Haber 16

Devlet memurları kanunu değişiyor

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı bugün TBMM’ye gönderilecek.

Devlet memurları kanunu değişiyor
  • Gündem / Son Dakika
  • 09 Haziran 2010
  • Devlet memurları kanunu değişiyor için yorumlar kapalı
  • 268 KEZ OKUNDU

Tasarı ile birlikte, vatandaşa kötü muamelede bulunan memura, etkili disiplin cezaları geliyor. Ayrıca; devlet memurları için gizli sicil raporu doldurulması uygulamasına da son veriliyor.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Yazıcı, Bakanlar Kurulu’nda imzalanan tasarının bugün TBMM’ye gönderileceğini söyledi. Yeni düzenleme ile birlikte, 1 milyon 300 bin memurun sözleşmeli statüye geçirileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Yazıcı, böyle bir düzenlemenin söz konusu olmadığını vurguladı.

Yazıcı, bir başka gazetecnin, ‘Tasarı ile birlikte 657’ye tabi memurların işten çıkartılmasının kolaylaşacağı yönünde haberler yer aldı. Bu doğru mu ?’ şeklindeki sözleri üzerine ise “Bu tasarıda böyle bir amaç ya da bunu sağlayacak bir düzenleme söz konusu değil.” diye konuştu.

Yazıcı, yeni düzenlemede, memurların vatandaşlara karşı hatalı uygulamalarına karşı yaptırımların etkinleştirileceğini söyledi. Memurların, hizmetlerini yürütürken iş sahiplerine karşı kayıtsız olması ve ilgisiz kalması sebebiyle vatandaşların kamu hizmetinden etkin şekilde yararlanmalarına mani olmaları halinde verilecek disiplin cezalarından örnekler verdi. Yazıcı, şöyle devam etti:

“İş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak fiili uyarma cezasında düzenlenmiş iken, bu fiil aylıktan kesme cezası kapsamına alınmıştır. İş sahiplerine karşı kötü muamelede bulunmak fiili kınama cezasında düzenlenmiş iken, bu fiil kademe ilerlemesinin durdurulması cezası kapsamına alınmıştır. Yine amirine fiili saldırıda bulunan memur, memurluktan çıkarılma cezası almakta, vatandaşa fiili saldırıda bulunan memur ise kademe ilerlemesini durdurma cezası almakta iken, vatandaşa fiilen saldıran memur da ihraç kapsamına alınmıştır.”

Temel görevi, vatandaşa hizmet etmek olan kamu görevlisinin, bu görevini kasten yapmaması ve hizmetten yararlananlara kötü muamelede bulunmasının etkili disiplin cezası kapsamına alındığını ifade eden Yazıcı; memurun ikamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terk etmesi gibi günün şartlarına uymayan eylemlerin de disiplin cezası gerektiren fiiller kapsamından çıkartıldığını kaydetti.

KAMUDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER ÖZEL SEKTÖRDEN TRANSFER EDİLEBİLECEK

Yazıcı, kamu yönetiminde müsteşar, başkan, genel müdür gibi bazı üst yönetici kadrolarında, özel sektörde çalışmış nitelikli personelin de istihdam edilmesinin önünün açıldığını belirtti.

Bu düzenleme ile bazı üst yönetim görevlerine atanacakların, özel sektördeki görev sürelerinin kamuda geçmiş gibi değerlendirileceğini ifade eden Yazıcı; bu durumdaki çalışanların alacağı maaş konusuna da açıklık getirdi. Özel sektörde aldığı maaşa yakın, çok yüksek oranlarda ücret verilmesinin söz konusu olmayacağının altını çizen Yazıcı, “Atanmış olduğu konumdaki kişilerin aldığı ücret neyse o ücreti alacaklar.” ifadesini kullandı.

KAMU İDARELERİNDE İLAVE UZMAN VE UZMAN YARDIMCILARI İSTİHDAM EDİLECEK

Kamu kuruluşlarında, 13 bin 175 adet kariyer uzman ve uzman yardımcısı istihdam edildiğini hatırlatan Yazıcı, “Bu oran toplam memurların sadece yüzde 0.7’sini oluşturmakta. Kamuda toplam uzman personel sayısı son derece yetersiz.” diye konuştu.

Mevcut sistemde, uzmanlar arasında ücret, çalışma şartları ve statü bakımından belirgin farklılıklar bulunduğunu söyleyen Yazıcı, “Örneğin kariyer uzmanı olduğu halde bin 600 TL ücret alan uzman yanında, 5 bin TL ücret alan uzman da bulunuyor. Tasarı ile bu durum eşitlenmekte ve ücret, çalışma ortamı ve statüler arasında adalet sağlanmakta.” dedi.

Yazıcı, kariyer uzmanlarının, KPSS’de en az yüzde 1’lik dilime girmiş, üniversite mezunları arasından seçilmesinin öngörüldüğünü ifade etti. Yazıcı, “Bunlar mesleklerinde 3 yıllık yetişme dönemine tabi tutulacak ve niteliklerine uygun ücret alacaklar. Kamu idarelerinde bu kapsamda ilave olarak bin 140 adet uzman, 2 bin 540 adet uzman yardımcısı istihdamı sağlanacak.” şeklinde konuştu.

SİCİL SİSTEMİ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILIYOR

Yıllardır süren uygulamalarda, devlet memurları için gizli sicil raporu doldurulması suretiyle başarı ve başarısızlığın tespitinin yeterince mümkün olamadığının görüldüğüne dikkat çeken Yazıcı, “Sicil sistemi zaman içerisinde mevcut haliyle işlevini yitirmiştir. Mevcut sicil sistemi kaldırılmaktadır.” diye ifade etti.

Her yıl 1 milyon 776 bin 412 personelle ilgili sicil raporları doldurulduğunu belirten Yazıcı, şöyle devam etti: “Yaklaşık 4 milyon işlem yapıldığı, bu sayıya mahalli idareler dahil edildiğinde işlem sayısının daha da yüksek olduğu görülmektedir. Sicil sisteminde öngörülen 13 adet değerlendirme ölçütü, personelin performansından çok kişisel özelliklerini değerlendirmeye yöneliktir. Değerlendirme kriterleri soyut ve subjektiftir. Ayrıca, değerlendirme kamu personelinin hizmete dönük yönlerini kapsamamaktadır. Mevcut sicil sistemi kaldırılırken; isteyen kamu kurumlarının yürütmekte oldukları hizmetlerin ve istihdam ettikleri personeli özelliklerine göre somut, ölçülebilir, veriye dayalı, hizmet üretim kalitesi, etkinlik, verimlilik, kendini geliştirme, hedef odaklı çalışma gibi kriterler içeren bilimsel ve çağdaş personel başarı ölçüm ve değerlendirme düzenlemelerini yapabilmelerine de imkan sağlanmaktadır.”

TASARININ GETİRDİĞİ DİĞER YENİLİKLER

Yazıcı’nın verdiği bilgiye göre, tasarının getirdiği diğer bazı yenilikler şöyle:

-Kadın memurlara, hamileliklerinin 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonraki 1 yıl süreyle gece nöbeti verilemeyecek.

-Erkek memura, eşinin doğum yapması nedeniyle verilen 3 günlük mazeret izni, 10 güne çıkartıldı.

-Doğum esnasında veya doğumdan sonra annenin ölümü halinde çocuğun bakımı ile ilgilenmesi amacıyla, memur olan babaya anne için öngörülen süreler kadar ücretli ve ücretsiz izin verilecek.

-Memurlara tüm çocukları için çocuk yardımı verilecek.

-Devlet memurunun bakmakla mükellef olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek yakınlarının ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa yakalanmış olması halinde 3 aya kadar aylıklı refakat izni verilmesi sağlanacak.

-Emekli olan memurlara yapılmakta olan 500 TL tutarındaki harcırah ödemesi yüzde 50 oranında artırılarak 750 TL’ye yükselecek. Bu düzenlemeden bu yıl emekli olması beklenen yaklaşık 40 bin memur yararlanabilecek.

-399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede sözleşmeli personelin sendikaya üye olamayacakları hükmü, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Hükmüne paralel olarak yürürlükten kaldırılıyor.

-Sendika üyesi olan kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda 4 defa toplu görüşme ödeneği verilecek.

YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERDEN 1 MİLYON 769 BİN 730 MEMUR YARARLANACAK

Yazıcı’nın verdiği bilgiye göre, 657 Sayılı kununa tabi olarak 1 milyon 769 bin 730 memur çalışıyor. Bu memurların 244 bin 500’ü merkez teşkilatlarında, 1 milyon 517 bin 359’u da taşra teşkilatlarında görev yapıyor. 657 sayılı kanuna tabi çalışan personel arasında, 2010 Ocak ayı itibariyle en düşük memur maaşı bin 254 TL, en yüksek memur maaşı 5 bin 789 TL, ortalama memur maaşı ise bin 520 TL.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ