Haber 16

DTP’nin önündeki iki senaryo

DTP kapatma sonrası yol haritasını belirlemek için olağanüstü toplantıda. Masada iki seçenek konuşuluyor

DTP’nin önündeki iki senaryo
  • Gündem / Son Dakika
  • 12 Aralık 2009
  • DTP’nin önündeki iki senaryo için yorumlar kapalı
  • 343 KEZ OKUNDU

ANKARA- DTP yönetimi, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kapatma kararının ardından bugün nasıl bir yol haritası izleyeceğini belirleyecek. Masada sine-i millet kararı ve yeniden grup oluşturmakla ilgili iki seçenek var.

DTP MYK üyeleri ve milletvekilleri bugün saat 09.00’da toplantıya başladı. Kritik toplantının öğle saatlerine kadar sürmesi bekleniyor. Eğer bir değişiklik olmazsa saat 13.00’de basın toplantısı yapılacak. İşte toplantıda ele alınacak konular:

SİNE-İ MİLLET ZORLANACAK

Kapatma halinde sine-i millete döneceğini açıklayan DTP yönetiminin ilk olarak bu kararı uygulaması bekleniyor. Ahmet Türk ve Emine Ayna’nın “Daha önce aldığımız karardan geri dönüş yok” açıklamaları bunun işareti olarak görülüyor. Önümüzdeki günlerde DTP’li milletvekillerinin istifa dilekçesi vermesi sürpriz olmayacak.

Ancak Meclis’te istifaların çoğunlukla kabul edilmesi gerekiyor. Bu durumda da istifalara onay verilmesi beklenmiyor. DTP daha önce açıkladığı kararı bu noktaya kadar taşıyarak daha önce aldığı kararın arkasında durmuş olacak.

GRUP İHTİMALİ YENİDEN MASADA

Karara göre sadece iki milletvekiline siyasi yasak getirildi. Bağımsız milletvekili Ufuk Uras’ın gruba destek vermesi durumunda yeni bir grup oluşturulması mümkün. DTP bu durumu sine-i millet kararını uyguladıktan sonra istifaları kabul edilmemesi durumunda grup için harekete geçebilecek. Bu noktada Ufuk Uras’ın duruşu önem taşıyor. Ufuk Uras’ın Meclis’in ilk günlerinde “DTP’yi grupsuz bırakmam” çıkışını da bu süreçte devam ettirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durum DTP’nin elini güçlendirecek.

YENİ PARTİ KURULABİLECEK

Grup oluşturmak için parti şart. Bu nedenle grubu yeniden oluşturma kararı verilirse yedek partiyle yola devam edilecek veya yeni parti kurulacak. Siyaset yasağı getirilen milletvekillerinden Aysel Tuğluk’un yeni bir parti kurulup kurulmayacağı konusunda dün yaptığı, “Elbetteki Kürtler yeni partisini kurmuştur, kuracaktır ancak bu partinin motivasyonu çok farklı olacaktır” sözleri de buna işaret olarak algılanıyor.

URAS KARARINI BUGÜN VERECEK

DTP’nin kapatma davasından sonra gözlerin çevrildiği bağımsız milletvekili Ufuk Uras da bugün kararını açıklayacak. İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyecek olan Uras’ın seçimin hemen ardından yaptığı gibi, “DTP’yi grupsuz bırakmam. İhtiyaç olursa mutlaka destek olurum” yönünde açıklama yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Uras’ın DTP’den önce yapacağı açıklama grup kurma kararı noktasında DTP’lilerin de elini güçlendirebilecek.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ