalı.

** Kapalı alanlarda mangal gibi aparatlar, baca zehirlenmelerine karşı sobalar dikkatli kullanılmalı.

** TEM Otoyolu ve D-100 (E-5) karayolunda gişe ve kavşak noktalarında kontroller yapılarak, zincirsiz hiçbir aracın girişine izin verilmeyecek. Aksi takdirde sürücülere cezai işlem uygulanacak, trafikten men edilecek

** Emniyet şeridi ihlallerine izin verilmeyecek, emniyet şeridi ihlalleri yapan sürücülere cezai işlem uygulanacak

** Trafik yoğunluğunu azaltmak için, kamyon ve tırların gerekli hallerde trafiğe girişleri kısıtlanarak, otoyol güzergahındaki tır parklarında bekletilmeleri sağlanacak

** Boğaz köprülerinde önceden bilgi vermek kaydıyla “şerit azaltma” işlemine gidilebilir, tenteli ya da havaleli araçların köprülerden geçişleri kısıtlanabilir

** Yerleşim birimleri dışındaki yollarda mahsur kalabilecek vatandaşların ihtiyaçlarını gidermeye yönelik belediyeler ile Kızılay tarafından sıcak içecek, kumanya ve battaniye hazırlığı yapılacak

** Vatandaşların elektrik, su kesintisi, ısınma ve aydınlatma gibi günlük ihtiyaçların karşılanması hususunda tedbirli ve dikkatli olmaları istendi. Vatandaşlar, elektrik enerjisinin sağlıklı verilemediği hallerde, oluşabilecek düzensiz voltaj durumlarında, elektrikli ev aletlerini kontrollü bir şekilde kullanmalı.

** Vatandaşlar sokakta kalan kimsesiz çocuk, özürlü, yaşlı ve gençlerin korunması için İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne, İstanbul Büyükşehir Belediyesine telefonla ulaşmalı.

** Site, apartman ve iş yeri sorumlu yönetici ve sahipleri mevcut alanlarını, giriş ve çıkış yollarını kar ve buzdan temizlemeli

** Tamirhane ve benzeri kapalı mekanlarda ısınma amacıyla otomobil  çalıştırılmamalı, gribal enfeksiyon geçiren kişiler insanların toplu halde bulunduğu mahallere girmemeli.



YOLCU OTOBÜSÜ ŞARAMPOLE YUVARLANDI: 1 BEBEK HAYATINI KAYBETTİ

Yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı. 1 bebek öldü 6 kişi yaralandı..

O-2 Otoyolu Kınalı mevkiinde yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu bir bebek öldü, 2’si ağır, toplam 6 kişi de yaralandı.

Kaza, saat 03.00 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Edirne-Ankara seferini yapan 34 ZZ 7109 plakalı otobüs, O-2 Otoyolu Kınalı Kavşağı’nı İstanbul yönünde geçtikten sonra, aşırı fırtına ve buzlanma nedeniyle kontrolden çıkarak şarampole yuvarlandı. İçinde personel dahil 7 kişi bulunan otobüste soyadı belirlenemeyen Meral adlı bir kadın ve bebeği ile 30 yaşlarında bir erkek yolcu koltukların arasında sıkıştı. Kaza sonrası otobüsün sürücüsü, muavin ve 2 yolcu kendi imkanları ile otobüsten çıkmayı başardı. Ancak koltukların arasında sıkışın anne, bebek ve diğer yolcuyu kurtarmak için bölgeye itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Hava sıcaklığının eksi 4 derece olması ve yollardaki buzlanma kurtarma ekiplerine zor anlar yaşattı.


ANNESİNİN KUCAĞINDAKİ BEBEK ÖLDÜ


İtfaiye önce anneyi yaralı olarak kurtardı, ancak kucağındaki bebeğin öldüğü belirlendi. İtfaiye diğer yolcuya, otobüsün kaportasını portatif metal kesme makinasıyla keserek ulaştı. Silivri’deki hastanelere kaldırılan yaralılardan ölen bebeğin annesinin ve son kurtarılan yolcunun durumunun

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ