Haber 16

Demirtaş’tan PKK’ya mesaj: Artık anlayın

partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Barış ve Demokrasi Partisi BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK’ya açık açık mesaj gönderdi. ‘Artık 2011’e giriyoruz’ diyen Demirtaş net konuştu…

Demirtaş’tan PKK’ya mesaj: Artık anlayın
  • Politika / Son Dakika
  • 02 Kasım 2010
  • Demirtaş’tan PKK’ya mesaj: Artık anlayın için yorumlar kapalı
  • 284 KEZ OKUNDU

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, terör örgütü PKK’nın, 31 Ekim’de sonra eren eylemsizlik sürecini 2011 genel seçimlerine kadar uzattığını açıklamasıyla ilgili, “Türkiye’de eylemsizlik sürecinin seçim sonrasına da olsa memnuniyet verici. Ben buradan BDP adına teşekkür ediyorum. Bu kararın kalıcı bir barışa dönüşmesi de bizim temennimizdir.” dedi.

Meclis’teki grup toplantısında konuşan Demirtaş, BDP’nin, kadının siyasete ve yönetime katılımında öncülük yaptığını ileri sürerek, bu durumdan onur duyduğunu söyledi. Türkiye’de kadınların eşit olmayan davranışlarla karşı karşıya olduğunu ileri süren Demirtaş, iktidarda 8 yılını dolduran AK Parti döneminde kadınlara yönelik şiddette azalma yaşanmadığını savundu. Demirtaş, Türkiye’de ev kadınıyla, gazetecisiyle, akademisyeniyle, milletvekiliyle şiddet görmeyen kadının olmadığını ileri sürdü.


Terör örgütü PKK’nın, eylemsizlik kararını 2011 seçimleri sonrasına kadar uzattığını söyleyen Demirtaş, bu gelişmenin son derece olumlu bir karar olduğunu söyledi. Bu süreçlerin zorluklarla gerçekleştirildiğini ileri süren Demirtaş, şöyle devam etti: “Türkiye’de eylemsizlik sürecinin seçim sonrasına da olsa uzatılması memnuniyet verici. Ben buradan BDP adına teşekkür ediyorum. Bu kararın kalıcı bir barışa dönüşmesi de bizim temennimizdir.


Küt sorununda şiddet yöntemleri reddedilmeli. 2010 dünyasında Kürt sorunu şiddet yöntemiyle çözülemez. Kürt sorunu şiddet yöntemiyle bastırılamaz, çözülemez. Karar vermesi gereken devleti yönetenlerdir, devlete hakim olan siyasi akıldır. Kürt sorunu bütün boyutlarıyla tümden çözülemez. Önümüzdeki 8 ayda güven verici adımlar atılmalı. Eylemsizlik kararında bu fırsat yaratmıştır.


Eylemsizlik sürecini AKP değerlendiremezse yazık olacaktır. En önemlisi topluma şu duyguyu verebilmektir; demokratik yöntemlerle atılamayacak adım yoktur.”


En önemli olanın demokratik siyasal söylemlerin önü açmak olduğunu söyleyen Demirtaş, yüzde 10’luk seçim barajının dünyanın hiçbir yerinde olmadığını belirtti. Demirtaş, “Sayın Başbakan, silahlarını bıraksınlar gelsin seçimlere girsinler, düşür seçim barajını bakalım ortaya ne çıkacak.” dedi.


Yeni bir anayasa olması gerektiğini ifade eden Demirtaş, şunları söyledi: “Eylemsizlik süreci kalıcı bir barışa dönüştürülmek isteniyorsa, nasıl bir anayasa istiyoruz tartışılmalı. Ortada bir çatışma ve savaş durumu olmasa da Anayasa için çalışacağız. Bütün Türkiye’ye kendimizi anlatacağız.”


“TÜM PARTİLERE HAZİNE YARDIMI YAPILMALI”

2011 seçimlerinde eşit bir seçim olacaksa hazine yardımının önemli olduğunu kaydeden Demirtaş, Meclis’te grubu olsun olmasın partilerin hakça hazine yardımından yararlanması gerektiğini ifade etti.


CHP’nin seçim döneminde oynayabilecek tarihi misyonun farkında olması gerektiğini ileri süren Demirtaş, “Türkiye’de demokrasi mücadelesinin öncüsü etkili bir sol partidir. Sosyal demokrat, sol bir perspektif yaklaşırsa tarihi bir görev yerine getirmiş olur.” diye konuştu.


Ayrıca, milletvekillikleri düşen Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un, TBMM Başkanlığı’na, milletvekilliklerinin iadesine ilişkin taleplerinin ‘yetkisizlik’ gerekçesiyle kabul edilmemesiyle ilgili olarak Demirtaş, şunları söyledi: “Bütün Türkiye’yi bu konuda hemfikir kılacak bir yaklaşımı parlamento sergileyememiştir. Hukuki olarak yapmak mümkün, sadece siyasi bir cesaret gerekiyordu. Bu konuda Meclis Başkanı gerekli siyasi cesareti gösterememiştir. Bizim açımızdan üzücüdür. Fakat mesele kapanmış değildir.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ