Haber 16

Balyozun hedefinde ki 2 büyük cemaat!

Gölcük Donanma Komutanlığı’ndaki İstihbarat Şube Müdürlüğü’nün zeminine gömülü olarak bulunan çuvallardan Balyoz Darbe Planı belgeleri arasında yer alan Sakal Eylem Planı çıktı. Balyoz’un hedefinde Eyüp ve İsmailağa da varmış!

Balyozun hedefinde ki 2 büyük cemaat!
  • Gündem / Son Dakika
  • 20 Ocak 2011
  • Balyozun hedefinde ki 2 büyük cemaat! için yorumlar kapalı
  • 265 KEZ OKUNDU


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde yapılan aramalarda Balyoz Darbe Planı ile ilgili yeni bilgi ve belgeler ele geçti. Ele geçen bazı belgelerin ise Balyoz Darbe Planı ile ilgili olarak daha önce bulunan belgelerin aynısı olduğu tesbit edildi. İddianame eklerinde Donanma Komutanlığı’nda ele geçen belgeler arasında 10 No’lu DVD ve el konan 6 No’lu torbadan çıkan TDK marka CD’den Beyazıt Camii’ne bomba konulması ile ilgili olarak Sakal eylem planına ilişkin ayrıntılı bilgiler elde edildi.


Sakal Planı


Ek klasörlerde yer alan belgelere göre Hüseyin Özçoban adlı kullanıcı tarafından oluşturulan ve daha önce ele geçen 11 No’lu CD’de yer alan “Sakal Eylem Planı Harekât Emri” başlıklı belgeler, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramada ele geçen TDK marka CD’de yer alan “Kor.lardan ve diğer kuvvetlerden gelenler/2002- 2003/Diğer/Jandarma/İstanbul Bölge Eylem Planları/Sakal Eylem Planı” isimli klasörle aynı.


Beyazıt planının tıpkısı


Ancak Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü yapılan aramada el konulan 10 No’lu DVD içersinde yer alan bir word dosyasında Beyazıt Camisi’ne yapılacak eylemle ilgili daha fazla ayrıntı yer alıyor. 4 Ocak 2003 tarihinde oluşturulan ve 12 ocakta son kez kaydedilen belgede Cuma namazı sırasında Beyazıt Camii’ne yönelik olarak yapılacak eylemle ilgili şu tespitler yapılmış; “Giriş çıkışların kontrolsüz olması, hedef noktasına rahat ulaşılabilmesi, insan yoğunluğunun fazla olması, bölgede çok sayıda iş merkezinin bulunması sebebiyle yapılacak faaliyetlerin dikkat çekmeyeceği değerlendirilmektedir. Malzeme konulacak en uygun yerin cami avlusu olduğu değerlendirilmektedir.”


Beyazıt neden hedef seçildi


Belgede Beyazıt Camii’nin seçilme nedeni olarak “bölgenin kalabalık ve hareketli bir bölge olması, her türlü faaliyet için gizleme ve kamuflaj olanağı sunması” gösteriliyor. Hüseyin Özçoban’la ilgili olarak hazırlanan tesbit tutanağında ele geçen belgelerde şunlar yer alıyor; “Oğuz Türksoyu ve Aziz Yılmaz isimli şahısların Beyazıt Camii ile ilgili gözlem çalışmalarını yaptıkları, Yusuf Kelleli’nin de cami ile ilgili keşif çalışmalarını yaptığı, Sakal Eylem Planı kapsamında ‘Ekip Lideri’ olarak görevlendirilen Hüseyin Özçoban’ın da kendisine gelen gözlem ve keşif formları ışığında tüm bilgileri derleyerek “Hedef Analizi Beyazıt Camii” isimli belgeyi hazırladığı anlaşılmıştır. Bu durum Balyoz Darbe planları kapsamında darbe ortamının şekillendirilmesi maksadıyla hazırlanan, Beyazıt Camii’ne yönelik tedhiş eylemlerini içeren Sakal Eylem Planı’nın hazırlayıcısı Hüseyin Özçoban’ın yönlendirici ve planlayıcı konumunu pekiştirmektedir.”


Balyoz’un hedefinde Eyüp ve İsmailağa da varmış


Dicle Baştürk’ün haberi


Gölcük Donanma Komutanlığı’ndan elde edilen yeni belgeler arasında Balyoz Harekât Planı’na zemin oluşturacak olan “Sakal” ve Çarşaf” planlarında Eyüp ve İsmailağa camilerinde eylem yapmaya yönelik olarak detaylı keşif ve gözlem çalışmaları yapıldığı ortaya çıktı.


Gölcük Donanma Komutanlığı’ndan elde edilen yeni belgeler arasında Balyoz Harekât Planı’na zemin oluşturacak olan “Sakal” ve Çarşaf” planlarında Eyüp ve İsmailağa camilerinde eylem yapmaya yönelik olarak detaylı keşif ve gözlem çalışmaları yapıldığı ortaya çıktı. Keşif çalışmaları sonunda söz konusu camilerin faaliyet için uygun olmadığına karar verildi.


Donanmadan ele geçirilen belgelerde yer alan 10 Nolu CD içerisinde Beyazıt Camiini hedef alan Sakal ve Fatih Camii’ni hedef alan Çarşaf isimli bombalı eylemlerin yapılmasından önce söz konusu camilerde daha önceden kapsamlı gözlem ve keşif çalışmaları yapıldığı, bu camilerin de rastgele seçilmiş hedefler olmadığı belirlendi.


Belgelere göre, gözlem ve keşif çalışmaları için dört farklı ekip ve koordinatör ile birlikte toplam 15 personel oluşturuldu. Koordinatörlüğü yapan isim Erhan Kubat, ekip liderleri Hüseyin Özçoban, Hüseyin Topuz, Ahmet Hacıoğlu ve Hakan Sargın olarak tespit edildi.


Dar ve kalabalık


MUSTAFA KOÇ adına imzaya açılmış, iki sayfadan ibaret GİZLİ ibareli belge içerisinde, GÖZLEM FORMU başlığı altında Eyüp ve İsmailağa camilerinin neden uygun bulunmadığına ilişkin detaylar da var. Eyüp Camii için “gözlem mahalli dar ve aşırı kalabalık, hedef içerisinde hareket serbestliğini kısıtlar” denilirken, İsmailağa Camii için de “Bölgenin çok dar ve küçük olması ve bölgedeki emniyet birimlerinin süratle bölgeye müdahale imkanına sahip olması nedenleriyle bölgenin faaliyet için uygun olmadığı belirtilmiştir” deniliyor.


TARAF

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ