Haber 16

Dizi kanal

Dizi sektörü giderek büyüyor ve ‘şimdilik’, ‘en’lerini oluşturacak kıvama geldi. Bu ‘en’ler’ bir yerde kazanmaya da endeksli bir liste. 2012 Ocak ayından bu yana ulusal 12 kanalda yayınlanan toplam 155 yerli dizinin bilgilerinden oluşan bir çalışmayı sizinle paylaşmak istiyorum

Dizi kanal
  • Diziler / Son Dakika
  • 29 Ağustos 2012
  • Dizi kanal için yorumlar kapalı
  • 351 KEZ OKUNDU

Dizi sektörü giderek büyüyor ve ‘şimdilik’, ‘en’lerini oluşturacak kıvama geldi.  Bu ‘en’ler’ bir yerde kazanmaya da endeksli bir liste. 2012 Ocak ayından bu yana ulusal 12 kanalda yayınlanan toplam 155 yerli dizinin bilgilerinden oluşan bir çalışmayı sizinle paylaşmak istiyorum.  (Kaynak: İnterpress)

Dizi ATV’de izlenmiyor!
En çok dizi yayınlayan kanalların başında Star geliyor (34 dizi). Yeni patronuyla atakta olmasının bunda büyük rolü var. Şu sıralar, oyuncuların ve yapımcıların en sevdiği kanal Star! “Dizi ATV’de izlenir” sloganıyla bu rolü üstlenen kanal, aslında pek de haksız değil. Ocak 2012’den bu yana 30 dizi yayınlamış.

Sürpriz kanal TRT
Ve     sürpriz bir kanal çıkıyor üçüncü sırada; TRT. ‘Siyaseten’ çokça eleştirilen TRT yönetimi, diziler konusunda kanalın algısını değiştirmeyi başardı. TRT 1’in dizileriyle izlenen kanallarden biri oldu. Ve TRT, en çok dizi yayınlayan kanallar arasında üçüncü sırada (24 dizi).

En çok dizi çeken şirketler
Eğer çok dizi çekmek ‘başarı’ysa bunu becermeye başladık. Diziler ‘ihraç’ ediliyorsa, başarının standardı buysa biz yine ‘başardık’ demektir!
Buradan hareket edersek listemizin en başarılı şirketi Süreç Film (12 dizi). 2011’den bu yana piyasadalar. Ve çok ürettiler, eh çok da tükettiler!
Onu Focus Film izliyor (10 dizi). ‘Fox’un dizi şirketi’ de denebilir. Çok iyi bir ikili oldular. Fox’un dizileri izleniyor.
Kendine has ‘komedi’leriyle Mint üçüncü sırada (8 dizi). Ay Yapım, TMC, Erler Film, BKM, Gold Film, Tims Prodüksiyon’la sıralama tamamlanıyor. Bu arada belirteyim daha altlarda yer alan şirketler daha çok ses getiren dizilere imzaları attı.

En çok dizi çekenler
Sektörün bir başka ilginç sıralaması senaristlerle birlikte yönetmenleri kapsıyor. “Ağabey gel şu diziyi toparla” sözü onlar için söylenmiştir. Bu kadar çok dizinin çekildiği sektörde yönetmen, ‘iş bitirici’ kimliğiyle ön plandadır. Entellik dantellik yapacak hali yoktur. Harala gürele çalışır, pratik çözümler üretir, ‘en çok izleyiciyi çekecek kamera açılarını’ bulur.
En çok dizi çekenlerin başında Hakan Algül (4 dizi) geliyor. Şu sıralar BKM’nin işlerini     yapıyor. ‘Eyyvah Eyvah’ filmlerini de çekti. TV’de en son işi, ‘BKM Mutfak: Çok Güzel Hareketler Bunlar’. ‘Avrupa Yakası’ nın temelinde payı var. Üçer dizisi olan üç isim daha var: Yaşar Seriner (Erler Film), Altan Yücel (Focus Film) yani Fox TV dizileri, Merve Girgin (Med Yapım). Şirketler kendi yönetmenlerini belirlemiş durumda.

Bu rakamlar neyi gösteriyor?
Belli bir dönem için geçerli olan bu rakamları, uzun vadede geçerli istatistikler olarak görmek çok da yanlış olmaz. Üç aşağı beş yukarı sıralamalar bu şekilde olacaktır. Kanal, şirket ve yönetmen bazından dizi sektörünün ‘tekelleri’ böyle bir tablo çiziyor.

REHBERiM

‘KABADAYI’ AMA BİR ‘EŞKIYA’ DEĞİL
Oyunculuğu, görüntüsü ve müziğiyle adından çok söz ettiren bir film, ‘Kabadayı’. Atilla Dorsay film hakkında şöyle demiş: “Ama bir ‘Eşkıya’ beklemeyin…” (KANAL D / 22.15)

TAM BİR GERİLİM: ‘GİZLİ PENCERE’
Ünlü gerilim romanları yazarı Mort Rainey, yeni kitabı üzerinde çalışmak üzere göl kıyısındaki ıssız evine çekilmiştir. Karısından yeni ayrılan Mort, bir türlü kafasını toplayıp çalışamaz. Bir gün garip görünüşlü John Shooter adında bir adam ziyaretine gelir. Adamın iddiasına göre Mort, onun bir kısa öyküsünü çalarak kendi imzasıyla yayımlatmıştır. Shooter’ın uyarıları kısa zamanda tehditlere dönüşünce, Mort bir özel dedektiften yardım ister.  Tüm yardımlara rağmen Shooter’ın durdurulamaması, olayların çığrından çıkmasına yol açacaktır.

‘Panik Odası’nın yazarı David Koepp, Stephen King’in romanını başarıyla senaryolaştırmış ve yönetmen koltuğuna da kendisi oturmuş. ‘Secret Window/Gizli Pencere’de Oscar adayı Johnny Depp’e, Oscarlı Timothy Hutton ve usta aktör John Turturro eşlik ediyor. Film gerçek bir gerilim örneği. Sahne, sahne geriliyorsunuz. (MOVIEMAX STAR HD / 21.15)

TRT HABER’DE İDDİALI BELGESEL
‘Batıya Akan Nehir’ TRT’nin iddialı dizilerinden. Hem çekim hem araştırma aşamalarında üzerinde çok çalışılmış bir belgesel. Gerçi ‘indirgemeci medeniyet’ anlayışına karşı çıkılarak yapıldığı söylense de kendisi bu çelişkiye düşmüş. ‘Her şey doğudan batıya gitmiştir’den yola çıkmış. Yine de izlenesi bir yapım. (TRT HABER / 21.05)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ