Haber 16

Doğan, doğduğuna pişman!

Ağır Ceza Mahkemesi SPK’nın itirazını kabul etti. Aydın Doğan ve diğer sanıklar SPK’ya muhalefetten yargılanacak.

Doğan, doğduğuna pişman!
  • İslam / Son Dakika
  • 28 Ocak 2010
  • Doğan, doğduğuna pişman! için yorumlar kapalı
  • 320 KEZ OKUNDU

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), Aydın Doğan’ın da aralarında bulunduğu 4 kişinin hakkında verilen “yargılamanın durdurulması” kararı üzerine yaptığı itirazı, üst mahkeme olan İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirdi.

Üst mahkemenin kararında, İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nin durma kararının usul ve yasaya uygun olmadığı ifade edildi. 5237 sayılı TCK’nin 44. maddesine göre aynı eylemle birden fazla suç işlenebilmesinin mümkün olduğu, eylemin oluşturduğu suçların farklı cumhuriyet başsavcılıklarınca farklı soruşturmalara konu olabileceği belirtildi. Soruşturmaya konu eylemin, hem 5237 sayılı TCK’nin 155. maddesinde düzenlenen güveni kötüye kullanma suçu kapsamında kalabileceği, hem de özel yasa olan ve özel yetkiyle belirlenen 2499 sayılı SPK’nin 15/son maddesi delaletiyle aynı yasanın 47/A-6 maddesinde yazılı suç kapsamında kalabileceği vurgulandı.

“SORUŞTURMAYA ENGEL DEĞİL”


Kararda ayrıca, Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı’nca verilen kovuşturmama kararının, HSKY’nin özel yetki ile yetkilendirilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet suçundan yapılacak soruşturmasına engel teşkil etmeyeceği ifade edildi. Özel usule tabi olan bu soruşturmaya SPK’nin de yazılı başvurusunun bulunduğu hatırlatılan kararda, “usul ve yasaya uygun bulunmayan İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararının kaldırılması gerektiği yönünde vicdani kanaat oluştuğundan SPK tarafından yapılan itirazın kabulüne oy birliğiyle karar verildiği” belirtildi. Kararda, sanıklar hakkında verilen durma kararı öncesinden başlayarak yargılamanın kaldığı yerden devamına hükmedildi.

SPK İTİRAZ ETMİŞTİ

Aydın Doğan’ın da bulunduğu dört kişi hakkında SPK Kanunu’na muhalefet etmek suçundan 2 yıl 8 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame, İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Ancak mahkeme, iddianameyi eksik soruşturma nedeniyle redetmişti. Soruşturma Savcısı Sadi Yoldaş ise mahkemenin reddine itiraz etmişti. İstanbul 2.
Ağır Ceza Mahkemesi’nce değerlendirilen itiraz yerinde bulunarak iddianamenin reddine ilişkin karar kaldırılmıştı. Davayı esasına kaydeden İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi, bu kez de Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı’nca verilen soruşturmaya yer olmadığına dair kararın itirazın reddedilmesi üzerine kesinleştiği, kesinleşmiş bir kovuşturmama kararı bulunduğu, yeni bir delil elde edilemediği sürece de aynı eylemden dolayı dava açılamayacağı ve aynı eylemden dolayı suç vasfı değiştirilerek dava açılamayacağını belirterek yargılamanın durmasına karar vermişti.
Yargılamanın durması kararına SPK avukatları, durma kararının hatalı ve hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirtilerek itiraz etmişlerdi. SPK’nin itiraz dilekçesinde tarafsızlığının şüpheye düşüldüğünü kanısına varan mahkeme Hakimi Sabri İge, davadan çekilme kararı almıştı. Ancak İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi hakimin çekilme kararının yerinde olmadığına hükmetmişti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ