Haber 16

Başbakan’ın Bedelli Askerlik açıklaması ve yaş sınırı

Bedelli askerlikte yaş sınırı 30 ve ücret 30 bin TL temel askerlik eğitimide olmayacak!

Başbakan’ın Bedelli Askerlik açıklaması ve yaş sınırı
  • Gündem / Son Dakika
  • 22 Kasım 2011
  • Başbakan’ın Bedelli Askerlik açıklaması ve yaş sınırı için yorumlar kapalı
  • 241 KEZ OKUNDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, merakla beklenen bedelli askerlik şartlarını AK Parti grup toplantısında açıkladı.

Erdoğan şunları söyledi:

Gelelim herkesin merakla beklediği bedelli askerlikle ilgili gelişmeye… Bedelli askerlik yasa tasarısının ayrıntılarına girmeden önce şunları söylemeliyim. Bedelli askerlik 9 yıldır bizim gündemimizde oldu. Özellikte terörle ilgili zaafiyete yol açmaması için bekledik. Genelkurmay başkanlığımızla hep istişare halinde olduk.

Yaptığımız araştırma ve istişareler bedelliyle igili uygun şartların oluştuğunu gösterdi…

Bedelli askerlik uygulaması daha önce 1987, 1992 ve 1999 yıllarında uygulanmıştı. 1999’da Marmara Depremi’nin zararlarının giderilmesi için çıkarılmıştı. Biz ise bakaya kalanların sayısının arttığını gördük. Bedelli askerlik yoluyla bu birikim azaltılmalı. Bedelli askerlik yoluyla çok önemli sosyal projelerin gerçekleşmesini sağlayacağız. Yasaya koyduğumuz bir maddeyle, bedelli askerlikten gelecek geliri, şehit ailelerine, gazilere, özürlülere aktaracağız.

Ön gördüğümüz yaş sınırıyla asla güvenliğimizle ilgili asla zaafiyete izin vermiyoruz. Asker ihtiyacımızla ilgili sınırı aşmıyoruz.

Hazırladığımız yeni tasarıyla dövizli askerlik için 38 yaş sınırı için belirlenen 10 bşin avro bedelle dövizli askerlik hizmeti getiriyoruz. Ayrıca 21 günlük eğitim şartını da kaldırıyoruz.

30 YAŞ 30 BİN TL


Her ne sebeple olursa olsun henüz askerliğini yapmamış 30 yaşından gün almış olanlar bu kanunun yürürlüğe tarihten itibaren bu kanundan faydalanacaklar.

BEDELLİDE EĞİTİM YOK

Bu kanundan yararlanmak isteyenler 30 bin TL karşılığında 21 gün temel eğitim almadan bedelli askerlik yapacaklar.




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 500 bin kişiyi ilgilendiren bedelli askerlikle ilgili tasarının ayrıntıları açıkladı.


Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre, bedelli askerlikle yaş sınırı 30, ödenecek ücret ise 30 bin lira olarak belirlendi. Daha önceki bedelli askerlikte yapıyan 21 günlük temel eğitim ise uygulanmayacak.


Eski düzenleme nasıldı?


DÖVİZLİ ASKERLİK
Dövizli askerlikte Oturma ve çalışma iznine sahip olarak en az 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunan ve 38 yaşını tamamlayanlar 5 bin 112 Avro karşılığında dövizli askerlik yapıyorlardı. 38 yaşını tamamlamayanlar için ise ücret 7 bin 668 Avro’ya yükseliyordu. 21 gün de temel askerlik eğitim alıyorlardı.

BEDELLİ ASKERLİK

Bugüne kadar bedelli askerlik 3 kez yürürlüğe girdi. 1987 ve 1992’de BAKAYA kalanların sayısını azaltmak için, 1999 ise Marmara Depremi’nin hasarlarını sarmak için uygulamaya konulmuştu. Farklı ücretler üzerinden düzenlenen bedelli askerlikte, 21 gün temel askerlik eğitimi de zorunlu kılınıyordu.
 

Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre bedelli askerlikle ilgili düzenlemenin tüm ayrıntıları şöyle…


YENİ DÜZENLEME                


“Henüz askerlik hizmetine başlamamış, 30 yaşından gün almış olanlar, bu kanun yürürlüğe girdiği an bedelli askerliğe hak kazanacaklar. Kanun Resmi Gazete’de yayınlanınca 30 bin TL’yi defaaten, yarısını başvuru tarihinde, yarısı da başvurudan 6 ay sonra ödeyerek bu hakkı kazanacaklar. Bu hakkı kazananlar 21 günlük temel askerlik eğitimine de alınmayacak.”


DÖVİZLİ ASKERLİK


Erdoğan, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ilgilendiren ‘dövizli askerlik’le ilgili de değişiklikleri açıkladı.


“Yeni tasarıda dövizli askerlik için 38 yaş sınırı gözetilmeksiniz, 10 bin Avro ödeyenler 21 günlük askerlikten muaf tutulacak. Yaş sınırı yok.”


VİCDANİ RET YOK


Bedelli askerlikle aynı dönemde kamuoyunun gündemine düşen ‘vicdani red’ konusuna da değinen Erdoğan, tartışmalara noktayı koydu:



“Hükümetimizin gündeminde böyle bir konu asla olmamıştır. Bu konuya ilişkin haberler spekülasyondan öte anlam taşımıyor. Askerlik en kutsal vazifelerden biri olmuştur. Askerlik hizmetinin ciddiyetinin zedelenmesine de asla müsade etmeyiz.”


GELİR ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERE


Başbakan Erdoğan, bedelli askerlikten elde edilecek gelirin şehit yakınları ile gazilere aktarılacağını da açıkladı. İşte Erdoğan’ın o sözleri…



“Kanun tasarısına koyduğumuz maddeyle, elde edeceğimiz geliri şehit yakınlarına, gazilere, özürlülere, muhtaç erbaş ve er aileleri ile TSK’ya Jandarma Komutanlığı’na Sahil Komutanlığı’nın sosyal faaliyet ve finansmanına ayırıyoruz. Hatta milli bütçeden özürlülere ayırdığımız rakamı bu fona ayırarak güçlendireceğiz. “

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ