Haber 16

Doğalgaza zam yapılacak mı?

Enerji Bakanı Yıldız’dan iyi haber var. Yıldız doğalgaza yapılacak herhangi bir zam sözkonusu olmadığını söyledi.

Doğalgaza zam yapılacak mı?
  • Ekonomi / Son Dakika
  • 26 Eylül 2010
  • Doğalgaza zam yapılacak mı? için yorumlar kapalı
  • 295 KEZ OKUNDU


Doğalgaza en son zammın 2008 yılının kasım ayında yapıldığını, o tarihten sonra herhangi bir zam yapılmadığını ifade etti ekledi: Doğalgaza zam yapılmasını gerektirecek herhangi bir durum yok…

2009 içinde ısrarla doğalgaza zam ne zaman yapılacağını sorulduğunu kaydeden Yıldız, “Israrla ben de diyorum ki, elimizdeki verilerle doğalgaza zam yapılmasını gerektirecek bir herhangi bir durum yok. Ekonomik fiyatlama mekanizması ön plandadır. Bununla alakalı siyaset bu fiyatları belirlemiyor. Her defasında bunu altını çizerek aktarıyorum” dedi ve “Zannediyorum bu konuda farklı spekülasyonlar oluşturmaya dönük işlemler de yapılıyor. Açık ve seçik söylüyoruz.” yorumunu yaptı.


SIKINTI YAŞAMAYIZ


İran’a uygulanan ambargonun Türkiye’nin enerji elde etmesinde sıkıntı olup olmayacağı yönündeki soruya ise Yıldız, “Ham petrolde ve önceden anlaşması yapılmış doğalgaz anlaşmalarında izolasyon, her hangi bir ambargo bulunmamaktadır. BM’nin Güvenlik Konseyi’nin kararları bizi bağlar. Hem doğalgaz tedarikinde, hem petrol tedarikinde böyle bir kısıt yoktur. Bu yüzden kamu kurum kuruşlarını ilgilendiren, ülkemizi ilgilendiren bu ambargodan oluşacak enerji tedarikiyle alakalı bir problem bulunmamaktadır” diye konuştu.


REKABETÇİ BİR YAPI OLUŞUYOR


Yıldız, 2001 yılında yapılan kanun değişikliği, şu anda yaptığımız başka kanun değişikleriyle enerjide daha stabil, daha rekabetçi, daha özel sektör ağırlıklı bir yapı oluşturmayı düşündüklerini söyledi. Yıldız, EÜAŞ ve TEDAŞ’ın enerji fayatlarına yönelik yeni indirim kararının ardından, tüketicilere yansımasının olup olmayacağı eleştirileriyle ilgili önceki günkü değerlendirmesinde ise “Yapılacak zamların da önüne geçilmiş oluyor” şeklinde konuşmuştu.


Nabucco gazsız kalmaz


Türkiye’nin doğusunda bulunan doğalgaz ve petrol kaynaklarını batısında bulunan tüketim kaynaklarına ulaştırmak için önemli bir avantaja sahip olduğunu kaydeden Yıldız, şunları söyledi: “Bir projeyi tercih etmek diğer projeden vazgeçmek anlamına gelmemektedir. Özellikle Doğu-Batı aksındaki hem petrol hem doğalgaz, kuzey-güney aksındaki petrol ve doğalgaz boru hatlarının Türkiye’nin stratejik önemini artıracağına inanıyoruz.”


“Bakü-Tiflis, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hatlarının çalışması, işletmesi devam etmektedir” diyen Yıldız şöyle devam etti: ” Aynı zaman Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz hattı, kendi içinde enterkonneksiyonu, Rusya, Azerbaycan, Cezayir, İran, Nijerya’dan alınan doğalgazla büyümesini sürdürüyor. Nabucco Projesi hayatı bir önem taşımakta.”


Dünya devleriyle ENERJİK mücadele


Türk Telekom, ICT sektöründe enerjinin verimli kullanılması için çalışan ve kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olan GeSI’ye (Global e-Sustainability Initiative) üye oldu. Türk Telekom, enerjinin çevre dostu, verimli kullanımına ve tasarrufuna yönelik e-sürdürülebilirlikle ilgili konuları organize eden ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan GeSI’ye üye olan ilk Türk şirketi oldu. İklim değişimini önlemek amacıyla ICT sektörünün gücünden yararlanmayı hedefleyen GeSI’nin üyeleri arasında Microsoft, British Telecom, HP, Nokia, Ericcson, Cisco gibi şirketler bulunuyor. Türkiye’nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom, GeSI çatısı altında faaliyet gösteren Enerji Verimliliği Çalışma Grubu faaliyetleri kapsamında enerji ve IT ekipmanlarının verimli kullanılması için diğer üyelerle bilgi ve tecrübe paylaşımı gerçekleştirecek.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ