Haber 16

Erdoğan:’Bize muhtar bile olmaz dediler’

İstanbul İmam Hatip Lisesi mezunu olan Başbakan Erdoğan, İmam Hatip Liselerininin kurultayında, öğrencilik günlerinden hatıralar anlattı. İşte Başbakan Edoğan’ın İmam Hatip’lilere yaptığı konuşma..

Erdoğan:’Bize muhtar bile olmaz dediler’
  • Gündem / Son Dakika
  • 05 Aralık 2010
  • Erdoğan:’Bize muhtar bile olmaz dediler’ için yorumlar kapalı
  • 249 KEZ OKUNDU


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İmam Hatip Lisesi mezunu olmayı hayatı boyunca büyük bir gurur vesilesi olarak yüreğinde taşıdığını belirtti.


Erdoğan, İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneğince (ÖNDER) Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen 6. İmam-Hatipliler Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, İmam Hatip liselerinin kuruluşuna katkı veren, bütün varlığını bu yönde feda eden başta dönemin Başbakanı Adnan Menderes olmak üzere tüm emek verenleri rahmet ve şükranla yad ettiklerini söyledi.


”İmam Hatip Lisesi mezunu olmayı hayatım boyunca büyük bir gurur vesilesi olarak yüreğimde taşıdım” diyen Erdoğan, çocuklarının tamamının da İmam Hatip Lisesi mezunu olmasından iftihar ettiğini dile getirdi.


Erdoğan, ”Allah’ın izniyle, son nefesimi verinceye kadar da imam hatipli olmanın gururunu, onurunu, şerefini üzerimde taşımaya devam edeceğim” dedi. Bunu bir ayrımcılık olarak ifade etmediğini dile getiren Erdoğan, ”Bir tek tuğla koyanlara, bir tek harf öğretenlere, bu camianın başarısı için, Anadolu’nun her köşesinde dualar okuyan herkese, buradan, şahsım adına, milletim adına bir kez daha şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.


Erdoğan, merhum Mahmut Celalettin Öktem hocanın, İstanbul İmam Hatip Okulunda Arapça öğretmenliği yaptığını, Nurettin Topçu’nun Celalettin Hocayı ”O, geç kalmış bir Ebussuud Efendi veya bir İbn-i Kemal’dir” diye tanımladığını anımsattı.


1950’lerin başında, Mahmut Celalettin Hocanın dönemin bakanı Tevfik İleri’yle yaptığı görüşmeler neticesinde, 1951 yılında 7 yıllık imam hatip liseleri açıldığını da hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:


”Merhum Nurettin Topçu’nun, Celalettin Hoca ile ilgili anlattığı şu anekdot gerçekten ibret vericidir; ‘Bir tatil günü okula gittim. Celalettin Hocayı, 70 yaşına gelmiş haliyle okulun tuvaletlerini temizlerken buldum… ‘Hocam, bu genç işidir, bırak gençler yapsın’ dedim. Bana şu cevabı verdi: ‘Gençler, yaptıkları işlerle şahsiyetleri arasında irtibat kurarlar. Yarın tuvalet temizleyip okudum diyerek kompleks sahibi olurlar. Onları, gürbüz bir fidan gibi yetiştirmek bizim vazifemizdir…’. Evet 1920’lerde, ardından 1950’lerde atılan o tohum, Celalettin Hocanın, onun gibi nice değerli şahsiyetin fedakarlıkları neticesinde bugün ulu bir çınara dönüştü.


Ezanların Türkçe okunduğu bir dönemdi, kitapların yasaklandığı, yakıldığı bir süreçti; maddenin ruhtan tecrit edilmek istendiği, Anadolu’nun köklerinden koparılmaya çalışıldığı günlerdi. Yılgınlığa kapılmayan, umutsuzluğa düşmeyen, bu millete inanan, gençliğe inanan fedakar insanlar, karanlığa bir mum yakmak, bir umut alevlendirmek için yüreklerini ortaya koymuşlardı.”


”MAHCUP OLMADIK”


Erdoğan, o dönemde yola çıkanların Türkiye’nin bugününe ve geleceğine ruh veren bir gençliği inşa etmeyi başardıklarını belirterek, Necip Fazıl’dan bazı mısraları okuyarak, şöyle devam etti:


”O büyük insanların talebesi olarak, bu yapıyı öksüz bırakmadık, Anadolu’ya mahcup olmadık, bizim için dişinden tırnağından artıranlara mahcup olmadık, bize dua edenlere mahcup olmadık. Allah’ın izniyle Celalettin Hoca gibi bu işe öncülük eden büyüklerimize mahcup olmadık ve inşallah da olmayacağız.


İmam Hatip Lisesinin sıralarında okuduğumuz anlarda da sonrasında da her türlü aşağılamaya, hakarete, baskıya, engellemeye maruz kaldık. Aralarda öyle hocalarımız çıktı ki içeride, dışarıda, bize ‘cenaze yıkayıcısı’ dediler, bize ‘taşralı’ dediler, ‘köylü’ dediler, zenci dediler; bize ‘siz doktor olamazsınız, mühendis olamazsınız, kaymakam, vali, siyasetçi olamazsınız’ dediler; bize ‘muhtar bile olamazsınız’ dediler.


Allah’ın izniyle millete güvendik, ülkeye inandık, umutsuzluğu yanımıza yaklaştırmadık, yılgınlığa kapılmadık ve her kademede milletin teveccühüne mazhar olduk.”


“MİLLETİN EMANETİNE, MİLLETİN HAZİNESİNE SAHİP ÇIKACAK, ONU BÜYÜK BİR HASSASİYETLE KORUYACAK, KOLLAYACAK, GÖZETECEK ANADOLU ÇOCUKLARININ YETİŞMESİNİ HAZZETMEDİLER. ‘BAŞÖRTÜSÜ’ DEYİP KIZLARI EVE HAPSETMEK İSTEDİLER, ‘KATSAYI’ DEYİP YOKSULLARI KÖYLERİNE SIKIŞTIRMAK İSTEDİLER”


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Yoksulluğa pes etmedik, dışlanmışlığa ‘eyvallah’ demedik, aşağılayanlara prim vermedik; biz ‘Anadoluyuz’ dedik, biz ‘Trakyayız’ dedik, biz ‘Türkiye’yiz’ dedik ve işte bugünlere ulaştık” dedi.


Erdoğan, İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneğince (ÖNDER) Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen 6. İmam-Hatipliler Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, İstanbul İmam Hatip Lisesinde okurken yatılı bölüm koğuşlarında, ranzaların arasında sessiz sessiz ağlayan arkadaşlarını gördüğünü, aylarca ailesinden harçlık alamayan, bir dilim ekmekle akşama kadar ayakta durmaya çalışan arkadaşlarının var olduğunu söyledi.


Bir tek evini, bir tek arsasını, İmam Hatip yapılması için bağışlayanları gördüklerini de dile getiren Erdoğan, ”Yoksulluğa pes etmedik, dışlanmışlığa ‘eyvallah’ demedik, aşağılayanlara prim vermedik; biz ‘Anadoluyuz’ dedik, biz ‘Trakyayız’ dedik, biz ‘Türkiye’yiz’ dedik ve işte bugünlere ulaştık” dedi.


İmam hatip liselerine ilişkin anektodlardan ”bir okulun bahçesinde oynayan imam hatip liselilerin bahçenin kenarındaki elma ağaçlarındaki meyvelere dokunmadıklarını” anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:


”İşte İmam Hatip ruhu budur, işte İmam Hatip terbiyesi budur. Biz, bu aziz milletin yüreğinden koparıp verdiği, dişinden tırnağından artırdığı, aydınlık bir nesil umuduyla kendisi yemeyip bize gönderdiği infaklarla bugünlere ulaştık. Ben, bütün bu camianın, emanetin ne demek olduğunu çok iyi idrak ettiğini biliyorum. Bütün bu camianın, harama el uzatmaktan, milletin emanetine göz dikmekten nasıl sakındığını çok iyi biliyorum. İmam Hatip camiasının, yetimin hakkını korumakta, milletin tek kuruşunu kılı kırk yaran bir hassasiyetle muhafaza etmekte ne denli hassas olduğunu çok iyi biliyorum.


İmam Hatip çınarının büyümesinin birilerini rahatsız etme sebebi de esasen işte budur. ‘Meslek lisesi öğrencileri, üniversite okumasın’ dediler, ‘meslek lisesi mezunları mühendis olmasın, tıp fakültelerine, siyasal bilgilere, hukuk fakültelerine gitmesin’ dediler. Meslek lisesi mezunları kamuda görev almasın, idareci olmasın, kaymakam, vali, milletvekili, bakan, başbakan olmasın istediler. Çünkü, kapıcının çocuğunun okumasından rahatsız oldular. Onun için ‘bidon kafalı, göbeğini kaşıyan adam’ dediler bu milletin evlatlarına. ‘Yozgat’ın, Sivas’ın, Erzurum’un köylüsünün çocuğu gelip başımıza kaymakam olmasın’ dediler, ‘Muş’un, Bitlis’in, Bingöl’ün çocukları valilik yapmasın’ dediler. Aydın’ın, Muğla’nın İzmir’in yoksul varoşlarından mühendis çıkmasın, doktor çıkmasın, avukat, hakim, savcı çıkmasın istediler.


Milletin emanetine, milletin hazinesine sahip çıkacak, onu büyük bir hassasiyetle koruyacak, kollayacak, gözetecek Anadolu çocuklarının yetişmesinden hazzetmediler. ‘Başörtüsü’ deyip kızları eve hapsetmek istediler. Onlar gitsinler kapıcılık yapsınlar, onlar sadece el ayak işlerine baksınlar, onlar çay getirip çay götürsünler, onlar etkin konumlarda olmasın istediler. ‘Katsayı’ deyip yoksulları köylerine sıkıştırmak istediler.


Bu elitistlere, bu seçkincilere, bu statükoculara karşı eğitim mücadelemizden taviz vermedik. Onların istediğini yapmadık, köylerimize, taşraya, varoşlara mahpus olmadık.”


”BİZİ FARKLI ŞEKİLDE TANIMLAYANLAR MAHCUP OLDULAR”


İmam hatip lisesini bitirenlerin dünyanın ve Türkiye’nin sayılı üniversitelerine gittiklerini de anlatan Erdoğan, şunları söyledi:


”Yoksul köy çocukları İstanbul’un, Ankara’nın çeşitli üniversitelerin master, doktora yaptılar. Bütün aşağılamalara, bütün hakaretlere, bütün yasaklara rağmen; işte 8 yıldır Türkiye’yi büyütüyor, Türkiye’yi bölgenin en itibarlı ülkesi haline getiriyoruz. Yolsuzluğa, yoksulluğa, yasaklara karşı kararlı bir şekilde mücadele ediyor, Türkiye’yi kronik sorunlarından arındırmak için ter döküyoruz.


Yıllarca ‘gerici’ dediler, yıllarca yobaz yaftasını yakıştırdılar, Anadolu insanını yıllarca en sakil şekilde yazdılar, çizdiler. İşte 8 yılda açtığımız 160 bin yeni derslikle, okullara gönderdiğimiz 750 bin bilgisayarla, 78 yeni üniversiteyle, bu ülkenin her bir çocuğuna sunduğumuz kaliteli eğitim imkanıyla bilime, eğitime verdiğimiz önemi tartışmasız şekilde ispat ettik.


Sanal korkulara, sanal tehditlere bizi malzeme yapmak istediler. Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerini başlatan biz olduk. Medeniyetler İttifakı’na öncülük eden biz olduk. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’nde elini, bedenini, yüreğini ortaya koyan biz olduk. Balkanlar’da, Kafkasya’da, Ortadoğu’da, Kabil’de, Bağdat’ta, Gazze’de, Kudüs’te hakkı söyleyen, hakkı savunan, hakkı tutup kaldıran yine biz olduk.


Bizi farklı şekilde tanımlayanlar mahcup oldular ama biz tevazudan asla taviz göstermedik, kibre prim vermedik. Biz, imam hatip sıralarında kardeşliği gördük, kardeşliği yaşadık, dayanışmayı, paylaşmayı adeta hücrelerimizde hissettik. Bugün de ‘kardeşlik’ diyoruz; bugün de ‘dayanışma’ diyoruz, ‘paylaşma’ diyoruz; bugün de ‘hak’ diyoruz, ‘hukuk’ diyoruz, ‘adalet’ diyoruz.”


Başbakan Erdoğan, ”Bugün burada, sizlere olduğu kadar kendime de hitap ederken, sizlere ve kendime bir kez daha şu sözü veriyorum: Allah’ın izniyle ne bu camianın ne de bu milletin başını öne eğdirmedik, eğdirmeyeceğiz” dedi.


Konuşmasının ardından Erdoğan’a, ÖNDER Genel Başkanı Hüseyin Korkut tarafından derneğin 475 numaralı üyesi olduğuna ilişkin kayıt defteri örneği sunuldu.


ÖNDER GENEL BAŞKANI KORKUT: KESİNTİSİZ EĞİTİM, SADECE İMAM HATİP LİSELERİ İÇİN DEĞİL, BÜTÜN ORTA ÖĞRETİMİN ÖNÜNDEKİ SIKINTILARI ORTADAN KALDIRMAK AMACIYLA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ VE KADEMELİ HALE GETİRİLMELİDİR


İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Hüseyin Korkut, kesintisiz eğitimin, sadece imam hatip liseleri için değil, bütün orta öğretimin önündeki sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla gözden geçirilmesi ve kademeli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.


Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlenen 6. İmam Hatipliler Kurultayı, 2010 yılı Kuran Okuma Yarışması birincisi Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Beytullah Özdemir’in Kur’an-ı Kerim okumasının ardından, İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.


Önder Genel Başkanı Korkut, kurultayın açılışında, bugün milletin göz bebeği ve yüz akı okullardan olan imam hatip liselerinin, kurulduğundan bu güne hem Türkiye’ye hem de medeniyete hizmet eden altın nesillerin yetişmesine vesile olduğunu ifade etti.


Milletin değerlerini uhdesinde taşıyan imam hatip neslinin, kadim medeniyetin temsilcisi olarak yarınlara daha güçlü, daha mutlu yürüyeceğini dile getiren Korkut, ”Milletimizin sahiplenmesiyle bugüne gelen okullarımız, zaman zaman önüne çıkan engelleri aşmış ve bundan sonra da aşacaktır” dedi.


İmam hatip liselerinin birçok sorunla karşı karşıya kaldığını belirten Korkut, bu sorunların başında, imam hatip lisesi mezunu olan öğrencilerin alan ve diplomalarıyla ilgili zorluklar, 1990’lı yıllardan itibaren önlerini kesme çalışmaları, kat sayı engeli, kesintisiz eğitim, kılık kıyafetle ilgili sorunlar, ilahiyat fakültelerinin kontenjanlarının sınırlandırılmasının geldiğini söyledi.


İmam hatip okullarının önündeki sıkıntıların kaldırılmasıyla ilgili zorlu bir mücadele sürdürdüklerini anlatan Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü:


”1999 yılında katsayı engeli ve arkasından başörtüsü engeli çıkınca, başarılı öğrencilerimizin dünyanın nitelikli üniversitelerinde okuma fırsatı bulmaları için gayret ettik. Bugün yüzlercesi mezun oldu ve ülkemize hizmet için dönmeye başladı. Önemli bir kısmı yüksek lisans çalışmasını tamamlamış durumda ve bir kısmı da doktora çalışmalarını sürdürmektedir. Güzel gelişmelerle, kat sayı engelinin kalktığını düşünüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımızın alan meselesiyle ilgili yaptığı düzenlemenin kat sayıyla ilgili tartışmaları ortadan kaldıracağını ve arzu eden her gencimizin istediği üniversitede okuma imkanı bulacağı kanaatindeyiz.”


”DİN EĞİTİMİ ANAOKULUNDAN BAŞLAYARAK YAYILMALI”


Başarılı imam hatip lisesi öğrencilerine yurt dışında eğitim bursu sağladıkları gibi yurt içinde de destek verdiklerini anlatan Korkut, dernek bünyesinde spor faaliyetlerini koordine edecek bir birim oluşturduklarını, gençlerin önündeki kat sayı engelini aşmalarında bir fırsat olacak akademilere hazırlık kurslarını düzenlediklerini kaydetti.


”Kesintisiz eğitim, sadece imam hatip liseleri için değil, bütün orta öğretimin önündeki sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla gözden geçirilmeli ve kademeli hale getirilmelidir” diyen Korkut, şöyle dedi:


”Beşikten mezara ilmin, eğitimin önemini şiar edinmiş bir inancın mensupları olarak elbette eğitimin süresiyle ilgili itirazımız yok, ama özellikle zorunlu eğitim, gerek kılık kıyafetle ilgili gerekse değerlerimize yaslanmış bir müfredatla ilgili dizayn edilmezse zorluklarımız devam edecektir. Din eğitim ve öğretiminin bütün orta öğretime anaokulundan başlayarak yayılması, neslimizin muhafaza edilmesi ve geleceğe taşınması açısından önemlidir.”


Korkut, tarihi yarımada içinde bir kız imam hatip lisesinin açılması gerektiğini de belirtti.


İmam hatip liselerinin uluslararası vizyonunun geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Korkut, bu liselerin Pakistan, Afganistan, hatta Avrupa’ya ulaştırılması beklediklerini söyledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ