Haber 16

Can hayırda hayır görmüyor!

Demokrat Yargı Derneği Başkanı Osman Can, referandumdan hayır çıkması halinde yaşanabilecekleri anlattı.

Can hayırda hayır görmüyor!
  • İslam / Son Dakika
  • 09 Ağustos 2010
  • Can hayırda hayır görmüyor! için yorumlar kapalı
  • 315 KEZ OKUNDU

”Yetmez Ama Evet” forumunca Beyoğlu Muammer Karaca Tiyatrosu’nda düzenlenen ”Ne Yetmez, Neye ‘Evet’ Diyoruz?” başlıklı toplantıda konuşan Can, Anayasa değişikliğine ilişkin referandumda ”hayır” denilmesi durumunda, ordu ve yargı vesayetinin halk eliyle tahkim edileceğini ve bunun da olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi.


Can, 12 Eylül’de yapılacak referandumda sonucun ”hayır” çıkması halinde Türkiye’yi nasıl bir gelecek beklediğine ilişkin de şu görüşleri dile getirdi:


”Siyasi parti kapatmaları devam edecek. Dinsel özgürlükler konusundaki engelleyici pratikler devam edecek. Yargı ve askeri vesayetler devam edecek. Yargı oligarşisi, kürsülerde adaletin gerçekleşmesinin önündeki en büyük engel olmaya devam edecek. Kürt sorununa, azınlıklara ilişkin kırmızı çizgiler, olduğu gibi siyasetin çerçevesinde devam edecek. Siyaset bu alanlara dokunduğu zaman, ceza normlarını daha da cezalandırıcı bir şekilde anlayan, yorumlayan bir yargı zihniyetiyle karşı karşıya kalmaya devam edeceğiz.”


Fransa Anayasasında tek bir tane bile temel hak yokken, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında 63 tane temel hak bulunduğunu vurgulayan Can, 1980’den bugüne birçok maddede değişiklik ve iyileştirme yapılmasına rağmen bunların pratiğe aktarılamadığını kaydetti.


Can, pratiğe aktarılamayan maddelerin hiçbir anlam ifade etmediğini dile getirerek, ”Bir özgürlük kanununun anayasada yer alması hiçbir şeydir. Anayasamızda hiçbir özgürlük kategorisi yer almasa da sonuç değişmeyecektir. Neye göre sonuç değişmeyecek? Bu özgürlükleri hayata geçirebilecek bir devlet, bir ordu ve bir yargı yapılanmamızın olması gerekir. Yargıyı özgürleştirmeden özgürlüklere bir anlam kazandırmanın imkanı yoktur. Yargıyı demokratikleştirmediğiniz sürece bunu başaramazsınız” diye konuştu.


”Bir Almanya, bir İtalya anayasası gibi anayasamız olsaydı, referanduma kesinlikle karşı çıkardım” diyen Osman Can, Türkiye’nin 1982 Anayasasıyla yaşadığını, bu anayasada yapılacak en ufak bir değişikliğin dahi alkışlanması gerektiğini söyledi.


Osman Can, yetmemesine rağmen alkışlamak zorunda olduklarını vurgulayarak, ”Çünkü böylece mevzi kazanıyoruz. Mevzi kazandıkça güçleniyoruz. Güçlendikçe yeni dirençler kazanabilme ve yeni bir anayasa yapabilme, toplumsal barışı da gerçekleştirebilme imkanını yaratmış oluruz” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ