Haber 16

CHP’nin sunduğu Anayasa paketinde neler var?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum’um başkanlığında bir komisyonca…

CHP’nin sunduğu Anayasa paketinde neler var?
  • Politika / Son Dakika
  • 17 Mart 2011
  • CHP’nin sunduğu Anayasa paketinde neler var? için yorumlar kapalı
  • 271 KEZ OKUNDU

Kapsamlı bir Anayasa değişikliği önerisi ile seçmenin karşısına çıkmaya hazırlanan CHP’nin taslak raporu hazır.Taslakta vatandaşlık tanımı, laikliğin tanımının değiştirilmesi ve anadilde öğrenim konusunda radikal değişiklik önerileri var.


CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum’um başkanlığında bir komisyonca hazırlanan ve ‘Türkiye’ye Kılavuzluk Edecek Çağdaş Anayasa’ ismi verilen taslak çalışmada sona gelindi. Radikal gazetesinde yayınlanan taslakta dikkat çeken unsurlar şöyle:


VATANDAŞLIK TANIMI DEĞİŞECEK: CHP’nin anayasa manifestosuna göre vatandaşlık tanımı değişecek. ‘Vatandaş’ yerine ‘yurttaş’ kavramı kullanılacak. Atatürk dönemindeki yurttaşlık tanımına dönülmüş olacak.


DİN EĞİTİMİNE YENİ DÜZEN: Değişik din ve mezheplerden yurttaşların, eşitlik ilkesi doğrultusunda talepleri güvence altına alınacak. Din eğitimi, zorunlu din dersi ve Diyanet, Alevi, Sünni yurttaşların taleplerine karşılık verecek şekilde düzenlenecek.


ANADİLDE ÖĞRENİM ANAYASAL HAK OLACAK: Anayasanın ‘eğitim ve öğretim hakkı’ maddesinde değişiklikle yurttaşların Türkçe dışında, anadillerini öğrenmeleri ve geliştirmeleri anayasal güvenceye alınmış olacak.


YÖK KALDIRILACAK: Özerk üniversiteler arasındaki eşgüdümü sağlayacak bir Yüksek Öğrenim Eşgüdüm Kurulu kurulacak.


BARAJ YÜZDE 5’TEN FAZLA OLMAYACAK: Seçimlere ilişkin madde yenilenerek, seçim barajı anayasaya taşınacak ve yüzde 5’ten fazla olmayacağının altı çizilecek. Yasama dokunulmazlığı sınırlandırılacak. Halkın yasa teklifi, halkın vetosu, yürürlükten kaldırma referandumu mekanizmaları getirilecek.


ZEKERİYA ÖZ’E TIRPAN: Geniş yargı reformu yapılacak. Özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kaldırılacak. Askeri yargının yetkisi daraltılacak. Askeri Yargıtay kaldırılacak. Anayasa’daki adil ve çabuk yargılama hakkına ilişkin maddeler yeniden düzenlenecek. Cumhurbaşkanının yetkileri sınırlandırılacak; Köşk ve Anayasa Mahkemesi kararları yargı denetimine açılacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ